EXCLUSIV| Noua variantă de Covid amenință începutul anului școlar! Medicul Adrian Marinescu aruncă bomba

Noul an școlar bate la ușă, iar majoritatea părinților și elevilor așteaptă cu nerăbdare primul clopoțel. Medicii sunt însă în alertă deoarece Eris, noua variantă Omicron a coronavirusului se răspândește rapid și reprezintă o amenințare pentru elevii care se vor reîntoarce din 11 septembrie în colectivitate.

25 aug. 2023, 12:38
EXCLUSIV| Noua variantă de Covid amenință începutul anului școlar! Medicul Adrian Marinescu aruncă bomba
Noua variantă de Covid amenință începutul anului școlar!

Noua variantă de Covid amenință începutul anului școlar! Adrian Marinescu, medic primar de Boli Infecțioase a vorbit, în exclusivitate, la România TV, despre noul virus și cât de periculos este acesta.

Citește și Rechizite școlare 2023. Câți bani vor scoate părinții din buzunar în acest an pentru școală

Noua variantă de Covid amenință începutul anului școlar!

Medicul îi liniștește pe români și spune că nu ar trebui să se teamă de acest pentru că în prezent nu există date care să ateste o agresivitate sporită a variantei Eris.

”Nu ar trebui să ne temem. Este adevărat că virusul în momentul în care rămâne în circulație mult timp apar sigur și variante noi. Varianta Eris care este EG.5, este prezentă peste tot și la nivelul Europei și în România. Cam 30% dintre noile cazuri înseamnă această variantă. Nu există date care să spună că este o agresivitate sporita, că sunt mai multe cazuri grave. Dar e adevărat că prudență trebuie să fie și pentru că se întorc cei mici la școli va fi riscul să fie o creștere pentru că avem un trend ascendent, lucru care se vede în numărul de prezentări de la camera de gardă. Deci, prudență trebuie să fie pentru că se vor selecționa și cazurile care înseamnă complicații la persoanele în vârstă, în general, la cei cu boli cronice și în perioada care urmează, va fi acest trend ascendent, clar”, a declarat medicul Adrian Marinescu, în exclusivitate, la România TV. 

Doctorul Adrian Marinescu a dezvăluit care sunt principalele simptome ale Eris, noua variantă Omicron a coronavirusului.

”În momentul în care vorbim despre o formă ușoară, ea este exact ca o viroză, practic, cu o simptomatologie care se manifestă ca o viroză respiratorie, care se rezolvă în câteva zile. Când apar complicații pulmonare și nu numai, sigur că pot fi mai complicate. se ajunge în punctul în care pacientul se internează, poate să aibă o evoluție imprevizibilă să ajungă și în Terapie Intensivă, dar cazurile sunt extrem de rare, deci cred că trebuie să fim calmi și să plecăm de la ideea că este într-adevăr un lucru pe care îl luăm în calcul, dar care va trece cred destul de repede”, a mai spus medicul infecționist.

Întrebat cu ce este diferită noua variantă a coronavirusului, față de celelalte, Adrian Marinescu a răspuns: ”La nivel de simptomatologie nu avem date că ar fi ceva nou. Așa cum s-a întâmplat cu tot ce se numește variante Omicron, ele se transmit extrem de ușor așa încât poți să ai focare în familie, în colectivități, poți să ai la școală, deci riscul de a ne infecta există, dar cei mai mulți dintre noi vom face o formă ușoară. De aceea cred că e important doar de urmărit și monitorizat acei care au factori de risc”.

Citește și Structura anului şcolar 2023-2024. Când este „Şcoala altfel”, vacanţa de schi şi când se dau Bac 2024 şi Evaluare 2024