EXCLUSIV Porci de Crăciun vânduți ilegal pe internet sub denumirea de „lemne de foc”. Românii riscă amenzi de până la 40.000 de lei

Ne apropiem cu pași repezi de Crăciun, iar pentru că de pe masa de sărbători a românilor nu poate lipsi carnea de porc, ai noștri fac orice pentru a „pune mâna” pe cele mai bune oferte. Cum porcul de țară este la mare căutare, vânzarea de porci devine în această perioadă o afacere cu adevărat profitabilă, mai ales când totul se face fără acte. Astfel, MARELE ALB a devenit și anul acesta „lemne de foc”.
Bianca Bocioacă
16 dec. 2023, 17:15
EXCLUSIV Porci de Crăciun vânduți ilegal pe internet sub denumirea de „lemne de foc”. Românii riscă amenzi de până la 40.000 de lei
Porci de Crăciun vânduți sub denumirea de „lemne de foc

Porci de Crăciun vânduți ilegal pe internet sub denumirea de „lemne de foc”. Pentru a nu fi prinși, acum când cererea pentru carnea de porc este foarte mare, unii crescători încearcă să evite autoritățile prin măsluirea anunțurilor publicate în mediul online, pe site-urile specializate.

În acest moment, există foarte multe titluri de anunțuri false, pentru a nu atrage atenția inspectorilor de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Mulți români preferă să-și vândă porcii din gospodărie la negru, adică fără acte.

În trecut, DSVSA a verificat mai multe anunțuri online de acest fel, având loc și controale, dar fără niciun rezultat. Vânzătorii nu oferă foarte multe detalii despre adresa la care clienții trebuie să meargă pentru a procura carnea de porc sau aleg să se întâlnească cu aceștia la altă adresă decât cea în care cresc animalele

Citește și: Atenţie mare de unde cumpăraţi porci de Crăciun, puteţi rămâne şi fără bani, şi fără şorici. Recomandările ANSVSA

Pe OLX există zeci de astfel de anunțuri, prețurile fiind diferite de la un comerciant la altul, însă, toate au ceva în comun – titlul de „lemne de foc”.

Există și anunțuri în care comercianții dau la schimb diferite aparate electrocasnice din gospodărie, pentru un porc.

Un alt român caută porc de Crăciun, la schimb pentru un scuter Aprilia în valoare de 1.500 de lei.

ANSVSA transmite recomandări cetățenilor care cupmpără produse în perioada sărbătorilor de iarnă. Totodată, Autoritatea atenționează asupra regulilor ce trebuie respectate în perioada sărbătorilor de iarnă.

ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate.înregistrate veterinar. Numai așa vor avea certitudinea că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse contolului sanitar-veterinar și pntru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Sacrificarea porcului din curte și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Carnea și produsele provenite de la porcul din gospodărie sunt INTERZISE a fi comercializate.

Citește și: Țara în care trăiesc mai mulți porci decât oameni. Cum încearcă statul să convingă locuitorii să mănânce legume în loc de carne

Totodată, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției Pestei Porcine Africane.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date.

De asemenea, în situația în care medicul veterinar constată că porcul din bătătură este bolnav, nu riscați sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, dar numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Porci de Crăciun cumpărați online

Având în vedere intensificarea comerțului online, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, ANSVSA recomandă consumatorilor să:

  • urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpară produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind

-comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile)

-respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru până în 24 decembrie și apoi până în 30 decembrie, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Cele două băuturi care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este vorba de ceaiuri pe care le găsești oriunde
Capital.ro
Ungaria, sprijin total PENTRU ROMÂNIA. Decizia total neașteptată a fost luată DIRECT la Budapesta
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
MApN scoate 5.000 de posturi la concurs! Cât vor câștiga românii care vor intra în armată?
Adevarul
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea în Cluj: 'Oh, Doamne!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
GHEORGHE DINCĂ a primit vestea chiar acum. Decizia luată în dosarul CARACAL
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'