EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „În pandemie, s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din România”. Anunţuri importante despre pensii, alegeri, cazul Cherecheş şi păcănele!

De Ziua Naţională a României, Marcel Ciolacu a acordat un amplu interviu pentru România TV. Premierul a vorbit despre alegerile de anul viitor, primul mare dosar al pandemiei şi reformele care-i aşteaptă pe români în 2024.

01 dec. 2023, 20:45
EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „În pandemie, s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din România”. Anunţuri importante despre pensii, alegeri, cazul Cherecheş şi păcănele!

Marcel Ciolacu a ales România TV de Ziua Naţională a României. Premierul a acceptat întrebările incomode ale lui Victor Ciutacu şi a vorbit deschis despre provocările unui an electoral încărcat, cu probleme la buget, păcănele la fiecare colţ de stradă, un George Simion în ascensiune.

Marcel Ciolacu, despre dosarul vaccinurilor: „Am fost tinuti in casa 60 de zile si in aceasta perioada s-au intamplat cele mai mari grozavii din Romania”

„Domnule Ciutacu, nu am comentat niciodată o decizie a unui magistrat, a CCR, dacă dorim să avem un stat de drept și să respectăm anumite reguli. Toate țările democratice respectă asta. Știam cu toții, am fost tinuți în casă 60 de zile și în această perioadă s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din Romania. Nu aș începe cu furturile și cu incapacitatea Guvernului…. Oamenii nu avut acces la sistemul public de sănătate, nu au avut nicio coerență în administrarea unei astfel de situații. Părerea mea este că a fost mult amatorism, multă prostie și au și furat. Sunt celebrele poze din Palatul Victoria. Este un raport al Curtii de Conturi în ceea ce privește vaccinul, măștile neconforme la prețuri astronomice, avem o datorie să aflăm adevărul.

Marcel Ciolacu, apel la unitate de 1 Decembrie: „O Românie puternică este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”

Adevărul e unul singur, nu poți să schimbi acest lucru. Din puncul meu de vedere, ar fi trebuit să plece de mult din spațiul public chiar dacă au furat sau nu. Am avut o mortalitate pe primul loc în lume în timpul pandemiei, despre asta nu mai vorbește nimeni, acolo ar fi trebuit cercetat de ce s-a întâmplat. Există și omor din culpă din deciziile luate. Când vrei să fii ministru, premier, trebuie să îți asumi și asta. Nu poți să ieși acum, e ridicolă atitudinea lor. Eu mă bucur că în perioada în care știți că am avut cazul lui Buzatu, m-ați văzut pe mine că am ieșit că e făcătură? Atât timp cât sunt prim-ministru, justiția e independentă si funcționează. A început o urmărire penală, au mai existat cazuri de cereri de ridicare a imunității. Trebuie să facem o diferență foarte clară pentru declarații politice și ceea ce înseamnă urmărirea penală pentru fapte”, a spus Marcel Ciolacu în interviul acordat lui Victor Ciutacu.

Întrebat de ce nu a acţionat mai prompt pentru a stopa jaful din pandemie, Marcel Ciolacu a declarat: „Mi s-a si raspuns de la DNA ca pun presiuni si in acest moment m-am oprit in spatiul public. Este un raport al Curtii de Conturi unde spune ca sute de milioane de euro s-au furat. In ceeea ce priveste vaccinurile….e 1 Decembrie si am vrut sa fiu mai elegant. Nu poti sa justitifici aceasta achizitie, ne-am fi vaccinat timp de 10 ani de cate 10 ori fiecare roman. E ilogica comanda. Normal ca te intrebi de ce le-ai cumparat”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „S-au trezit la guvernare si au omorat oamenii, au furat de peste tot si cum au apucat”

