EXCLUSIV Elena Mateescu, director ANM, anunță fenomene extreme. Urgia potoapelor va fi urmată de temperaturi exagerate: „Debutul lui Cuptor va aduce din nou valori de temperaturi apropiate de pragul de caniculă”

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale a Meteorologiei (ANM), a anunțat, în direct la România TV, că temperaturile vor fi în creștere la începutul lunii iulie, după un val de ploi torențiale.

26 iun. 2023, 22:32
EXCLUSIV Elena Mateescu, director ANM, anunță fenomene extreme. Urgia potoapelor va fi urmată de temperaturi exagerate: „Debutul lui Cuptor va aduce din nou valori de temperaturi apropiate de pragul de caniculă”
Elena Mateescu, directorul ANM, anunță fenomene extreme

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale a Meteorologiei (ANM), a anunțat, în direct la România TV, prognoza pentru următoarele zile. După un val de ploi torențiale, temperaturile vor crește până la pragul de caniculă, discomfortul termic fiind unul crescut din cauza umezelii care se va menține la un nivel ridicat.

Citește și: Elena Mateescu anunţă caniculă după potop: Vineri, vom avea în jur de 34 grade Celsius, disconfort termic accentuat!

„Vorbim în continuare, din păcate, de fenomene de instabilitate atmosferică. Își vor face apariția din nou începând de mâine după-amiază. Mâine vom consemna astfel de fenomene în mod deosebit în zona de munte, dar și în Banat, în Crișana, Transilvania și Nordul Moldovei.

Regimul de temperaturi va fi unul în creștere mâine, deja vom consemna, din nou, 31-32 de grade. Aversele vor fi unele torențiale, însoțite de descărăcări electrice, intensificări ale vântului și, pe secvențe scurte de timp, vom consmena posibil, din nou, valori și cantități de apă de 15-25, izolat peste 30-40 de litri/metru pătrat.

Citește și: Cât mai țin ploile în România! Elena Mateescu, director ANM, anunță când își intră vara în drepturi

Astfel de fenomene vor fi de interes și la mijlocul săptămânii, pentru ziua de miercuri și joi, când, mai ales în jumătatea nordică, mâine după-amiază, miercuri, după care cu extindere din nou în partea de Sud și Sud-Est a țării. Debutul lunii lui Cuptor va aduce din nou valori de temperaturi apropiate de pragul de caniculă, 34, posibil 35 de grade.

Cu siguranță vom vorbi, din nou, de disconfort termic în creștere, pentru că umezeala se va menține ridicată, umezeala aerului în atmosferă, astfel încât valori de temeperaturi de 33 de grade cu siguranță vor face să resimțim peste 35-37 de grade”, a explicat Elena Mateescu, pentru România TV.

Ploile torențiale și furtunile au făcut prăpăd în weekend. În județul Arad, un localnic a fost găsit mort, într-o zonă în care viiturile au făcut ravagii. Pompierii cred că apele l-au surprins și l-au târât 5 kilometri. În Hunedoara, aproximativ 200 de localnici din patru sate sunt izolați, după ce un drum s-a surpat, iar alți oameni au fost salvați în ultimul moment din mijlocul torenților care au luat pe sus mașini.

Duminică, podurile improvizate de pe DJ 203L, pe raza comunelor Brăeşti şi Bozioru din judetul Buzău, au fost grav afectate. De asemenea, nu s-a mai mai circulat la intrare în Bozioru și la intrare în Brăești. Nicio localitate nu este total izolată.