EXCLUSIV. Marius Budăi are veşti bune pentru români: „Nicio pensie nu va scădea după recalculare”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat care este noua formulă de calcul a pensiilor. În total, cinci milioane de pensii vor fi recalculate. De asemenea, ministrul a explicat că nicio pensie nu va scădea.

02 apr. 2023, 20:12
EXCLUSIV. Marius Budăi are veşti bune pentru români: „Nicio pensie nu va scădea după recalculare”
Ce se întâmplă cu pensionarii cu stagiul de cotizare sub 15 ani. Câţi bani vor primi de la stat

Marius Budăi a anunţat, în exclusivitate la România TV, cum vor fi recalculate 5 milioane de pensii. „Aşa cum am promis, eu, alături cu colegii mei din minister şi de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem şi materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, aşa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităţilor. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătăţite, sunt în acest material, după care vom avea şi decizia în Coaliţie, după discuţii şi cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, a declarat Marius Budăi în exclusivitate la emisiunea România la Raport, moderată de Andreea Creţulescu.

„Am mers pe trei variante, pentru că aşa este normal, suntem specialişti, vom demara discuţii şi cu partenerii sociali”, a mai spus Marius Budăi, diferenţa principală fiind de impact bugetar. Ministrul Muncii a refuzat însă să dea detalii concrete despre formula de calcul şi indicele la care se va raporta viitoarea lege, în funcţie de care vor rezulta pensii mai mari sau mai mici. Budăi nu a oferit niciun orizonr de aşteptare pentru noua lege, deoarece totul depinde de efortul bugetar şi de discuţiile cu Ministerul Finanţelor.

„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR„, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Marius Budăi: „Rezolvarea inechităţilor, prioritatea zero în Legea Pensiilor”

Astfel, noua formulă de calcul a pensiilor va uniformiza sistemul de pensii şi va rezolva inechităţile între bărbaţi şi femei, între românii care au ieşit la pensie în baza unor legi diferite, dar şi între indicii de corecţie.

„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Şi în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze multe recalcularea.

Trebuie să ţinem cont de impactul bugetar şi de momentul şi de posibilitatea în timp a României de a susţine un asemenea impact pentru că  trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reuşim să rezolvăm aceste inechităţi pentru că aceste inechităţi se rezolvă cu impact bugetar şi este un impact bugetar consistent. Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial. Toate aceste aspecte trebuie cântărite împreună cu experţii de la Banca Mondială şi cu Ministerul de Finanţe, astfel încât atunci când intrăm în implementare să avem clar conturată o perioadă de timp în care

Pensii 2023. Noua formulă de calcul din Legea Pensiilor. Ministrul Muncii: „Avem varianta finală”

Întrebat recent dacă 2023 ar putea aduce ceva în plus la pensie, ministrul Muncii a răspuns: “Să implementăm ce avem, să creăm acele măsuri, să colectăm banii, să avem de implementat ce avem, că avem măsuri bune, foarte bune chiar”.

Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre posibile tăieri de pensii: „Am trei variante pentru recalcularea pensiilor”

„Poate aşa conştientizăm că nu sunt suficiente, dar sunt măsuri bune acele măsuri din pachetul de sprijin pentru România, să fim foarte atenţi la evoluţie, atât din punct de vedere macroeconomic, dar şi la puterea de cumpărare şi să luăm deciziile ca atare şi consider că demnitatea de demnitar îţi impune să vorbeşti atunci când ai măsura gata şi să vorbeşti şi să o şi implementezi”, a completat ministrul PSD.

Marcel Ciolacu: Sper din tot sufletul să îndeplinim jalonul privind pensiile speciale în timp util

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că speră „din tot sufletul” ca jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu privire la pensiile speciale să fie îndeplinit în timp util.

El a a fost întrebat dacă este adevărat că reprezentanţii Comisiei Europene nu sunt de acord în totalitate cu forma proiectului pensiilor speciale aşa cum s-a votat în Senat.

„Am înţeles şi eu acelaşi lucru, dar nu ştiu de unde. De unde aţi înţeles acest lucru? (…) Eu nu mi-am permis (să vorbesc cu reprezentanţii Comisiei Europene pe acest subiect – n.r.). În schimb ştiu că la Camera Deputaţilor există dezbateri. Vom modifica şi vom discuta cu Comisia, astfel încât să îndeplinim jalonul. Nu am stat de vorbă cu Comisia. Avem un ministru de resort, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care negociază cu Comisia, nu negociază Ciolacu de la Cameră, nu negociază oricare îi trece prin cap să negocieze. Aşteptăm negocierile, avem o formă trecută printr-o cameră, sunt ferm convins că domnul ministru Boloş a fost cu ea, sunt ferm convins că domnul ministru Budăi continuă să strângă de la miniştri de resort afectaţi de legea cu pensiile speciale opiniile. Intrăm în Camera Deputaţilor în dezbateri şi sper din tot sufletul să îndeplinim jalonul în timp util”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Acesta a adăugat că o „abordare corectă” în PNRR ar fi fost aceea a adoptării, la pachet, a legii salarizării, a legii pensiilor şi a legii pensiillor speciale, „ca să ai un tablou de ansamblu”.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi „pentru”şi 37 „împotrivă”, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Guvernul arată în expunerea de motive că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu „s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii”.

Potrivit documentului, „conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi”.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.