EXCLUSIV Interviu de colecţie cu Părintele Calistrat: care este blestemul pământului românesc, de ce clasa politică ar trebui să fie formată doar din politicieni sub 40 de ani şi de ce unii credincioşi simt nevoia să fie extravaganţi

Sfintele Sărbători Pascale ne-au prilejuit întâlnirea cu unul dintre cei mai iubiţi duhovnici români, părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

28 apr. 2022, 08:08
EXCLUSIV Interviu de colecţie cu Părintele Calistrat: care este blestemul pământului românesc, de ce clasa politică ar trebui să fie formată doar din politicieni sub 40 de ani şi de ce unii credincioşi simt nevoia să fie extravaganţi

Într-un interviu de colecţie pentru România TV, părintele Calistrat a vorbit despre blestemul pământului românesc, despre necesitatea ca întreaga clasă politică să fie reîmprospătată, astfel încât să nu mai existe politican cu vârsta peste 40 de ani, despre nevoia de a accepta în viaţa noaastră tehnologia.

Părintele se declară mâhnit că generaţia actuală nu mai simte glasul pământului, îl vinde cu prea mare uşurinţă şi cheltuie banii cu la fel de mare uşurinţă.

Părintele Calistrat, despre blestemul pământului românesc

Duhovnicul este uluit cu câtă uşurinţă românii îşi părăsesc ţara ca să plece în state unde se câştigă mai bine. Crede că este vorba despre un blestem al pământului, aşa îşi explică faptul că românii îl vând, iar străinii îl cumpără şi-l muncesc.

Se pune problema ce facem noi după ce cade generația asta, după 20 de ani, aici e problema. Că până aici ne-am salvat. Mulți s-au întors înapoi în obârșie: au căsuță, au oiță, au căpriță, au de toate. Dar problema e ce facem noi cu cei care nici nu se mai gândesc să stea în România, nu că nu le place în România.

Cu urechile mele am auzit: Mă duc în Spania că-mi dă pensie și alocație mare la copii și întreţinere de ajutor social; Mă duc în Anglia că-mi dă ajutor social și alocație mare la copii.

Pământul ăsta românesc are un blestem în el, nimeni nu-l ştie. Dacă străinii îl vor lua și-l vor munci, Dumnezeu îi binecuvântează, nu e niciun păcat. Foarte bine, holda să crească, ăsta e rostul pământului. Dar pentru noi care am batjocorit pământul românesc, când plouă afară, dacă-l strângi în mână, curge sânge din el. Pentru că pe aici au fost războaie, deci ăsta nu s-a păstrat așa… i-ai tras gardul. Nu. Aici au trecut huni, barbari, goți, vizigoți, turci, tătari, kazaci, poloni, tot felul de nații au trecut peste noi și românul a rămas. De ce? Că a avut crucea bunicului, a mamei, a tatălui, biserica, cimitirul, troița, fântâna, căsuța, bătătura, stâna și el n-a plecat de-acolo.

Citeste si Preotul Vasile Ioana, ipostază inedită. A fredonat melodia „Love of my life” şi l-a comparat pe Freddie Mercury cu Hristos: „Băiatul ăla care a trăit cu el l-a trădat precum Iuda pe Mântuitor”

Ei, dacă tu le-ai vândut și te-ai spălat pe mâini și ai dat cu 1 euro metrul, greșeala e următoarea și ăsta-i blestemul pământului: când l-ai vândut, te-ai bucurat că ai scăpat de el. Cel ce l-a cumpărat se bucură de acuma totdeauna de el, iar tu o să plângi după aia de el, că banul se cheltuie, dar pământul nu mai este al tău. De-aia nu se vinde pământul.

Vedeți, ăsta e un blestem și glasul sângelui strigă la mine. Spune Dumnezeu: Ce-ai făcut cu sângele fratelui tău? Dar n-am eu treabă cu sângele fratelui meu! Nu e adevărat! Sfinții vor judeca lumea, Se vor scula voievozii și ostașii căzuți pe câmpurile de luptă. Ăla de-abia e globalism. Și o să ne întrebe în fața lui Dumnezeu: Ce ați făcut cu pământul sfânt și românesc? Noi l-am spălat cu sânge. Voi de ce l-ați dat degeaba?

