România TV: Ce ar trebui sa faca noul guvern? primele masuri pentru pensionari?
Marius BUDĂI: Eu o sa vorbesc pe partea de PSD, dar si pe Guvern, sa reluam discutiile cu seniorii. Sa discutam onest, sa le explicam clar cu capul plecat ce se poate face si ce nu. Situatia nu e una fericita, economic, si nu doar in Romania. E o situatie globala. Nu e o scuza, dar trebuie reluat dialogul, este vorba de dialogul pe care il avem cu parintii si bunicii. Eu asta voi sustine in PSD.
România TV: De ce credeti ca s-a ajuns la aceasta situatie?
Marius BUDĂI: Cred ca, nu eram in guvern, faptul ca nu s-a acordat indexarea, sigur ca banii erau importanti dar de multe ori, uneori mai importanta e onestitatea in dialog cu seniorii. Pe noi ne-a costat.
România TV: Daca ati fi acum ministru care ar fi prima masura pe care ati lua-o?
Marius BUDĂI: Daca as fi populist, as zice indexarea. Terminarea aplicarii legii pensiilor, pana la final de an sumele sunt necesare pentru plata acestor pensii, impactul este unul destul de mare si greu in actualele conditii. Nu sunt probleme, pensiile vor fi platite fara sincope. Asta ar fi prima masura. Sa calculam toate pensiile care au ramas necalculate. Sa aplicam recalcularea mica. In acest moment aplicatia pentru adaugarea sporurilor permanente si nepermante este functionala si se lucreaza alert. Pana la 30 mai, aplicatia va suporta si trecerile la alte categorii, adaugirile de stagii si dupa platile. Asta e veste buna.
România TV: Plafonul din PNRR, ati eliminat plafonul!
Marius BUDĂI: Am cifrele, am luat acest demers in noiembrie 2021 cand am depus juramantul, contrariat ca nicio tara din UE nu avea un prag, indiferent de valoare, nici una nu vea o asemenea impunere. Dupa perioda pandemiei, mi s-a parut nedemn sa existe o asemene aplafonare. Nu am gasit o justificare de ce 9,4%. Mai era un lucru atunci intre 12-13% er media UE. Nu intelegeam de ce seniorii trebuie sa fie mai saraci. Sa impunem pragul si sa nu fortam sustenabil si sa crestere pensiile. Atunci cifra oficiala pe anul trecut este de 9,44%. A fost 8,58% in 2023, in 2025 vom avea un 9,84%. Pana in 2030 la 11,19%. Ar insemna ca 50 de ani noi nu numai a nu puteam pune aplicare legea, ma intrebati de ce, nu putem aplica legea pensiilor. Inechitatile se rezolva in doi pasi. Partea de documente dar ai nevoie si de efort bugetar si stiam ca o sa treaca de 9,4% efortul cumulat sa rezolvam inechitatile.
Pensii 2025. Recalcularea s-a blocat din nou, peste 460.000 de seniori aşteaptă în zadar majorările
România TV: De la 1 ianuarie ar trebui sa se aplice o noua indexare, vor primii oare indexarea?
Marius BUDĂI: Imi doresc ca legea sa fie dusa la bun sfarsit. Sa platim diferentele de la 1 septembrie pana acum. Sa intrem in normal cu legea. Majoritatea la final de trimestru 3 sa inceapa discutiile, viitorul ministru sa indexeze pensiile.