EXCLUSIV. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre marele cutremur înainte de Revelion: „Nu a fost niciun seism mare în decembrie”

Gheorghe Mărmureanu a anunțat, potrivit statisticilor, data pentru viitorul mare seism. Din fericire, mai avem de așteptat aproape 20 de ani ca acesta să se întâmple.

30 dec. 2022, 18:01
EXCLUSIV. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre marele cutremur înainte de Revelion: „Nu a fost niciun seism mare în decembrie”

Gheorghe Mărmureanu spune că potrivit calculelor sale următorul mare cutremur din România nu ar putea să aibă loc mai devreme de 2040, ținând cont că în țara noastră nu este cazul cutremurelor de suprafață.

„În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice.

Gheorghe Mărmureanu, după cutremurul din Turcia: „Românii să stea liniştiţi!” VIDEO

Cutremurul din 1977 a fost un caz anormal, din statistica totală. Spre exemplu, cutremurul din 4 martie 1977. Înaintea lui a mai fost un cutremur, în octombrie, de 6.2, deci o magnitudine importantă pentru Vrancea. Când spun că nu poate fi mai devreme un cutremur de 2040, mă refer că va fi de peste 7, 7.2-7.4″, spune Gherorghe Mărmureanu

VEZI aici lista ultimelor cutremure

Întrebat, în direct la România TV, cîtt de mare sa fie riscul pentru care spun guvernanţii nostri că se pregatesc, Gherogeh Mărmureanu a declarat: „Orice guvern face treaba asta, dar treaba este in felul următor: nu cunosc, daca vreti dvs, in ultimii mii de ani sau 3.000 de ani, sa fi fost un cutremu insemnat in decembrie sau ianuarie la inceput. Avem un cutremur foarte mare la 1838”.

Gheorghe Mărmureanu a recunoscut că nu va avea loc înainte de 2040, iar perioada de apariție a acestuia ar putea fi chiar și peste 100 de ani. Specialistul spune că el a fost cel care s-a ocupat de toate cutremurele din România de după anii 1700.

EXCLUSIV | Gheorghe Mărmureanu, avertisment despre marele cutremur care va lovi România. „Nu mai respectă regula de 100 de ani. Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase”
„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ.  Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate”, a transmis acesta, vorbind despre marele cutremur din România.