Eu cred că redeșteptarea asta românească trebuie să vină din sămânța asta de copii tineri, sănătoși – ei să descopere o parte din valori. Pentru că ăștia turciții, cum le spun eu, care s-au învățat așa, între Occident și Orient, între Dumnezeu și Satana, între libertate și nesimțire, între democrație și dezmăț, între libertate și libertinaj, nu prea mai faci treabă cu ei. Dar copilașii ăștia tineri care se ridică, să știți că au mentalități sănătoase.

Sunt foarte mulți copii care încep să-și dorească să meargă pe la bunici, să tragă la țară, la liniște. Și odată am auzit o discuție când îi spunea mamă-sa la copil: Bunicii ce să te învețe? Acolo îmi place mie, vreau să văd vaca, păsările, cățeii mei, m-am săturat de oraș. Aha! Deci există o umbră de redeșteptare, dar asta o să vină încet. Durează 10-20-30 de ani. Știți cum e povestea aia populară: Fie roata și pătrată tot se-ntoarce câteodată„, spune, cu speranţă, părintele Calistrat.

Părintele Calistrat, încrezător în bunăvoinţa premierului Nicolae Ciucă

Dintre toţi politicienii care s-au perindat în ultimele decenii, părintele Calistrat este de părere că cel mai nociv ar fi fost Băsescu, în timp ce Nicolae Ciucă pare mai inimos, mai aplecat către nevoile poporului.

Să știți, o spun deschis și fără frică. Toată această dezbinare în poporul român a creat-o Băsescu. Eu am fost și trăiesc pe acest pământ de când a intrat el la domnie, el i-a învățat și cu Kovesi și cu cătușe și cu dușmănie și cu ambiție și cu orgolii, nu degeaba trage ce trage acuma, că și el e scuturat un pic. Deci el a creat toată această dezbinare.

Constantinescu ăla a fost un om blând, n-a fost el mare conducător, dar a fost un om cuminte. Iliescu n-a fost strălucit, dar el era un comunist plictisit, n-avea treabă, își molfăia bătrânețea – că și-atunci doar tot bătrân era, cred că avea vreo 60 de ani, cred că acum are vreo 90. Dar așa-zisul președinte-jucător, cum îi spune domnului ăstuia, i-a dezbinat pe români.

De exemplu, eu cunosc oameni care pur și simplu s-au îmbolnăvit când s-au tăiat salariile cu 25% și pensiile cu 15%, pentru că era dreptul câștigat prin muncă. Da, la salariu taie ce vrei tu, te negociezi tu cu ăla ce muncește, dar cel care a fost pensionat de ce să-i umbli tu în pensie dacă îi dreptul lui de muncă? Pe ce bază calculezi tu? Și mai ales că toți banii ăia s-au sifonat. S-au spălat. Banii ăia s-au împrăștiat cât a fost PDL-ul ăla la conducere a fost o vraiște în țara asta. Doar vedeți că-i urmărește acuma și-i mai cercetează.

N-am nimic cu politica, nu mă interesează, și banul nu te face om. Omul face banii. Dar a creat acest sistem murdar: cu procurori corupți, cu judecători corupți, cu polițiști corupți,cu oameni corupți, și-au făcut rău unii altora, s-au pândit unii pe alții, doar ați văzut ce nenorociri au fost. Și a venit acum președintele ăsta, el e comod, e un om pe care nu prea-l interesează, nu se omoară prea tare. Ăștia se mușcă între ei, se lipesc și se dezlipesc, se ceartă, se rup, se unesc și puțin le pasă.

