Temperaturile maxime din aceste zile variază între 28 și 39 de grade, însă în Oltenia, Muntenia și sudul Banatului, valorile pot urca spre 40 de grade Celsius. Nici nopțile nu aduc o ușurare, întrucât în sudul țării, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, conturând nopți tropicale, greu de suportat, în special în mediul urban.
În Capitală, vremea rămâne sufocantă, chiar dacă se anticipează o ușoară reducere a intensității caniculei în zilele următoare. Bucureștenii se vor confrunta în continuare cu temperaturi maxime de 35–37 de grade Celsius, iar minimele nocturne se vor încadra între 20 și 22 de grade. Cerul va fi variabil, cu șanse mai mari de instabilitate atmosferică seara și noaptea, când sunt posibile averse, descărcări electrice și rafale scurte de vânt.
Romica Jurca a precizat, într-o intervenție la România TV, că valul de caniculă va continua să se extindă în zilele următoare, cu temperaturi caniculare în mare parte din țară. Cele mai ridicate valori termice se vor înregistra în sudul extrem și în sud-vest, unde, pe raza județelor Mehedinți și Caraș-Severin, termometrele vor putea urca până la 40 de grade. Nopțile vor rămâne sufocante, iar aerul irespirabil, în special în zonele urbane.
„Sunt așteptate valori caniculare de 37-38 de grade Celsius în Oltenia, Muntenia. În schimb, pe raza județelor Mehedinți, Caraș-Severin vor fi valori de 40 de grade. De mâine, valul de caniculă se va extinde, nopțile vor fi tropicale. O scădere a temperaturilor va fi spre finalul săptămânii.”, a declarat Romica Jurca la România TV.
Totuși, începând cu ziua de duminică, meteorologii anunță o schimbare bruscă a vremii. Potrivit directoarei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, o masă de aer rece, de origine polară, va pătrunde în vestul, centrul și nordul țării. Această inversiune termică va înlocui aerul extrem de cald prezent în atmosferă, provocând o scădere accentuată a temperaturilor, de până la 10 grade în doar câteva ore.
Acest contrast termic puternic ar putea genera fenomene meteorologice periculoase. Între 27 și 29 iulie sunt așteptate furtuni violente, vijelii, ploi torențiale și frecvente descărcări electrice, în special în zonele de vest și centru ale țării. În urma acestui episod, temperaturile vor scădea semnificativ, ajungând la maxime de doar 27–28 de grade Celsius, un contrast puternic față de zilele precedente.