EXCLUSIV | Explicația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în ziua în care RO Vaccinare a anunțat doza 4 de ser anti-COVID / Noi atacuri la adresa lui Raed Arafat

Din ce în ce mai multe informații legate de administrarea dozei a patra de vaccin anti-COVID-19 au apărut în România, la începutul acestei săptămâni. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a comentat pe marginea acestui subiect, luni seara, pentru RTV.

09 mai 2022, 23:34
EXCLUSIV | Explicația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în ziua în care RO Vaccinare a anunțat doza 4 de ser anti-COVID / Noi atacuri la adresa lui Raed Arafat

Doza a patra în România este opțională, a anunțat Rafila, luni seara.

„Ne-am confruntat cu niște situații în care unele persoane voiau să facă doza a patra, persoane vârstnice, persoane care nu aveau anticorpi nici la doza a treia de vaccin”, a declarat Rafila, pentru RTV.

Oficialul MS și-a luat angajamentul să desfășoare o campanie de comunicare, pentru ca românii să nu intre în panică, după ce au fost anunțate primele persoane care și-au administrat doza 4 de ser anti-COVID.

„Am vorbit cu doamna Adriana Pistol pe marginea acestui subiect (n.r. – despre comunicare), poate cel mai bun epidemiolog din România”, a anunțat oficialul din guvern.

În SUA, vaccinul Johnson a fost eliminat de autorități, decizie care a provocat îngrijorare în media și social media. În opinia lui Rafila, reacțiile adverse ar putea fi problema.

„Probabil pentru că au fost raportate efecte adverse, probleme de coagulare la unele persoane, aproximativ 3 la 1 milion de locuitori (…) Sunt mai precauți (n.r. – liderii politici) probabil și în contextul mai larg al disponibilității unor mari cantități de vaccin ARN-Mesager, precum cel de la Pfizer și AstraZeneca, unde nici cifra de 3 la 1 milion de reacții adverse nu e atinsă. De aceea probabil preferă să folosească aceste vaccinuri”, a mai transmis Rafila.

„Vom reveni cu detalii privind administrarea dozei a IV-a la populaţia generală după ce vom avea o decizie în acest sens”, au transmis reprezentanţii INSP în ziua de luni.

 

Alexandru Rafila, noi înțepături la adresa lui Raed Arafat

 

Ministrul Alexandru Rafila a mai vorbit și despre tensiunile cu Raed Arafat. Oficialul PSD a amintit că serviciul de Ambulanță nu se află în coordonarea Ministerului Sănătății, deși instituția lui Rafila o finanțează.

În prezent, serviciul de medicină de urgență se află „în curtea” lui Raed Arafat, care nu suportă ideea de a face pasul înapoi.

Mai mult, Arafat ar neglija problemele angajaților din cadrul serviciului de medicină de urgență.

„Cred că întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentanții sindicatului de la Ambulanță, pentru mine a fost importantă. Am înțeles problemele cu care se confruntă și necesarul completării structurii de personal. Ministerul Sănătății nu are autoritatea de a dezvolta o politică de resurse umane pentru serviciul de ambulanță (…)

Am înțeles că pentru colegii de la ambulanță această situație trenează de mult timp. Resursa materială și umană este gestionată într-un mod în care nu face operativ sistemul de ambulanță. 

Ministerul Sănătății nu vrea în niciun fel să ia SMURD sau atribuțiile sale, o structură a DSU. Eu discutam despre Ambulanță. 

Din păcate, există o lipsă de asumare și recunoaștere a colegilor de la Ambulanță”, a punctat ministrul Rafila, pentru RTV.


loading...
Partenerii noștri