Acuma sper cu ministrul ăsta nou care dacă a fost o leacă la armată să fie un pic mai bărbătos și să miște el un pic să-i mai centreze. În armată sunt ordinele mai stricte, mai serioase şi poate-poate. Am văzut câteva mișcări, o vorbit ceva să mai dea puțin la salarii, să mai facă nu știu ce la pensionari, să mai ajute cât de cât, poate se vede o rază de lumină, dar până acuma nu a interesat pe nimeni și v-am spus de ce nu interesează. Ăsta e singurul mod să-l faci pe un șef să fie bun – când e plătit în raport de realizări. Când bugetul scade, când datoria țării crește, când producția, importul, exportul merg prost și tu tot iei bani mulți, de unde iei?

Că ei așa spun: că împrumută bani de afară să poată plăti salarii. Cum e posibil așa ceva? Păi cât o să te împrumute ăia? Cu ce plătești? Că dacă depășești la un moment dat cota cât ai de împrumutat, te ia pe tine, că tu faci valoarea. Și noi avem aurul unde? În Anglia. Pot să zică ăia într-o zi: Aurul rămâne pentru ce ați luat până acuma, vă mai trebuie împrumuturi, aduceți valută!

Și de unde s-aduci valută, că doar minele de aur le-a închis, gata, nu mai sunt valabile, le-a muzeificat sau ce-a făcut cu ele„, spune duhovnicul.

O clasă politică tânără, singura şansă pentru România: „Să vină oameni numai de la 40 în jos”

Părintele Calistrat este de părere că întreaga clasă politică ar trebui reînnoită, „să treacă un pic generația asta obosită, comunistă, plină de răutate„.

„Viitorul ţării l-aş vedea așa: generația asta tânără care se ridică, eu am spus odată o soluție și a zis că nu sunt sănătos la cap – aș interzice oameni peste 40 de ani în politică. Tot. Să vină oameni numai de la 40 de ani în jos. Ca să treacă un pic generația asta obosită, comunistă, plină de răutate și de viermele ăsta stricat. Să nu mai aibă ce căuta unul în vârstă. N-ai ce căuta acolo domle! Du-te și-ți molfăie pensia, vezi-ți nepoții, plimbă-te, tratează-te. Nu cred că tinerii nu au suficientă experienţă politică! Nu cred. Noi avem în România corporații conduse de tineri de-ai noștri care fac profit în țara asta pentru alții. Cum de pentru ăia pot munci și sunt buni și pentru noi n-ar fi buni? Avem creiere ultra și prea-luminate.

USR-iştii ăștia au fost… ăștia nu au fost un partid. Ăștia au fost un partid de propagandă, creat așa, din laborator, și rezultatele se văd pe două persoane: primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și toată opera lui caritabilă și tot dezastrul bucureștean. După aceea, doamna aia de la sectorul 1, Clotilde, care a demonstrat ce valori cu șobolani și toate prostiile alea.

Citeste si Cele două situaţii în care femeile nu au voie să intre în biserică. Recomandarea părintelui Necula: „Unii preoţi exagerează. Nu avem cabinet ginecologic la intrarea în biserică”

Apoi domnul ăsta, Dan Barna, care a condus partidul și tot a dat-o de colo-colo, nici nu știu, mai este, nu mai este. Deci uite, mult mai ordonați, mai stabili, mai credibili și mai rafinați și unși de tactica politică au fost UDMR care are 5% sau 7% cât au ei. Deci ăștia au fost mai stabili.

Și ăștia au fost un partid de propagandă destul de bine format cu 20%. Nu stăteau ei toată ziua prin stradă? Cu #rezist? Care sunt rezultatele acestui REZIST? Cum, de atunci, pentru orice greșeală, ieșeau în stradă și faultau tot şi-acuma când țara e în haos nu mai au nimic de spus? Nu vă întrebați lucrul ăsta? De aici se vede că a fost ceva clocit. Deci de-aici se vede că n-a fost curat în Danemarca, cum se spune. Păi de ce nu luptați mai departe? De ce nu vă împingeți mai departe?

Avem atâția băieți care au fost în țări străine, au făcut școli străine, dacă vreți să vă dau un răspuns care nu e prea ortodox, cine credeți că vine din urmă ca tineret la putere? Tot fiii nomenclaturiștilor de demult. Că nu poți să pui un băiat serios pentru că ăla nu te-ar tolera să faci strâmbătăți, asta e problema. Deci așa trebuie să gândim logic.

