EXCLUSIV! Cum primesc şmecherii pandemiei milioane de euro de la stat fără nicio licitaţie! Cătălin Botezatu şi firma lui de haine bărbăteşti au încasat peste 4 milioane de euro în 9 luni! 2,5 milioane de euro de la ONAC pentru seringi şi 400.000 de euro pentru pijamale de unică folosinţă! Acum vrea să vândă şi teste COVID pe bază de salivă pentru elevi!

Cătălin Botezatu a dat lovitura în plină pandemie COVID-19, cu toate a susţinut public că afacerile sale au fost grav afectate din cauza crizei. Firma în care celebrul designer este partener a câştigat contracte cu statul ce însumează peste patru milioane de euro, inclusiv pentru echipamente necesare medicilor în lupta împotriva coronavirusului. Chiar dacă oficial este specializată în vânzarea de îmbrăcăminte, firma controlată de prietenul lui Cătălin Botezatu a obţinut, fără licitaţie, un contract de aproape 2,5 milioane de euro pentru seringi de unică folosinţă. Instituţia care a organizat negocierea „fără publicare prealabilă” este Oficiul Naţional Pentru Achiziţii Centralizate, despre care Româniatv.net a mai scris că Raed Arafat ar avea un cuvânt greu de spus în privinţa achiziţiilor.

26 oct. 2021, 19:39

De la începutul anului 2021, Cătălin Botezatu şi VIGGO FASHION INTERNATIONAL SRL, firma deţinută de partenerul său de afaceri Ionuț Marin, au obţinut nu mai puţin de şapte contracte cu diverse autorităţi  de stat. Compania în care Cătălin Botezatu este partener a câştigat şase licitaţii pentru a echipamente de care au nevoie spitalele din România aflate în lupta cu COVID-19, de la viziere, combinezoane de protecţie împotriva agenţilor infecțioși, la pijamale de unică folosință.

Mai mult, firma prietenului lui Cătălin Botezatu a obţinut fără licitaţie un contract de achiziţii pentru a livra mii de seringi de unică folosinţă. Acordul a fost încheiat cu ONAC şi se ridică la aproape 2,5 milioane de euro.

Româniatv.net a consultat datele disponibile pe portalul SEAP din care reiese că valoarea totală a contractelor obţinute de Botezatu se ridică la 21.242.421 lei, adică 4,3 milioane de euro.

Contactat de Romaniatv.net, Cătălin Botezatu a refuzat să comenteze. La rândul lor, reprezentanţii VIGGO FASHION INTERNATIONAL nu au dorit să detalieze, într-un interviu telefonic, cum au reuşit să câştige licitaţii şi contracte cu statul, solicitând o serie de întrebări prin e-mail.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cum fac „băieţii deştepţi” bani din concentratoare de oxigen în pandemie. Statul a acordat fără licitaţie un contract de peste un milion de euro unei firme apropiate lui Raed Arafat, iar acum se pregăteşte să o facă din nou! Acelaşi produs oferit de concurenţă a fost descalificat în timp ce sute de români mor zilnic în spitale din cauza COVID-19

Cum a câştigat firma în care Cătălin Botezatu este partener un contract de aproape 2,5 milioane de euro pentru livrarea de seringi de unică folosinţă

Pe 29 aprilie 2021, cu aproape nouă luni înainte de momentul în care Klaus Iohannis a anunţat că “am oprit pandemia”, Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC)  a publicat în portalul SEAP faptul că VIGGO FASHION INTERNATIONAL SRL, firma în care Cătălin Botezatu este partener, este cea care a câştigat procedura de achiziţie pentru seringi de unică folosinţă de 1 ml cu ac, cu volum irosit redus ( Low dead space ).

Deşi datele de la Registrul Comerţului arată că VIGGO FASHION INTERNATIONAL SRL este o firmă specializată în “comerţ cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, reprezentanţii ONAC au considerat că aceasta întruneşte condiţiile.

În acest caz, criteriul ce a contat a fost rapiditatea în livrarea seringilor şi nu experienţa în domeniu. Mai exact, termenul de livrare pentru cantitatea ofertată a avut o pondere de 70% în alegerea câştigătorului, în vreme ce 30% a fost reprezentat de preţ.

“Termenul de livrare se ofertează pe produs complet, cu toate accesoriile. Termenul ofertat nu va depăşi termenul maxim de livrare de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent, respectiv de la data prezentării dovezii constituirii garanţiei de bună execuţie”, se arată condiţiile din caietul de sarcini, obţinute de Româniatv.net.

Astfel, VIGGO FASHION INTERNATIONAL SRL a fost desemnată câştigătoare a lotului 2 al contractului cu o valoare atribuită de 12.159.576 de lei, adică 4,3 milioane de euro. Durata contractului încheiat între VIGGO şi ONAC este de doar o lună.

