EXCLUSIV Petre Daea asigură că nu se închid fermele: „Nu am văzut vreo fabrică de lapte artificial, tot vaca este cea care ne dă acest aliment”

Ministrul Agricultulturii, Petre Daea, s-a aflat în mjlocul fermierilor la deschiderea oficială a târgului Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022, care a avut loc joi, 13 octombrie, de la ora 10:00.

13 oct. 2022, 11:38
EXCLUSIV Petre Daea asigură că nu se închid fermele: „Nu am văzut vreo fabrică de lapte artificial, tot vaca este cea care ne dă acest aliment”

Petre Daea a fost interpelat de echipa România TV la deschiderea târgului Forța Fermierilor Expo – FFExpo 2022, ministrul Agriculturii fiind întrebat dacă temerile fermierilor în ce priveşte unele restricţii aplicate la îndemnul UE sunt îndreptăţite.

În acest context, ministrul Agriculturii a ţinut să-i liniştească atât pe fermieri, cât şi pe români, asigurând că nu există nicio posibilitate ca fermele să fie închise.

„Stati asa, ca este atat de frumoasa ziua asta, iar fermierii uite cat de multa forta au, si la propriu si la figurat. Vreau sa-i felicit pe cei care au organizat acest eveniment si pentru forta pe care o au. Haideti sa o luam cu binele. Nu va grabiti, ca lucrurile merg intr-o directie buna. Vor fi mereu deficiente, dar important este sa le eliminam. Nu se inchid fermele. Acum am vazut ca vaca a devenit vinovatul numarul unu al emisiilor de gaze. Sa ne potolim si sa analizam bine lucrurile, ca nu am vazut vreo fabrica de lapte artificial, tot vaca este cea care ne da acest aliment, pe care cu siguranta il mancam cu totii.”, a declarat Petre Daea, în exclusivitate pentru România TV.

În prealabil, miercuri, Petre Daea a anunţat că din 16 octombrie începe plata subvenţiilor în avans, în procent de 70%, până în prezent fiind procesate datele pentru 730.000 de fermieri.

Citeşte şi: Mircea Coșea: „România are Portul Constanța blocat de exporturile Ucrainei / Trebuie să terminăm cu plecăciunile în fața UE și să cerem aderarea la Schengen!”

”Aş vrea să vă spun un lucru foarte important: începând din data de 16 octombrie dăm avansul la plăţi şi nu sunt puţine sumele respective. Până la sfârşitul anului nădăjduim să dăm la 780.000 de fermieri, iar acum avem procesate datele pentru 730.000. Începem să le dăm avansul pentru producţia din 2022/2023. Ştiţi foarte bine că sumele, subvenţiile în agricultură se dau în avans, un avans de 50% în anul în curs şi iată că este o sursă importantă de susţinere pentru efectuarea lucrărilor. Această sumă, anul acesta va fi mare, pentru că dăm în procent de 70%”, a subliniat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul a subliniat că este pentru prima dată când în România se plăteşte un avans de 70% şi pentru crescătorii de animale, începând din 16 octombrie.

”Este un sprijin important, izvorât din necesitatea de a ajuta fermierii care au fost în situaţia aceasta de secetă. Eu am intervenit la Comisia Europeană, am solicitat acest sprijin şi iată că am reuşit să reducem perioada de retenţie la animale de la 180 de zile la 100 de zile, în aşa fel încât să putem să dăm avansul şi la zootehnie, ceea ce nu s-a făcut până la această dată”, a subliniat Petre Daea.

Citeşte şi: Rata inflației va ajunge la 16%. Gazele, cartofii și uleiul sunt tot mai scumpe. Unde mai poți cumpăra cartofi cu un leu kilogramul