EXCLUSIV Marius Budăi, despre creşterea salariilor bugetarilor: „Acordăm acum o pătrime şi ulterior vom da şi restul”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat de ce se majorează salariile angajaților de la stat. El a spus luni că și bugetarii, ca și angajații din mediul privat, sunt cetățeni români și au fost afectați de prețurile mărite.

22 aug. 2022, 20:41
EXCLUSIV Marius Budăi, despre creşterea salariilor bugetarilor: „Acordăm acum o pătrime şi ulterior vom da şi restul”

Marius Budăi a intervenit luni seara, prin telefon, în direct la România TV, pentru a explica de ce va fi întârziată acordarea sporurilor pentru bugetari şi a exclus varianta de a reduce cuantumul acestei creşteri salariale.

„Nu e vorba ca se reduce. Primul act pus in transparenta continea si anumite corecturi. Ne-am dat seama ca nu sunt echilibrate aceste lucruri si l-am retras. Acordam acum patrimea iar ulterior o sa acordam si restul. De multe ori am vazut si in presa ca se majoreaza cu 50% salariile bugetarilor. Nu este asa, se acorda doar un spor pe perioada in care se lucreaza cu fonduri din PNRR.

Citeşte şi: Tichete de masă 2022. Ce trebuie să ştie românii după majorarea cu 50% a bonurilor de masă

De fiecare data cand PSD a fost la guvernare, a avut grija de cetatenii romani, asa cum a facut si acum, echilibrand masurile sociale cu cele economice. In termenul cel mai scurt va fi anuntat un nou astfel de pachet.

Va dau exemplu de masura. Am primit la Ministerul Muncii o suma astfel incat sa pastram conventiile pe care le avem cu angajatorii pentru categoriile greu angajabile si sprijinim mediul de afaceri pentru a califica astfel de angajati.”, a spus Marius Budăi la România Tv

Citeşte şi: Salariile la stat, mai mari ca la privat, explicaţia lui Marius Budăi. Decalajul creşte, bugetarii vor primi 25% în plus din septembrie

Guvernul majorează salariile bugetarilor care nu au primit bani în plus în ultimii ani, deoarece legea a fost suspendată. „Sumele sunt undeva până în 150 de lei per angajat, alți angajați vor lua și mai puțin”, a spus ministrul.

Deși nu mai apare în ordonanța care urmează să fie aprobată, Guvenul nu a renunțat nici la sporurile pentru angajații de la stat care lucrează cu fonduri europene. Inițial, ei ar fi trebuit să primească 50% din salariul de bază.

„Vom veni în curând cu o rearanjare a acestor sporuri, astfel încât să nu fie inechități între ordonatorii de credite. Adică, un angajat de la un minister să ia un spor mai mare decât altul de la alt minister, în condițiile în care lucrează pe același proiect, de exemplu”, a explicat Marius Budăi.

Vești bune sunt și pentru angajații din privat. Ministrul Muncii anunță creșterea salariului minim, însă abia din ianuarie.

„Eu nu sunt adeptul ca în România să punem categorii de cetățeni împotriva altor categorii de cetățeni. În septembrie îmi doresc să stârnesc în consiliul tripartit o discuție onestă, astfel încât împreună cu partenerii sociali – patronate și sindicate – să găsim o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să mai crească salariul minim”, potrivit ministrului.

Pe de altă parte, majorarea pensiilor este încă incertă. Coaliția de guvernare anunță, însă, că lucrează la un nou pachet de măsuri sociale, pentru a sprijini cetățenii săraci în vremuri de criză.