EXCLUSIV. Marcel Boloş: S-au făcut peste 40.000 de plăţi la facturi”. Ce se întâmplă cu românii tăiaţi de la ajutoare

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat, marţi seară, că, până în prezent, au fost făcute peste 40.000 de plăţi cu cardul de energie, iar peste 13 milioane de lei au fost achitaţi din ajutorul pentru încălzire.

21 feb. 2023, 22:07
EXCLUSIV. Marcel Boloş: S-au făcut peste 40.000 de plăţi la facturi”. Ce se întâmplă cu românii tăiaţi de la ajutoare
Marcel Boloș: „Se poate face direct plata în sume în mandat poștal”

Marcel Boloş a fost întrebat, marţi seară, la România TV pentru câţi beneficiari sunt funcţionale cardurile de energie. ”1.740.000 sunt beneficiarii care au situaţia locativă clară şi problema venitului. După cum ştiţi, noi am încercat să dăm acest ajutor pentru acele gospodării care au venitul mediu pe persoană la adresa de domiciliu unde locuiesc sub 2.000 de lei şi cei care au această situaţie clarificată au posibilitatea să efectueze şi plăţi, peste 40.000 de plăţi au fost făcute până în prezent, peste 13 milioane de lei au fost achitaţi din ajutorul pentru încălzire. Acum avem categoriile acestea de beneficiari cu situaţii locative neclare, cu plafonul de venit de 2.000 de lei depăşit. Aşa după cum se ştie, am instituit două mecanisme, un mecanism al declaraţiilor pe propria răspundere, în baza căreia culegem informaţii prin intermediul oficianţilor poştali cu privire la situaţia locativă a beneficiarilor şi dacă se validează în interogarea bazelor de date pe care le avem, atunci eliberăm cardul de energie şi omul îşi intră în drepturi. Şi cel de-al doilea mecanism este cu anchetă socială, cei care au plafonul de venit depăşit, dar nu locuiesc efectiv acolo sau situaţii pe care nu le-am putut cuprinde în proiectul de ordonanţă de urgenţă, atunci au posibilitatea să-şi întocmească anchete sociale la primăriile de domiciliu”, a explicat Marcel Boloş la emisiunea România la raport, moderată de Andreea Creţulescu.

Vouchere sociale 2023. Veste proastă pentru pensionari, a intrat pe card o singură tranşă de 250 lei

Marcel Boloş: Avem 27.000 de magazine unde pot fi folosite voucherele

De asemenea, el a mai fost întrebat ce pot face oamenii cu cei 250 de lei cu care au fost alimentate cardurile pentru alimente. “Cu cei 250 pot să-şi cumpere produsele alimentare cu care au fost obişnuiţi. Avem 27.000 de magazine în reţeaua comercială şi au aceeaşi  posibilitate să folosească cardurile  ca şi până în prezent, să îşi procure alimentele, produsele alimentare şi tot ce ţine pe zona aceasta de alimentaţie pentru traiul zilnic”, a mai transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă că începând de luni pot fi făcute plăţi pentru facturile la utilităţi prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvern persoanelor vulnerabile. Sumele au fost virate către Poşta Română. În primele 3 ore în care s-au putut efectua plăţi s-au înregistrat 9.000 plăţi în valoare de 3 milioane lei.

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi:

a) Direct la poştaş;

b) La orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
c) Online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o pune la dispoziţie: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html.

În primele 3 ore în care s-au putut efectua plăţi s-au înregistrat 9.000 plăţi în valoare de 3 milioane lei. „Iată că am ajuns şi în acest punct, în care cardurile de energie devin operaţionale. Mă bucur că am reuşit să adaptăm mecanismul din mers şi să oferim beneficiarilor libertate deplină atât în ceea ce priveşte tipul de facturi ce pot fi achitate, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea prin care se efectuează plata. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a livrat banii în conturile Poştei Române, iar începând de astăzi toţi cei care au cardul pot efectua plăţi, prin cele trei metode deja cunoscute: direct la poştaş, la oficiu sau prin intermediul aplicaţiei de pe site-ul Poştei. Reamintesc faptul că pentru prima tranşă acest sprijin poate fi utilizat până la vară, aşa că nu este nevoie să se grăbească nimeni, oamenii au tot timpul să îşi achite datoriile prin intermediul ajutorului oferit de Guvern din bani europeni. Cei care sunt într-o situaţie incertă şi se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili, să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine conform legii. Listele se actualizează, se vor tipări şi pentru ei carduri, vor avea, de asemenea, timp până la vară să epuizeze prima tranşă”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Documentele obligatorii necesare pentru efectuarea de plăţi prin mandat poştal sunt următoarele:

– cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal, în original;

– actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original;

– documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari.

În situaţia documentelor justificative, certificatul de validare a datoriei trebuie prezentat în original, iar facturile la energie pot fi aduse în original sau pot fi prezentate, pe telefon, în format electronic.

În cazul reprezentantului legal/împuternicitului convenţional se va prezenta şi împuternicirea în original, actul de identitate al celui împuternicit în original, actul de identitate al beneficiarului de sprijin în original, certificatul de naştere al minorului (în cazul în care beneficiarul este minor).

În total, spune Marcel Boloş, Poşta a distribuit cardurile în 1,7 milioane de gospodării, acolo unde nu a fost nevoie de niciun fel de clarificare privind eligibilitatea. Alte 700.000 de carduri urmează să ajungă la cei îndreptăţiţi în baza OUG 166/2022 în perioada următoare.

Prin intermediul programului, ministerul estimează că un total de 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste 4 milioane de beneficiari, vor fi sprijinite cu două tranşe de 700 lei pentru achitarea facturilor la utilităţi, în contextul crizei energetice. Aşadar, lista de puncte de consum eligibile va continua să crească pe măsură ce se clarifică situaţiile neconcludente (se va stabili în mod clar câţi oameni stau la acelaşi punct de consum şi care este venitul mediu pe cap de locuitor).

Vouchere 2023. Cum plăteşti factura online în câteva minute dacă ai primit cardul de energie
Lista finală a beneficiarilor eligibili este realizată în urma unui proces în care sunt implicaţi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul de Finanţe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicaţii şi Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală.

De asemenea, ministerul arată că a fost necesară abordarea acestui mecanism pentru a crea posibilitatea ca toate formele de energie să poată fi decontate, incluzând aici şi energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor şi locuinţelor colective, cât şi a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit şi asigurarea trasabilităţii întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii.

La 25 ianuarie a început procesul de printare şi împlicuire a cardurilor, iar de la 1 februarie primele carduri au ajuns către beneficiari. În continuare, potrivit calendarului asumat, începând de la 20 februarie se vor efectua plăţile pentru facturile curente şi restante.

Potenţialii beneficiari urmează fie înştiinţaţi dacă s-au descoperit situaţii care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poşta a mobilizat peste 50 de angajaţi, unde vor primi informaţii suplimentare şi vor fi îndrumaţi, dacă situaţia poate fi corectată.

În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade:

a) Pentru tranşa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

b) Pentru tranşa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cei care nu au fost eligibili pentru tranşa I, dar vor deveni la momentul întocmirii listelor pentru tranşa II, vor primi cardul de energie în cursul lunii septembrie.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parţial). Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăţi, către mai mulţi furnizori, până la epuizarea sumei.

Plăţile se fac prin mandat poştal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăţi gratuite/loc de consum pe durata programului de sprijin. Pentru următoarele plăţi, beneficiarii cardurilor vor trebui să achite o taxă de 2,5 lei/ plată.

Ajutorul nu se consideră venit şi nu afectează:

  • venitul minim garantat;
  • alocaţia pentru susţinerea familiei;
  • statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranşe nu pot fi preschimbate în bani şi nu pot fi folosite pentru plăţi prin mandat poştal către alte destinaţii decât plata facturilor de energie.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul şi atrage o amendă contravenţională între 42.000-60.000 lei.

Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepseşte cu amendă contravenţională între 4.500-6.000 lei.