„Nu stiu dacă suntem singuri sau nesinguri, posibil să fie și în alte părți la fel, cum ziceți. Există o fundamentare la fiecare achiziție pe care pe urmă o iei și o justifici, există clauze contractuale, se vor afla multe lucruri. Dar să ieși public, e ceva dirijat politic, trebuie să mergi la DNA să dai explicatii. Eu când vă spuneam că sunt niște oameni falși, niște amatori, care s-au trezit la guvernare și au omorât oamenii, au furat de peste tot și cum au apucat, nu au lăsat nimic în urma lor decât niște imagini că s-a mers cu o rangă și s-a rupt un chioșc la metrou. Niciun km de autostradă, zero la fonduri europene, despre ce vorbim? În toiul noptii se mutau oamenii, nu au nicio logică. Izoletele… sunt momente pe care nu le uităm, au trecut, dar nici nu mai putem reveni vreodată la așa ceva. Să nu credeți vreodată că am uitat acele imagini, cu înmormântările în sac de plastic, dar e o zi de mare sărbătoare, trezim niște amintiri în toți oamenii care au trecut prin acel calvar, vorbim de frații noștrii, părinții noștri, copiii noștri, a fost o perioadă inumană.

Marcel Ciolacu, planuri mari pentru infrastructura din România: „În viitorii 5-7 ani, trebuie să finalizăm încă 1.000 de kilometri de autostradă şi drum expres”

E o diferență mare între a avea aspirații și a avea capacitatea de a înțelege cum funcționează un stat. Eu am căutat mereu să nu ard etape nici în viața politică, nici în cea administrativă. De la consilier municipal, prefect, viceprimar, membru chestor, secretar al Camerei, am fost vicepremier, nu poți să ajungi într-o funcție dacă nu ințelegi cum funcționează statul. Dacă nu ai avut funcții în administrația locală, e foarte greu în cea centrală să iei decizii pentru că nu înțelegi. Miniștri eficienți sunt cei care au trecut prin astfel de paliere și cunosc cât de rapid trebuie să iei decizii.

Ei nu se pricepeau, bineînțeles, a fost o invenție, un partid fantomă care e de stânga marxist, nu și-au identificat nici ideologia, care din scandaluri în Parlament au ajuns la guvernare și s-a văzut adevărata valoare. Ceea ce e e important acum, de 1 Decembrie, este ca există stabilitate politică. Am reușit să nu intrăm într-o criză politică, să îndeplinim multe din jaloane și să depunem cereri de plată, să venim cu reforme așteptate de toti românii. Și reforma sistemului bugetar, poate deranjez, dar s-a ajuns la acest lucru după 30 de ani”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu despre relaţia cu PNL: „Romania avea nevoie de aceasta stabilitate”

Victor Ciutacu a remarcat ca „asigurati stabilitatea politică a guvernului cu jumăte din guvernarea dezastruoasă din vremea jafurilor din pandemie. Liberalii tot acolo erau…”. „Când am decis să facem coaliția, cunosteam asta. Dar Romania avea nevoie de aceasta stabilitate, mai ales cu razboiul din Ucraina, acum e si situatia din orientul mijlociu, cu o criza energetica unde s-au luat deciziile un pic cam tarziu. Superficial, ca sa fim mai eleganti. Marea majoritate nu mai sunt in acest moment in guvern si toti colegii de la PSD si PNL care am format guvernul functionam. Politica inseamna si negociere cu conditii de ambele parti. Am gasit ce este mai bun pentru Romania si functionam cu acest guvern. As mai fi acceptat ca domnul Popescu sa fie in guvern? Stiti foarte bine ca nu, stiti lucrurile astea. Citu ca ministru de Finante? Doamne fereste! Nu s-a pus problema, a dus tara in pragul unui dezastru, mai aveam putin si inchideam tara. Important este, atata timp cat a fost si prim ministru Nicolae Ciuca, cautam sa luam solutiile cele mai bune. Trebuie sa existe discutii, cel mai rau m-a suparat si o sa ma supar in continuare, dar sper sa depasim si asta cand facem sedinte de coalitie, unde se discuta foarte multe si unii dintre colegi dau stenograme din sedinta sau iau anumite informatii ca urmeaza guvernul sa ia o decizie si o transmit pe surse. Si atunci sa incerce sa aiba un avantaj politic, nu pot sa accept asta. Eu inteleg ca se foloseste acest lucru, dar exista un cerc restrans al coalitiei unde trebuie sa existe un respect”.

