EXCLUSIV | Ludovic Orban, despre alegerile prezidenţiale din Franţa. „O victorie a lui Marine Le Pen poate să provoace un cutremur la nivel mondial”

Fostul premier Ludovic Orban a declarat duminică, în direct la România Tv, că nu consideră o "surpriză" apropierea lui Marine Le Pen de preşedintele francez Emmanuel Macron, însă a avertizat că o victorie a candidatului de extremă-dreapta la alegerile prezidenţiale "poate să provoace un cutremur la nivel mondial".

10 apr. 2022, 20:36
EXCLUSIV | Ludovic Orban, despre alegerile prezidenţiale din Franţa. „O victorie a lui Marine Le Pen poate să provoace un cutremur la nivel mondial”

Ludovic Orban a comentat rezultatele Exit Pollului La Libre Belgique care arată că preşedintele Emmanuel Macron şi candidatului de extremă-dreapta Marine Le Pen sunt la egalitate la 24%.

„Rezultatul nu e o surpriză. A fost o tendinţă de apropiere între Macron şi Le Pen. Macron în confruntare cu Marine le Pen are prima şansă.

O victorie a lui Marine Le Pen nu afectează doar Franţa. Poate să provoace un cutremur la nivel mondial. O Franţă care are o importanţă extrem de mare la nivelul UE, există pericolul să creeze un cutremur care ar putea afecta toată lumea democratică”, a declarat Ludovic Orban, în direct la România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Ludovic Orban, prima reacţie după ce Nicolae Ciucă a fost ales preşedinte PNL. „Iohannis şi-a pus în practică planul. E un preşedinte şi pentru liniştea PSD”

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc duminică în Franţa. Cei aproximativ 48,7 milioane de alegători înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot începând cu ora 9.00, ora României. Închiderea urnelor are loc la ora 21:00.

Emmanuel Macron (La République en marche, LREM), actualul şef al statului francez, speră la un al doilea mandat. Cel mai mare rival al său este considerat a fi candidatul de extremă-dreapta Marine Le Pen (Rassemblement national, RN). Populistul de stânga Jean-Luc Melenchon (La France insoumise, LFI) speră, de asemenea, să ajungă în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, din 24 aprilie.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale în Franţa, primul tur. EXIT POLL La Libre Belgique: Macron şi Le Pen, la egalitate. Fiecare a obţinut 24% din voturi