Conform cerinţelor din caietul de sarcini, firma în care Cătălin Botezatu este partener s-a angajat să livreze între 500.000 şi 12.282.400 de seringi de unică folosinţă.

ONAC a explicat că nu a organizat o licitaţie, motivând  “extrema urgenţă determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute”.

Citeşte şi: Cătălin Botezatu, despre divorţul dintre Anamaria Prodan şi Reghe: „E o femeie deşteaptă, nu cred că duce lipsă de un alt bărbat”

Firma prietenului lui Botezatu vrea să vândă statului şi teste de salivă pentru elevi

Din informaţiile obţinute în exclusivitate de Româniatv.net, VIGGO FASHION INTERNATIONAL participă şi la procedura demarată de ONAC pentru achiziţia testelor rapide pentru depistarea COVID-19 din probe de salivă. Oficiul Naţional Pentru Achiziţii Centralizate a lansat invitaţia de participare pe 14 octombrie, iar cinci zile mai târziu a a primit o ofertă inclusiv de la firma condusă de partenerul de afaceri al lui Cătălin Botezatu.

Miza este una uriaşă deoarece vorbim despre un contract cu o valoare de 1.050.000.000 de lei (echivalentul a 212.550.607 euro) pentru nu mai puţin de 70 de milioane de teste. Pentru că nicio firmă nu poate furniza într-un timp scurt un număr aşa de mare de teste, ONAC le-a împărţit în trei loturi: două dintre acestea a câte 23,5 milioane de bucăţi şi al treilea de 23 de milioane.

ONAC a stabilit drept criterii de evaluare preţul cu o pondere de 70%, precum şi termenul de livrare cu o pondere de 30%.

“Termenul maxim de livrare: 1-5 zile lot 1, 6-10 zile lot 2 respectiv 11-15 zile lot 3 de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent”, se arată în documentaţia ONAC, consultată de Romaniatv.net.

Din documentele obţinute de la ONAC reiese că firma Viggo Fashion s-a înscris pentru primul lot unde termenul de livrare este până în 5 zile, deşi oficial se ocupă în general cu vânzarea de haine.

 

“Problema e că aceste firme Vigo Fashion şi alte firme care n-au nicio treabă cu domeniul medical.

Cum poţi tu să oferi tu 23 de milioane de teste în condiţiile în care ai o cifră de afaceri insignifiantă în raport cu ceea ce ai oferit? De unde scoţi tu 23 de milioane, când un producător chinez produce pe zi un milion, 1,5 milioane de teste pe zi. Vorbim de chinezi care produc.

Cum să oferi 23 de milioane de teste în 10 zile decât dacă ştiai dinainte detalii din această minunată licitaţie?”, a precizat o sursă din domeniul importatorilor de produse medicale, pentru Romaniatv.net.

Firma prietenului lui Cătălin Botezatu, contract de aproape 40.000 de euro pentru viziere la Botoşani 

Pe 7 octombrie, firma VIGGO FASHION INTERNATIONAL deținută de Ionuț Marin, partenerul de afaceri al lui Cătălin Botezatu, imaginea brandului de costume bărbătești, alături de DELUXE CARDS, a câştigat o licitaţie pentru a livra viziere de protecţie Spitalului de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani.

Împărţit de şapte loturi, contractul are o valoare de 142.000 de lei şi poate ajunge la 180.000 de lei, în funcţie cerinţele unităţii medicale. Conform acordului cadru, firma prietenului lui Botezatu trebuie să furnizeze  cel puţin 15.000 de viziere de protecţie, cantitatea maximă putând ajunge până la 20.000 de bucăţi.

 

Viggo Fashion International, firma în care Botezatu e partener, viziere de peste 750.000 de euro pentru Primăria Sectorului 4

Totodată, firma prietenului lui Botezatu a câştigat o altă licitaţie pentru viziere, organizată de Primăria Sectorului 4. Conform datelor publicate în SEAP, este vorba despre un acord cadru încheiat pe doi ani şi obţinut alături de firmele VIRUS PROTECT, ROVOMATIC GRUP CONSTRUCT şi CORPORATION ROM-CONS EQUIPMENT. Valoarea acestuia poate ajunge la 3.750.000 de lei, însă deocamdată autorităţile au achiziţionat viziere doar în valoare de 1.800 de lei pentru mai multe instituţii, printre care; Centrul European Cultural şi de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. “Nicolae Bălcescu”, Direcţia Mobilitate Urbană Sector 4, Direcţia Pieţe şi Gestionare Activităţi Comerciale Sector 4, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Sector 4, Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4, Directia de Administrare  a Unităţilor de Învăţământ Sector 4 şi Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 4.