Despre fuga lui Cătălin Cherecheş: „O sa cumparam bratari, facem preventie”

„Am avut o interventie, alatiaeri, in timpul sedintei de guvern, si le-am cerut lui Predoiu si Gorghiu sa ia legatura cu alte state, sa cumparam o data acele bratari, cand esti in control judiciar, cand stai si astepti o decizie a instantei sa se impuna bratari. Nu numai pentru fapte de coruptie, si pentru alte fapte. E un instrument folosit si de SUA, si de Europa. In loc sa dam explicatii cum a reusit cineva sa fuga, e atat de simplu. Vedeti care e procedura simplificata, cumparati, ca nu trebuie sa cumparati un milion. Trebuie sa iei maximum cateva sute. Haideti sa si prevenim, pentru ca costurile de a-l prinde pe Chereches au fost majore. Mai mult, ai pus un angrenaj european, ai solicitat partenerilor tai sa te ajute. Intelegem ce s-a intamplat acolo, dar nu pot sa uit ca a putut sa treaca cu un buletin al altcuiva cu 10 ani mai tanar. Am o experienta de viata, mi-e greu sa cred. Am inteles ca sunt coincidente. nimic nu este intamplator, dar nu vreau sa spun mai multe pentru ca sunt ferm convins ca se va analiza. Trebuie sa invatam din ce s-a intamplat. Am comunicat cu Predoiu, tot weekendul am fost la serviciu, venise si situatia cu vremea. Am vorbit de multe ori la telefon si am incercat sa ne coordonam pentru acțiunea de prindere. De ce nu cumparam sa prevenim astfel de situatii? Am cerut memorandum de guvern. In maximum doua saptamani. Nu cumpar de un miliard si nu cumpar 200 de milioane de bratari.  E vorba de cateva sute si de un sistem care poate fi preluat de la alt stat”.

Rugat sa comenteze o postare din spatiul cu Chereches cand se intoarce acasa, Ciolacu a spus: „Sunt din tot ce inseamna politica. Sunt Zetea cu Chereches, dar el are poze cu toata lumea. Ce legatura are? Eu mi-as dori sa mergem impreuna nu la piata la patrunjel, la mall unde te mai opreste lumea te mai saluta, faci poze. Va spun cu totul altceva. Nu cunosti pe toti …Chereches era primar. Exista prezumtia de nevinovatie? Dansul atunci era nevinovat. Pe urma exista o decizie. Am cimentat eu? M-am dus la tribunal? Face parte din normalitate”.

„Daca incepe urmarirea penala in cazul dumneavoastra renuntati la cea publica?”, a întrebat Victor Ciutcau. „E ceva normal. Victor, dar e cel mai simplu mod sa ma scoata din viata publica. Daca se cere ridicarea imunitatii…eu ce sa fac? Sa fac rau tarii si colegilor? Asta este. Mi s-a intrerupt cariera politica, nu mor. E normal ca sunt degajat pentru ca stiu ca nu am nicio fapta sa aiba vreun iz penal. Imi mentin parerea. Cand esti trimis in judecata, ce sa mai cauti in spatiul public? Ai prezumtia de nevinovatie, dar nu poti sa fii o povara pentru Romania sau pentru colegii mei. Domnule Ciutacu, face parte din sport, dar revin la pozele politicienilor cu diverse persoane. Vrem sa fim o tara normala? Nu stiu ce vrem de la noi. Nu pot sa stau incuiat in casa sau birou? Sau sa nu ma vad cu nimeni …”,  a spus Marcel Ciolacu.

