EXCLUSIV: Petre Daea: „George Simion s-a orientat bine, plecau nuntaşii dacă le punea greieri în farfurie”

Ministrul Agriculturii insistă pentru produsele româneşti tradiţionale. Într-o intervenţie la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, a exclus din start prezenţa "gândacului" în farfuria noastră.

24 aug. 2022, 22:39
EXCLUSIV: Petre Daea: „George Simion s-a orientat bine, plecau nuntaşii dacă le punea greieri în farfurie”

Petre Daea, ministrul Agriculturii, nu vrea ca românii să consume insecte după noile „directive” UE.  „Noi mâncăm sarmale, mămăligă şi cârnaţi, nu greieri, gândaci şi lăcuste”.

Într-o intervenţie exclusivă la România TV, ministrul Petre Daea: „George Simion s-a orientat bine, dacă dădea greieri, pleacă nuntaşii. Am văzut meniul, se bazează pe produsele noastre româneşti, pe brânză, pe tomate, pe produsele româneşti pe care trebuie să le folosim şi, în acelaşi timp, să ne bucurăm, de produsele pe care le fac românii noştri”.

Petre Daea: „Mă, nu mâncați făină de greieri. Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt. Noi mâncăm sarmale, cârnaţi!”
Gândacul „croitor”, care ne-a împiedicat să construim autostrăzi, se află pe lista insectelor comestibile, a remarcat Victor Ciutacu, spre amuzamentul lui Petre Daea. „Să rămânem la mâncare anoastră, pe care o mâncau familiile noastre. Nici nu vreau să discut despre un asemenea produs, nu intră în farfuria mea vreodată şi nici pe alţii nu i-aşi îndemna să pună în farfuria lor aşa ceva, căutând senzaţional. Nu mă interesează alte popoare, România este departe de Thailanda, eu vorbesc despre românii noştri, nu cred că aţi saliva acum dacă aţi vedea un gândac în farfurie”, a mai spus Petre Daea.

„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră”, a declarat recent ministrul Agriculturii.

În 2021, Comisia Europeană a aprobat lăcustele pentru consum alimentar, urmând ca în 2022 să fie introdus în alimentaţie şi greierele. Pe lângă acestea, se poate consuma viermele galben de făină. Românii par reticienţi la consumul de insecte, motiv pentru care nici nu se găsesc pe rafturile supermarketelor din România.

În schimb, de când au apărut firmele cu servicii de livrare cu comandă online, românii au început să devină fani ai mâncărurilor asiatice,  ca sushi-ul japonez, tăiţeii chinezeşti sau salatele cu creveţii vietnamezi.

Greierii, lăcustele și viermii de făină, mâncarea viitorului pentru români? Petre Daea aruncă bomba: „Inventivitatea umană pătrunde în fel și chip” – EXCLUSIV
…dar realitatea este cu totul alta. Carnea animală şi peştele ar putea deveni alimente de lux în următorii 30 ani
Criza alimentară şi cea energetică, provocate ca urmare a încălzirii globale, a pandemiei şi războiului din Ucraina, împinge UE la măsuri disperate pentru a preveni foametea în viitorul apropiat.

Din cauza suprapopulării şi a cererii tot mai crescută de carne animală, producţia agricolă nu va face faţă, iar friptura ar putea deveni un lux ca şampania, raporta Bloomberg în 2021. Avem insuficiente animalle şi suprafeţe agricole pentru a satisface nevoile a 9 – 10 miliarde de oameni din 2050, iar producţia globală de alimente ar trebui să fie dublată.

Companiile producătoare de preparate alimentare pe bază de carne animală sunt sub presiune pentru a reduce efectele de seră, 57% din toate emisiile din industria alimentară provenind din fabricarea de produse de origine animală  potrivit unui studiu. Vitele şi porcii poluează cel mai mult.

Există teama şi mai mare că suprafeţe agricole la scară largă ar putea să nu mai fie fertile din cauza fenomenului de deşertificare. La scară planetară, planeta ne dă deja semnale clare prin incendiile de vegetaţie, uraganele sezoniere, perioadele de furtuni violente şi caniculă, că nu mai putem să trăim aşa.

Nici industria pescuitului nu o duce prea bine. BBC transmite că peştele şi fructele de mare se află printre alimentele care ar putea deveni de lux din cauza pescuitului excesiv, dar şi din cauza poluării oceanelor cu mase plastice.

Experţii au transmis pentru CNN scrie că este inevitabil reinventarea modului cum cultivăm şi mâncăm, iar algele ar putea fi o posibilă soluţie.

Multe restaurante fast-food au introdus burgeri cu carne pe bază de plante şi chiar alge.

O altă soluţie ar fi carnea sintetică preparată în laborator. Japonezii şi israelienii au efectuat deja experimente de succes prin care au cultivat carne sintetică care are gustul cărnii animale.

Într-un eseu din 1931 publicat de diverse periodice şi inclus ulterior în lucrarea sa „Thoughts and Adventures” , omul de stat britanic Winston Churchill a scris: „Vom scăpa de absurditatea de a creşte un pui întreg doar pentru a-i mânca pieptul sau aripa, prin cultivarea acestor părţi într-un mediu adecvat”.