Tot viziere va livra şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Ialomiţa, după ce a câştigat un acord cadru ce se ridică la 108.000 lei (aproape 22.000 de euro).

Pijamale de unică folosinţă de peste 400.000 de euro, la Spitalul Judeţean Bistriţa

În aprilie 2021, aceeaşi firmă în care Cătălin Botezatu este partener a câştigat o altă licitaţie prin care va vinde Spitalului Judeţean Bistriţa pijamale de unică folosinţă cu capse. Potrivit SEAP, este vorba despre un acord cadru cu o valoare de 2.160.000 de lei (aproape 437.246 de euro). Contractul prevede că Botezatu ar urma să livreze 240.000 de pijamale de unică folosinţă.

Combinezoane de protecţie de aproape 200.000 de euro, la Spitalul din Galaţi

De asemenea, firmele VIGGO FASHION INTERNATIONAL şi  MATEI CONF GRUP au câştigat o licitaţie prin care vor livra combinezoane de protecţie Spitalului de Pneumofiziologie din Galaţi. Conform datelor făcute publice pe SEAP, valoarea contractului este între 638.400 şi 896.000 de lei (aproximativ 182.000 de euro).

Firma în care Botezatu e partener va livra mănuşi din piele unei unităţi militare

În plus, pe 11 iunie, Ministerul Apărării a anunţat câştigătorul licitaţiei care va dota cu mănuşi din piele UNITATEA MILITARA 02574. Contractul care poate ajunge la 1.988.845.6 RON a fost obţinut de VIGGO FASHION INTERNATIONAL, alături de INTER SPORT şi R & C IMPEX şi implică furnizarea a cel mult 56.630 de perechi de mănuşi.

Reacţia lui Cătălin Botezaru, despre afacerile cu statul: “Pandemia nu m-a îmbogăţit” 

Contactat de Româniatv.net, Cătălin Botezatu a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

“Sunt în drum spre aeroport şi efectiv îmi fac bagajele. Vă rog să vorbiţi cu cei de la Viggo. (…) Eu nu am nicio legătură. Speculaţia asta mă deranjează. Sunaţi unde trebuie”, a declarat Cătălin Botezatu, pentru Romaniatv.net. 

Întrebat dacă pandemia l-a îmbogăţit, având în vedere că firma în care este partener a câştigat o licitaţie  pentru furnizarea a 500.000 de combinezoane de protecţie şi a 1,7 milioane de viziere, cu o valoare totală a contractului de peste 18 milioane de euro, Cătălin Botezatu a răspuns:

„Răspunsul e simplu. Ceea ce a scris presa, ceea ce a însemnat acel contract, nu a însumat până la urmă 18 milioane de euro. Ar fi fost bine. Nu e necesar să le comentez. Nu ţin de mine, ţine de firma care s-a ocupat de acest contract şi cam atât.

Pandemia nu m-a îmbogăţit. Din contră, ne-a creat prejudicii foarte mari legat de afacerea mea, de fabrica mea, de atelierul de creaţie şi nu numai. În această perioadă, am adus bani de acasă, am plătit salariile întregi. Nu am dat 70% cum au dat ceilalţi. Încă aduc bani de acasă. Atelierul de creaţie, în această perioadă, deoarece nu se fac rochii pentru ocazii speciale, cum ar fi rochii de mireasă sau rochii de seară, funcţionează la capacitate maximă, dar cu bani de acasă”, a declarat Cătălin Botezatu, în septembrie, la Kanal D.

Viggo Fashion International SRL este un producător de costume şi haine made to mesure pentru bărbaţi, fiind un brand lansat de Ionuţ Marin şi Cătălin Botezatu. Viggo, un brand a cărui imagine este creatorul de modă Cătălin Botezatu, a îmbrăcat echipa naţională de fotbal la campionatul european de fotbal din 2016, conform ZF.

În schimb, datele de la Registrul Comerţului arată că firma VIGGO FASHION INTERNATIONAL, în care Botezatu este partener, a avut în 2020 o cifră de afaceri şi un profit în creştere substanţială, prin comparaţie cu anul precedent.

În 2020, VIGGO FASHION INTERNATIONAL a avut o cifră de afaceri de 44.468.142 Ron, în creştere cu 253% faţă de anul anterior când raporta 12.579.596 Ron. De asemenea, pe fondul pandemiei, firma la care Botezatu este parterner a avut un profitul net de 10.381.498 Ron, în creştere cu 1296%, anterior având 743.476 Ron. În schimb, numărul angajaţilor a scăzut de la 30 la 19.

Mai mult, presa scria şi în 2020 despre afacerile la suprapreț care au fost pregătite dinainte de starea de urgență. Potrivit Tolo.ro, firma prietenului lui Botezatu a făcut profit de 4 milioane de dolari dintr-un singur contract cu viziere.