Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a avut o intervenție la România TV în care a condamnat dezvăluirea unor aspecte din viața privată a lui Cristian Popescu Piedone, după ce în presă au apărut stenograme în care fostul președinte al ANPC se ceartă cu soția sa.
Radu Marinescu atrage atenția că expunerea acestor detalii trebuie să fie justificată numai prin relevanța lor în anchetă și atrage atenția că procurorul de caz răspunde profesional în acest caz.
„Justificarea apare mai ales din perspectiva întrebării ce caută aspectele de viață privată expusă public. În ceea ce privește ancheta, construirea acuzației, probele folosite de procuror, asta este la aprecierea lui și răspunde profesional în modul în care își face profesia”, arată ministrul.
Radu Marinescu este foarte ferm în ceea ce privește limitele expunerii datelor privind viața personală a lui Cristian Popescu Piedone și susține că, potrivit legii, trebuie folosite în anchetă numai probele care sunt relevante.
„Expunerea publică a vieții private cu informații care provin dintr-o anchetă penală este inacceptabilă într-un stat de drept. Mijloacele de probă și probele nu au ce căuta în spațiul public până, cel mai devreme, la o trimitere în judecată a unei persoane.
La carte scrie că se folosesc într-o anchetă penală acele aspecte de fapt care prezintă relevanță. În cadrul administrării probei cu metode de supraveghere specială, inclusiv interceptarea convorbirilor telefonice, sunt acumulate informații despre viața persoanei, însă trebuie folosite doar cele relevante pentru acuzație”, mai transmite acesta.
Ministrul Justiției recunoaște că nu este la curent cu toate detaliile cazului, astfel că nu îl poate evalua complet, însă a evidențiat că este necesar un echilibru în tratarea informațiilor privind viața privată a inculpatului, mai ales că se riscă încălcarea unor drepturi fundamentale.
„Eu nu cunosc toate detaliile, astfel încât nu mă pot substitui procurorului, însă aceste aspecte strict de viață privată trebuie tratate cu echilibru și circumspecție pentru a nu aduce atingere vieții private a unei persoane fără eficiență în ancheta penală.
Pe mine, ca ministru al Justiției, mă îngrijorează că aceste informații au erupt în spațiul public, vătămând standardul de protecție a dreptului la viață privată a unei persoane. Trebuie protejate aceste drepturi”, precizează Radu Marinescu.
Ministrul susține că există o diferență clară între moralitate și justiție și transmite că s-a folosit de toate uzanțele legale pentru a stabili dacă a fost afectată integritatea inculpatului într-o manieră penală.
„Cercetarea moralității inculpaților poate intra în obiectul de activitate al organelor de urmărire penală strict pe linia unei acuzații penale. Justiția trebuie să rămână justiție, despre moralitate se poate discuta filozofic, social, dar aici discutăm de justiție.
Mi-e foarte greu să fac o evaluarea a acestei justificări, în contextul în care nu am analizat ordonanța respectivă de punere în mișcare a acțiunii penale sau de instituire a controlului judiciar. Ce pot să vă spun este că, imediat ce am observat expunerea publică a vieții private a unei persoane acuzate, am solicitat procurorului-șef DNA și Inspecției Judiciare să efectueze verificări pentru a stabili dacă a fost afectată integritatea situației de manieră penală și a se vedea de unde au apărut în spațiul public aceste aspecte cu privire la viața personală a inculpatului.”, este de părere ministrul.
Radu Marinescu amintește că magistrații trebuie să respecte prezumția de nevinovăție și că, în ciuda anumitor supoziții, activitatea lor este apreciată de Comisia Europeană.
„Este o responsabilitate a fiecărui magistrat în modul în care construiește o cauză penală și acuză o persoană, pentru că e prezumată nevinovată, are dreptul la apărare, va ajunge în fața unui judecător. Dacă aspecte personale sunt folosite vexatoriu sau pur formal unde nu-și au locul, acest lucru trebuie sancționat de judecător și poate avea consecințe în ceea ce privește situația profesională a celui ce utilizează aceste argumente în mod nejustificat.
Citește și : Procurorul-șef DNA a ordonat eliminarea stenogramelor intime din dosarul Piedone
Pot să vă spun că în justiție lucrăm și cu suspiciuni, dar trebuie să ajungem la certitudini. Pot să vă spun doar, raportat la elemente certe, că activitatea de investigare a faptelor de corupție este apreciată de către UE prin Comisie ca fiind una în creștere, una pozitivă, ceea ce subliniază faptul că există demersuri eficiente și relevante.”, subliniază Marinescu.
În privința unei presupuse instrumentalizări politice a cazului Piedone, Radu Marinescu susține că nu are habar de astfel de dezvoltări, însă, dacă ele există, asigură că vor exista consecințe.
„Dacă cumva există o instrumentalizare a unui caz pentru a se regla anumite ierarhii, asta nu îmi este cunoscut, eu doar am făcut demersurile pe care le puteam face instituțional, am cerut să se facă verificări pentru a se afla care este sursa unei astfel de informații și care este mobilul ei.
Dacă a existat acolo un exces imputabil unei persoane din cadrul unei instituții, vor trebui să existe și consecințe. Prezumția de nevinovăție trebuie să acopere pe toată lumea. Dacă am constatat că aceste lucruri au fost difuzate în spațiul public, pe de altă parte, nu trebuie să ne pripim în a învinovăți pe cineva anume, dar trebuie să fim exigenți și să aflăm cine și cum este vinovat de aceste lucruri.”, încheie ministrul Justiției.