Eu am văzut atâția băieți buni, sunt atâția oameni, meritocrația unde a dispărut? Domle, tu ce ai condus în viața ta? Eu am condus un restaurant și am făcut cu el mii de euro Bă, dă-i o funcție de conducere, ăsta știe să adune banul, nu să-l împrăștie. Bă, tu ce-ai făcut? Am condus un IAS. Cum a mers? Bine! Dă-i o funcție în agricultură. Ăsta ce a făcut? Un croitor bun, bagă-l în industria pielăriei sau bagă-l în ceva. Așa, tu pui sanitarul la termocentrale, iei pe termocentralist și-l pui la sănătate, pe apicultor îl pui la ministerul Industriei Ușoare și pe ăla de la Industria Ușoară îl pui la Agricultură. Ce treabă e asta? În primul rând nu poți să pui oameni iresponsabili în puncte cheie, asta e problema. Când alegi tu miniștrii ăia, cum îi pui? Nu te uiți la ce competență au?

Poate aud mai marii noștri și se unesc și din două-trei bune mai mici facem un bine mai mare, din trei-patru mai mici bune poate facem una și mai mare. Pentru că frate pe frate sfătuindu-se sunt ca o cetate întărită, iar cei ce nu se sfătuiesc cad ca frunzele. Și ei dacă nu se sfătuiesc, uite așa fac greșeli și suferim toți. Dacă ne sfătuim un pic, pentru că noi avem încredere în ei când îi votăm și ne promit, și ei trebuie să-și țină promisiunea ca să avem noi în continuare încredere în ei – că de-asta a ieșit așa acest ghiveci care nu se cheamă nici politic, nici românesc, nici apolitic.

N-avem ce globaliza. Noi suntem dezbinați. Știți cum suntem? Ca o oglindă spartă în mii de bucăți. Noi trebuie să facem o singură oglindă și să vedem în ea chipul nostru real pe care-l avem. Degeaba îl ciopârțim, n-o să ne vedem aici mai urâți sau mai frumoși, ci ceea ce suntem„, este de părere părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

Românii sunt credincioşi, dar extravaganţi

Părintele Calistrat este de părere că poporul român este credincios, dar poate fi, totodată, şi extravagant. Iar exemplul pe care-l oferă este faptul că românul merge la biserică şi I se roagă lui Dumnezeu şi acelaşi român nu a ieşit din casă să voteze la referendumul pentru familie.

Totodată, duhovnicul este de părere că tehnologia nu este un lucru rău, că este necesar să se îmbine vechiul – tradiţiile, valorile poporului român, cu noul – tehnologia. În acelaşi timp, părintele spune că aşa cum cei în vârstă au învăţat să folosească telefoanele mobile şi internetul, şi cei tineri ar trebui să se întoarcă un pic către vechi, către valorile creştine: „Dacă rămâi numai pe vechi te numești primitiv„, este de părere părintele Calistrat.

„Să știți că poporul român e un popor credincios dar ușor extravagant și o să mă întrebați ce înseamnă aceasta: Băi, hai duminică la biserică să ne meargă bine, hai să aprindem niște lumânări să nu ne bată Dumnezeu, hai să ducem copiii la împărtășit să nu se îmbolnăvească. Deci, avem un raționament pentru care am călcat la biserică.

Hai să merg la Dumnezeu să nu vreau nimic, să-I mulțumesc că exist, să-I mulțumesc că sunt sănătos, sa-I mulțumesc că mă iubește, că are grija mea, că sunt deștept și rațional și fac diferența dintre bine și rău. Să-I mulțumesc că nu-s lacom, că nu-s avar, nu-s egoist.

Nu că poporul nu e credincios. Poporul este extravagant de credincios. Demonstrează că-i ortodox, sare la gâtul cuiva dacă se leagă de ortodoxie, demonstrează că moare pentru Hristos. Când s-a demonstrat că e extravagant, și nu ortodox? Când a fost referendumul pentru familie nu s-au dus să voteze soț și soție, bărbat și femeie – au stat liniștiți acasă și n-a trecut acel referendum.