„Nu pot sa iau securea sa imi omor colegii ca au un traseu al lor”

„Noi suntem o coalitie, o alianta care se inregistreaza la tribunal. Suntem in coalitie pana in 2024 si veti vedea ca ea va tine pana in 2024, indiferent de jocul intern al unor dintre cele doua partide si de a PSD si de la PNL, lucru care pe mine nu ma deranjeaza. Nu pot sa iau securea sa imi omor colegii ca au un traseu al lor. Dar de ce intelegem in politica ca trebuie numai sa ne atacam? Este un test, Romania nu are voie sa intre in instabilitate politica. Mai mult, in afara ca nu ne permitem, nici Europa nu isi permite in Romania sa fie instabilitate politica in acest context. Suntem tara cu cea mai lunga granita cu Ucraina. Suntem tara care sustine direct si indirect stabilitatea Republicii Moldova. Lucrurile pot derapa foarte mult. Suntem singura poarta catre Europa, doar Portul Constanta functioneaza acum in tot angrenajul. Noi am adus o liniste in ceea ce priveste criza alimentara. Drumul cel mai scurt este Romania. Veti vedea si la reconstructia Ucrainei. De aceea am si venit cu proiectele pentru industria alimentara si vom veni cu scheme de ajutor pentru companiile care fac materiale de constructii. Sunt decizii care anticipeaza. Nu este important daca eu voi fi premier, important e sa iti faci treaba in timp real.

Prezentul e o consecinta a trecutului. Am avut deficit 9,2% pentru ca am avut un inconstient care s-a imprumutat 200 de miliarde. Si de banii astia s-au cumparat vaccinuri, nu s-au dus pe pensii, nu s-a colectat nimic. In afara de pacanele, totul era inchis. A fost o exceptie. In orasele cu pana in 15 mii de locuitori, nu mai exista nicio pacanea. Va trece legea in aceasta sesiune prin Parlament si vom veni cu licentiere, important este sa nu mai pacalesti oamenii. Acest fenomen este peste tot. este online, in cazino, hotel. Nu trebuie sa fie in fiecare bar din comuna din Romania, nu mai e nicaieri in lume asta. Vrei sa fii jucator de pacanele… ca la shopping. O sa fie data legea, o sa discutam cu toti actorii din domeniu, o duc pana la capat. Sunt unul dintre oamenii care imi asum”.

Marcel Ciolacu, despre candidatura la prezidenţiale: „Cu certitudine, Romania va avea un presedinte de stanga”

Întrebat dacă îşi va depune candidatura pentru Cotroceni, Marcel Ciolacu a evitat din nou raspunsul: „Am avut discutia asta de multe ori. Alegerile pentru presedinte vor fi la final de noiembrie, inceput de decembrie. Am provocari suficiente la guvern, ca sa ma gandesc la alte decizii. Dupa europarlamentare, va incepe discutia privind candidatul PSD pentru functia de presedinte. Mai mult, am anuntat o decizie a mea si a colegilor mei, cei care doresc sa aspire la aceasta functie vin in cursa interna. Fiecare organizatie PSD va vota pe cine sustine. Candidatul PSD nu va mai fi decis de un numar restrans cum s-a facut pana acum. In cazul in care eu mi-as depune candidatura, cred ca isi vor depune si altii. Da, de 1 Decembrie, nu cred ca este o prioritate pentru Romania daca eu candidez sau nu anul viitor. Momentan am o provocare, ii fac fata si la timpul potrivit se iau deciziile. Decizia nu o ia Marcel Ciolacu, o iau eu imprreuna cu colegii mei, trebuie sa intelegeti…. ce pot sa va spun cu certitudine este ca nu o sa fac greselile pe care le-au facut ceilalti presedinti ai PSD. Toti ceilalti au pierdut alegerile si au facut greseli. Toti care au pierdut alegerile au facut greseli, nu au luat decizii corecte la momentul respectiv. Faptul ca nu ai castigat inseamna ca nu ai luat decizia corecta, iar eu nu o sa ma las angrenat si impins de catre cineva sa iau o deczie care nu cred ca este buna pentru Romania. Dar cu certitudine ce va pot spune este ca Romania va avea un presedinte de stanga. Uitati-va la provocarile pe care le avem dupa criza enegetica, dupa pandemie, dupa razboi, toate solutiile sunt social-democrate. Toate implicatiile de la scaderea nivelului de trai au un fundament social-democrat. Mi-as fi dorit si eu sa vad un premier de dreapta sa faca reforme in zona administrativa. Nu e nicio problema, voi face eu reformele daca ei nu le-au facut cat timp au gestionat guvernul Romaniei, am sa le fac eu.
Imi asum si reformele de dreapta”.

