EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Guvernul Cîţu a împrumutat 34 de miliarde de euro. Un copil născut acum, se naşte cu 2.000 de euro datorie”

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a fost invitatul Andreei Creţulescu, la România TV, pentru a discuta despre primele semne de fisură din coaliţia de guvernare, apărută marţi, la votul pe moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea.

15 iun. 2021, 20:28
EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Guvernul Cîţu a împrumutat 34 de miliarde de euro. Un copil născut acum, se naşte cu 2.000 de euro datorie”

Marcel Ciolacu a atacat coaliţia de guvernare şi a anunţat, din nou, că social-democraţii, împreună cu mai mulţi parteneri politici şi sociali lucrează la o moţiune de cenzură ce va fi depusă până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

„Incepe sa se stranga latul. Lumea incepe sa-si dea seama, parlamentarii sunt reprezentantii romanilor. Oamenii incep sa discearna ce este bine pentru ei. Categoric saptamana viitoare depunem notiunea.

Am terminat draftul, l-am discutat cu alti parlamentari din afara PSD, este vorba de respect, am avut intalniri cu sindicatele si asteptam modificarile pe care le doresc, vom avea intalniri si cu reprezentantii patronatelor.

Va fi o constructie de durata, pentru ca trebuie sa avem incredere unii in altii. Motiunea trebuie explicata foarte bine, nu este un simplu vot, ci trebuie explicat de ce s-a ajuns aici. Dupa aceasta motiune simpla au crescut sansele si increderea ca poate trece o motiune de cenzura. De 30 de ani nu s-a discutat niciodata ca poate trece o motiune de cenzura la 6 luni de la alegeri. Ca sa vedeti cat de mare este neincrederea.

PSD a castigat alegerile si e normal sa faca propunerea de premier. Ma vedeti pe mine guvernand cu doamna Turcan sau cu domnul Ghinea? Exista posibilitatea unui guvern minoritar PSD, alegeri anticipate, exista posibilitatea ca domnul Klaus Iohannis sa incalce din nou Constitutia. Noi incercam sa ne adaptam.” a spus Marcel Ciolacu, la România TV.

Marcel Ciolacu: „Îl anunţ pe domnul Klaus Iohannis că actualul Parlament nu mai reprezintă voinţa românilor”

La un moment dat se vorbea de guvernul de coalitie, nu se mai vorbea de guvernul Romaniei. A iesit o statistica si noi si Bulgaria suntem pe primul loc la coruptie in timpul pandemiei. Incearca sa depaseasca de 100 de ori cel mai blamat moment al PSD. Sa nu creada ca eu maine, dupa ce vor forta schimbarea Avocatului Poporului, nu voi vorbi cu comisarii europeni si nu voi spune Comisiei Europene ca fac un atac frontal asupra statului de drept.

In loc sa se ocupe de ce i-a trimis Iohannis acolo, ca romanii nu i-au trimis, ei au un plan facut. Va dau un exemplu: noi am dat o lege ca prioritatea la cumpararea terenurilor sa o aiba romanii. Vor acum, pe repede inainte, sa schimbe legea, ca sa concureze iarasi strainii, dupa un an de pandemie, sa le poata strainii cumpara terenurile agricultorilor care intra in faliment.

Vor sa vanda CFR Marfa, actiunile de la Aeroport, de la Hidroelectrica. Noi am venit cu o lege ca sa nu poata fi vandute companii de stat cel putin doi ani, ca sa isi revina bursele. De ce sa vinzi CEC-ul, in loc sa-l capitalizezi?

Au vorbit 3-4 ani de transparenta si sunt 2 miliarde de euro la 1250 de euro pe zi consultantul, care nu este roman. Consultantul roman primeste 450 de euro pe zi. Toate tarile au obtinut miliarde de euro pe irigatii, Romania a primit 0. Au pornit de la 7 miliarde, au lasat la 3,7 miliarde, au venit cu 0, au fost cu planurile lui Ceausescu.

Au plecat sa negocieze 14 miliarde imprumuturi, doar noi si Italia am cerut aceste imprumuturi. Au imprumutat 34 de miliarde pana acum. Un copil, daca se naste acum, are datorie de 2000 de euro pentru aceste imprumuturi. Daca mai luam si 14 miliarde din PNRR, se duce la 3000 de euro de copil.

Ma uitam la domnul Ghinea, a spus Ciolacu mai des decat a spus PNRR. Tot spunea „vom face”, „o sa fie”. Pai daca a explodat economia, de ce nu ai bani macar pentru 20% la alocatii, daca nu cat spune legea?

Îl anunţ pe domnul Klaus Iohannis că actualul Parlament nu mai reprezintă voinţa românilor.

Categoric vom depune plangere penala pe numele presedintei de sedinta de astazi. Stie oricine ca o motiune nu este act normativ, nu este lege, asa ca nu se face vot online. Este inadmisibil!”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: George Simion anunţă cele două condiţii pentru ca parlamentarii AUR să voteze moţiunea de cenzură: „În primul rând să fie un text serios”