Nu mă interesează, eu personal n-am copii, ai mei copii nu or să facă niciodată ce spun normele asta europene sau dacă ar fi ai mei n-ar face așa ceva, că știu eu să-i învăț să nu facă. Dar vin generațiile noi viitoare, dezinhibate, cu alte principii, cu alte modernități, alte viziuni – și când spun lucrul ăsta, filmele porno sunt libere pe toate site-urile – filmele erotice, pe toate site-urile – filmele de groază pe toate site-urile, filmele sălbatice, cele violente pe toate site-urile – spune acolo că e pătrățică, dar ce, copilul ține cont de pătrățică? Dacă mă-sa și tat-su nu știu să umble la internet și ei sunt plini de tehnologie că asta e generația nouă, ce să-i faci? Şi atunci el vede acolo și se lasă influențat de ce vede pentru că creierul tânărului e ca un burețel, suge tot și apare curiozitatea minții.

Le încearcă pe toate, mintea lor vrea să experimenteze tot. Nu este vorba despre resetare, eu mereu sunt împotriva acestei idei de resetare din două motive: eu am învățat târziu să umblu pe tehnologiile astea și am să vă spun că nu e resetare. Când nu știam să umblu deloc, le spuneam la băieții ăștia: măi, arată-mi și mie cum se intră pe asta. Aaaa, nu, da-i greu pentru mata, ești de vârsta a doua.

Şi am cumpărat un telefon din ăsta sofisticat, fără să știu să umblu pe el și am început să iau butoanele pe rând să văd ce face fiecare. Până am început să descopăr că ăsta postează, ăsta distribuie, ăsta taie, ăsta șterge, de aici se scrie, de aici se dă înainte, de aici se dă înapoi și în vreo jumătate de an am început să le dibuiesc.

Și oamenii îmi spun: părinte, dar v-ați modernizat! Nu. Am resetat eu mintea și am adaptat-o la nou, dar la fel de bine și tineretul trebuie să se reseteze și ei, de la nou să se întoarcă puțin și la vechi. Și când vor face o combinație dintre nou și vechi, iese ceva perfect. Dacă rămâi numai pe vechi te numești primitiv sau fixist sau poți să te numești chiar fanatic și să crezi că totul te duce în iad, că acuma lumea îl vede pe Antihrist în tot: și în televizor, și la radio, și în telefon, și în bicicletă, și în mașină, și în orice.

Dacă trăim pe principiul ăsta, ne punem un sac în cap, stăm în beci, roadem un pahar de apă de la fântână și o coajă de pâine. Dacă le găsești utilitatea, atunci poți să mergi în rând cu societata la modul normal, dar fără să te lași robit de ele,dar ce facem noi că acuma un copil stă 24 de ore pe telefon și o oră cu ochii în carte? 

Poți să faci un globalism numai atunci când transformi omul într-un robot. Dar aici la momentul actual e vorba de altceva. Se luptă inteligența umană cu inteligența artificială şi se pare că inteligența artificială a început să pună sclavie pe inteligența umană.

Omul a ajuns să se teamă de tehnologia care a promovat-o. Aflați că sunt singurul, sau poate or mai fi ca mine, care nu vrea să se teamă de acest lucru. Dacă mă voi teme să deschid telefonul că-s ascultat sau să mă uit la televizor că sunt urmărit sau să nu vorbesc că sunt ascultat, e o mare prostie.

De-aici încep și tirania, și globalismul, și toate. Mă simt la fel de liber – cine vrea să mă asculte să mă asculte, înseamnă că sunt important. Dacă vrea să mă urmărească înseamnă că-s important, dacă vrea să mă supravegheze sunt important. Eu știu că sunt un convins naționalist, un convins ortodox, un convins român, un convins cetățean, un om care respectă legea statului, constituția și ce cere statul, cu o singură condiție: fără atentatul la persoană„, a conchis părintele Calistrat.