Marcel Ciolacu, neimpresionat de sondajele care-l indică pe Mircea Geoană favorit la prezidențiale: „Uitați de domnul Geoană. Nu cred în ciorbe reîncălzite”

Intrebat despre Mircea Geoana, liderul PSD a spus: „In acest moment nu a fost o astfel de discutie, Geoana are mandat la NATO pana in octombrie anul viitor. Eu nu pot sa ii spun unui om sa candideze sau sa nu candideze, am avut discutii cu dumnealui, nu in ultima perioada. De Sarbatori, ne mai sunam si stam de vorba, nu am un plan comun. Am retinerile mele privind anumite candidaturi, dar nu vreau sa ma exprim in mod direct in acest moment”.

Despre George Simion: „Nu merita sa fie in turul doi pentru cea mai inalta functie in statul roman”

Întrebat despre un posibil tur doi la prezidenţiale cu George Simion, Marcel Ciolacu a fost categoric: „Nu ma sperie nimic, dar nu cred ca Simion merita sa fie in turul 2 pentru cea mai inalta functie in statul roman. Nu trebuie sa faci orice sa castigi, asta e un principiu al meu. Nu ma sperie deloc Victor daca el creste, eu nu am dusmani politici, Simion e un adversar politic. Cum se manifesta in acest moment nu il califica pentru a se incscrie in ultima etapa pentru ca romanii sa decida cine e presedinte.

7 zile in politica e mult. Churchill a pierdut alegerile in 7 zile dupa ce a fost singurul om politic care a spus ca e exclus sa negocieze cu Hitler, a pierdut alegerile in 7 zile pentru ca poporul a fost de acord ca a contat foarte mult in timp de razboi si au dorit alt premier pe timp de pace. Noi, poporul, consideram ca trebuie altcineva. Marcel Ciolacu a admis ca isi joacă viitor politic daca pierde alegerile: „Categoric. In primul si in primul rand, daca pierzi un rand de alegeri, voi pleca din functia de presedinte PSD. In aceeasi zi! Dar e un gest de normalitate, Victor! PSD a consacarat executiile nocturne… Democratia asa se construieste, e o democratie tanara. Odata cu aceasta coalitie, cu acest schimb de premieri in mod natural, e prima data, din punctul meu de vedere cand am intrat intr-o democratie consolidata. Acest lucru trebuie sa se vada si in interiorul unor partide. Cum sa mai raman la partid daca am pierdut alegerile? La partid ramai cat castigi. E important  sa fii primul clasat, Victor, dar poti sa nu faci o majoritate in Guvern. Am 56 de ani, nu trebuie neaparat sa fiu sef de partid sau premier. Nu trebuie sa fii numai sef toata viata. Totul e ciclic, nu exita urcus fara coboras… Dar nu am pretentii sa ma caute lumea peste cativa ani cum ma cheama astazi. Dar este normal, dar ce vreti? Sa devin un frustrat nefericit? Prefer sa raman cu prietenii mei, asta e”.

