EXCLUSIV. Detalii şocante din ancheta de la Victor Babeş. Personalul medical NU era în TIR, au găsit cele trei cadavre după avarie

Informații bombă, obținute în exclusivitate de România TV! În momentul tragediei de la Victor Babeș, niciun cadru medical nu se afla în unitatea mobilă. Au intrat când cele trei paciente erau deja decedate. Mai grav, angajații DSU care deservesc TIR-ul de Terapie Intensivă nu sunt acreditați de DSP!

13 apr. 2021, 14:24
EXCLUSIV. Detalii şocante din ancheta de la Victor Babeş. Personalul medical NU era în TIR, au găsit cele trei cadavre după avarie

Ancheta de la Victor Babeş.

Trei femei cu vârste între 63 şi 84 de ani sunt victimele defectării instalaţiei de oxigen a unităţii mobile ATI de la Spitalul Victor Babeş, cadavrele fiind transportate la INML iar TIR-ul ATI a fost sigilat, anunţă Poliţia Capitalei, care precizează că cercetările sunt continuate de Parchetul Tribunalului Bucureşti şi de Serviciul Omoruri.

România TV a obţinut detalii exclusive din anchetă.  Personalul medical NU era in TIR, acesta intră doar când trebuie să seteze medicația. Cand a intrat personalul medical și a văzut alarma, cele 3 paciente erau deja moarte. Au scăpat doar cei care erau pe mască și și-au scos-o. De asemenea, s-a aflaă că ventilatorul are setare manuală, astfel că se poate opri la suprapresiune.  Personalul care deservea TIR-ul era de la DSU, nu era acreditat de DSP.

Foarte important,  TIR-ul este proprietatea Fundației pentru SMURD.  Producătorul turc nu asigură mentenanța pentru că fundația SMURD a vrut să plătească la MEDIST, legată de familia lui Sebastian Vlădescu, care nu e acreditată de producătorul turc. În sfârşit, abia azi s-a aflat că au existat, la o oră după tragedie, două apeluri la 112.

Ancheta de la Victor Babeş. Ce spune comunicatul oficial al Poliţiei

”La data de 12.04.2021, poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei – Serviciul Omoruri, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în aceeaşi zi,  3 pacienţi internaţi în Unitatea Terapie Intensivă Mobilă din curtea Spitalului Clinic „Victor Babeş” Bucureşti au decedat. La faţa locului s-a deplasat  echipa complexă, formată din poliţişti ai Serviciului Omoruri, specialişti ai Serviciul Criminalistic şi medic legist. În unitatea de terapie intensivă mobilă au fost identificate cadavrele a 3 persoane, femei, cu  vârstele de 84 de ani, 74 de ani şi respectiv 63 de ani”, precizează marţi dimineaţă Poliţia Capitalei.

De asemenea, anunţă că din primele date ”a rezultat faptul că în după amiaza de 12 aprilie,  alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor aferente unităţii de terapie intensivă mobilă ar fi  înregistrat disfuncţionalităţi, fiind întreruptă alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor”. A fost făcută cercetarea la faţa locului, unitatea mobilă fiind sigilată, în vederea continuării cercetărilor.

Sora unei femei moarte în TIR-ul ATI de la Victor Babeş: Arafat a omorât pe toată lumea! Să-i fie ruşine şi să plece din funcţia pe care o are

Cadavrele au fost ridicate şi transportate la INML in vederea necropsiei, iar cercetările sunt continuate de Parchetul Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei. Surse din anchetă au declarat luni seară  că cercetările sunt făcute în rem,pentru ucidere din culpă.

O unitate mobilă de terapie intensivă a avut de două ori probleme, la Timişoara

De-a lungul timpului, la Timişoara au ajuns două unităţi mobile de terapie intensivă, aşa-zisele TIR-uri ATI în care au fost trataţi bolnavii cu COVID-19. Una dintre aceste unităţi s-a defectat de două ori, o dată în curtea Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” şi a doua oară în curtea Spitalului Municipal. Managerul de la Spitalul Municipal Timişoara, medicul Daniel Maliţa, a declarat pentru News.ro că nu doreşte să comenteze incidentul care a avut legătură cu instalaţia de oxigen, argumentând că el este medic de meserie.

Raed Arafat, primele explicaţii după tragedia de la Victor Babeş. „Toate ventilatoarele din TIR s-au oprit împreună”

O primă unitate mobilă de terapie intensivă a ajuns la Timişoara în iulie 2020, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”. Momentul a fost unul festiv, la care au participat şeful DSU, Raed Arafat şi ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela. După patru luni, însă, în noiembrie 2020, instalaţia de încălzire s-a defectat, iar bolnavii internaţi aici s-au încălzit cu plăpumi şi cu reşouri.

Pacienţii au fost relocaţi, iar TIR-ul ATI a fost trimis la reparat.
S-a întors, însă, la Timişoara, tot în noiembrie 2020, însă la scurt timp s-a defectat din nou, de data aceasta au apărut probleme la instalaţa de oxigen. Presiunea oxigenului furnizat de instalaţia Spitalului Municipal din Timişoara a depăşit limita de şase bari, iar aparatele de respirat s-au oprit. În acel moment se aflau internaţi opt pacienţi în unitatea mobilă de terapie intensivă. Cinci dintre ei au fost duşi în unitatea ATI de la Spitalul Judeţean Timişoara, iar alţi trei au rămas la Spitalul Municipal.

Managerul Spitalului Municipal Timişoara, medicul Daniel Maliţa, nu a dorit să explice incidentul şi a spus că el este medic de meserie.

”Nu comentez, eu sunt medic. Se cunoaşte ce s-a întâmplat cu TIR-ul de la Spitalul Municipal, au fost trimise comunicate de presă”, a declarat Daniel Maliţa pentru News.ro.

În realitate, însă, Spitalul Municipal Timişoara nu a emis vreun comunicat de presă cu privire la problemele apărute la TIR-ul ATI. Întrebat unde au fost transmise aceste comunicate de presă, managerul Daniel Maliţa nu a avut un răspuns.

Un astfel de TIR de terapie intensivă a fost trimis şi la Spitalul Judeţean Timişoara în vara anului 2020, însă în luna noiembrie 2020 a fost trimis la Spitalul Municipal Timişoara, după ce la Spitalul Judeţean a crescut numărul de paturi ATI pentru pacienţii cu COVID-19.

Între timp, cele două unităţi mobile de terapie intensivă care au ajuns la Spitalul Municipal Timişoara au fost retrase şi duse în alte zone ale ţării, rând pe rând.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, în prezent, în judeţul Timiş nu mai sunt astfel de TIR-uri de ATI la nicio unitate spitalicească.