„Pot sa va zic cu rautate? Va intoarceti la covrigarie la Buzau? Ce faceti?”, a comentat Victor Ciutacu, iar Ciolacu a răspuns: „Nu mi-e rusine de nimic din ce am facut. Am avut un magazin, apoi 6-7, am cumparat toata concurenta si m-am plictisit. Si le-am inchiriat si m-am apucat de poltica. Da, am trait din chirii, dar ce este rau? Nu imi e rusine de nimic, nu am nevoie de pensie speciala, la fiecare final de mandat mi-am dat demisia sa nu am pensie speciala. Am muncit de la 19 ani. Eu si familia mea avem din ce trai. Nu suntem nici bogati, nici saraci, ne permitem un concediu, un costum. Nu am ceas de 30 de mii de euro,  nimeni din familia mea nu are ceas de 30 de mii. Dar nu imi trebuie, ce sa fac cu el? Cel mai frumos ceas al meu il am de la Angel Tilvar, e un ceas sport, e 700 de lei…Eu vreau sa fiu fericit, nu poti sa fi fericit daca esti frustrat si daca ai asteptari mai mari de la cei din jur. Eu nu am asteptari”.

„Am si eu o curiozitate, pravalia mai functioneaza la Buzau? Cofetarie, patiserie?”, a întrebat Victor Ciutacu. „Functioneaza toate, nu iau bani de acolo, investesc in chirii, in ele. Am si pe fratele mijlociu acolo. E un business de familie, sa imi fie rusine ca s-a muncit? E de 20 de ani, am avut si magazin de electronice, am muncit. Sa imi fie rusine? Am carat lazi, blugi nu am vandut. Am avut primul magazin era si cu… am vandut la tejghea, nu am avut afaceri cu farmacii, nu am firme de curent electric nici prin interpusi, nu am nicio problema cu ceea ce am facut. Problema mea e cu ce se inventeaza”.

„De cand sunt premier, mi-am redus foarte mult cercul de prieteni, am prieteni de cand am venit in Parlament, e normal ca mi s-a schimbat viata, nu am mai iesit asa de mult. Nici nu mai am timp, cand ajungi la 9 seara acasa…. si aseara am fost la cineva acasa, am stat de vorba a fost o placere. Da am stat pana la ora 10, la 10 deja e tarziu”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu despre pensii: „Calendarul e clar, vor fi doua majorari in 2024”

„Anul viitor, deja noua lege a pensiilor a fost promulgata, intra in vigoare de la 1 ianuarie. Primul lucru indexarea cu inflatie, este si in noul buget si pana la 1 septembrie se fac recalculari. Am avut intalniri cu ministrul si sindicalistii, de la 1 septembrie se vor face platile conform recalcularii pe principiile stabilite cu Banca Mondiala si Comisia Europeana. Pensiile mai mici vor creste mai mult. Se inchid 99% din inechitati si mi se pare corecta abordarea. M-am saturat sa citesc ca gradul de saracie cel mai mare e la noi. E unul din indicatorii cei mai importanti, cand se calculeaza indicele de saracie”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă majorările au legătură cu campania pentru prezidenţiale, Ciolacu a spus: „Daca ramanem si calculam totul in logica electorala, ajungi sa pierzi tot, daca esti hotarat si iei deciziile corecte, e un calendar stabilit cu Comisia Europeana, nimic nu se face intamplator. Avem echipe tehnice, negocieri cu Comisia, avem sute de jaloane. Eu am discutii cu comisarii, de fiecare data. Cand am fost la Malaga, am vorbit cu comisarul pe economie, o voi avea si pe aceasta luna cu inchiderea deficitului”, a mai spus premierul.

La final, Marcel Ciolacu a transmis un meaj tuturor românilor: „La multi ani si am sa fac tot ce tine de mine ca sa aduc echilibru si stabilitate. Ma bucur ca toate deciziile luate nu au afectat omul de rand si nu au adus un dezechilibru care sa impinga Romania in prapastie. Nu mi-e rusine de ce am facut. Chiar daca vom lua decizii in ceea ce priveste reforma in sistemul bugetar care nu imi aduc voturi, mi-as dori sa mentin acest trend. Trebuie sa iti faci datoria unde te-au trimis romanii. Eu sunt aici pentru ca aici m-au adus romanii. La multi ani, o zi minunata”.