EXCLUSIV | Prima reacţie a MAI în cazul avionului contrabandiştilor ucraineni care a intrat ilegal în Romania. „Poliţia de Frontieră Română nu deţine radare pentru detectarea aparatelor. Posibila prezenţă, constatată prin zgomotul produs”

Ministerul de Interne a prezentat prima reacţie oficială în cazul avionului contrabandiştilor ucraineni care a intrat ilegal în România. Instituţia condusă de Lucian Bode a explicat că Poliţia de Frontieră "nu deţine radare pentru detectarea aparatelor care survolează spațiul aerian", iar aparatura de supraveghere din dotare este folosită pentru monitorizarea frontierei terestre. Mai mult, reprezentanţii MAI au dat de înţeles că "poliţiştii de frontieră nu au descoperit pe teritoriul ţării ţigări sau alte produse de provenienţă ucraineană", chiar dacă aparatul de zbor ucrainean a stat 45 de minute pe teritoriul României.

24 aug. 2021, 16:12
EXCLUSIV | Prima reacţie a MAI în cazul avionului contrabandiştilor ucraineni care a intrat ilegal în Romania. „Poliţia de Frontieră Română nu deţine radare pentru detectarea aparatelor. Posibila prezenţă, constatată prin zgomotul produs”

La solicitarea Româniatv.net, Ministerul de Interne a explicat că „atribuțiile Poliției de Frontieră referitoare la problematica zborurilor neautorizate, detectate în zona din proximitatea liniei de frontieră, se rezumă la activitățile specifice pe linia respectării regimului juridic al frontierei, stabilite expres în O.U.G. nr.104/2001″, având ca scop principal supravegherea, prin observare directă, a spaţiului aerian adiacent frontierei de stat”.

Din acest motiv, instituţia condusă de Lucian Bode a apărat, afirmând că „răspunderea și adoptarea măsurilor legale pentru exercitarea controlului asupra utilizării legale a spațiului aerian al României revine, conform art. 5 din Legea nr.257/2001 privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României, republicată, structurilor competente din cadrul M.Ap.N”.

„Poliţia de Frontieră Română nu deţine radare pentru detectarea aparatelor care survolează spațiul aerian, aparatura de supraveghere din dotare (camerele de supraveghere si cu termoviziune) fiind concepută pentru acţiuni specifice privind verificarea şi monitorizarea zonei de frontieră terestră, în vederea depistării persoanelor implicate în activităţi ilegale.

În exercitarea atribuțiilor pe linia supravegherii frontierei de stat, reprezentanții instituției noastre constată posibila prezență a unor aparate de zbor de mici dimensiuni care survolează zona de competență, prin zgomotul produs ori prin observare directă sau cu mijloacele de supraveghere a frontierei portabile/mobile/fixe din dotare”, este răspunsul Ministerului de Interne, la solicitarea Româniatv.net.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Reacția stupefiantă a MApN în cazul avionului contrabandiştilor ucraineni care a intrat ilegal în Romania! „Nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional”

Prima reacţie a MAI în cazul avionului contrabandiştilor ucraineni care a intrat ilegal în Romania. Situaţiile în care autorităţile apelează la ajutorul vecinilor

„Având în vedere circumstanțele existente în zona (configurația terenului, distanțele de zbor, capabilități tehnice), poliţiştii de frontieră care sesizează survolarea zonei nu pot stabili tipul aparatului de zbor, altitudinea la care zboară, itinerariul de deplasare sau eventuala tranzitare a frontierei (în situația în care acestea se deplasează paralel/în proximitatea frontierei de stat).

În astfel de cazuri, când pe timpul misiunilor de supraveghere și control la frontiera de stat poliţiştii de frontieră sesizează survolarea zonei de către aparate de zbor de mici dimensiuni, se informează în cel mai scurt timp autoritățile de frontieră vecine despre eveniment și se ia legătura cu Centrul de Operațiuni Aeriene.

De asemenea, în zona de competentă, potrivit atribuţiilor Poliţiei de Frontieră, sunt desfăşurate acţiuni specifice pentru verificarea şi monitorizarea zonei de frontieră în vederea depistării persoanelor implicate în activităţi ilegale, în cooperare și cu celelalte structuri din cadrul M.A.I”, mai spus reprezentanţii MAI.

Ce a scos la iveală ancheta MAI în cazul cazul avionului contrabandiştilor ucraineni care a intrat ilegal în Romania. „Poliţiştii de frontieră nu au descoperit pe teritoriul ţării ţigări sau alte produse de provenienţă ucraineană”

Ministerul de Interne a reamintit că, la data de 7 august, în jurul orei 06.00, „un echipaj din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, aflat în misiune de supraveghere şi control a frontierei de stat, a observat şi auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care se deplasa dinspre Ucraina spre România”.

Poliţiştii de frontieră au precizat că au alertat imediat grănicerii ucraineni din Punctul de Contact Porubne.

„Totodată, s-au luat măsuri informativ operative concomitent cu acţiuni de cercetare şi verificare a zonei de responsabilitate, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

În jurul orei 06.45, poliţiştii de frontieră au observat şi auzit, pe aceeaşi direcţie, aparatul de zbor, întorcându-se în Ucraina.

În urma informării poliţiştilor de frontieră români, în jurul orei 07.50, autorităţile de frontieră ucrainene au transmis că au reţinut pe teritoriul lor un avion de tip AN-2 şi 4 persoane, care în prezent sunt suspecte pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă”, este constatarea Ministerului de Interne.

Chiar dacă avionul contrabandiştilor ucraineni a stat 45 de minute pe teritoriul României, reprezentanţii MAI susţin că „în urma măsurilor luate şi cercetării zonei de responsabilitate, poliţiştii de frontieră nu au descoperit pe teritoriul ţării ţigări sau alte produse de provenienţă ucraineană”.

Citeşte şi: Lucian Bode, luat la întrebări după ce un avion ucrainean cu ţigări de contrabandă a pătruns în România nedetectat de radare. „Ce investitori străini vor veni într-o zona unde granițele sunt permeabile oricăror infractori?”

Ce măsuri ia MAI pentru a combate contrabanda cu ţigări

Contrabanda cu ţigări şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate la frontierele României, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări. Având în vedere complexitatea acestui fenomen şi ramificaţiile la nivelul întregii ţări, se impune intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea prevenirii şi combaterii eficiente a acestui fenomen infracţional.

În primele 7 luni ale anului 2021, la frontiera României, în urma acţiunilor întreprinse de către poliţiştii de frontieră au fost descoperite 1.967.000 pachete de ţigări în valoare de 25,2 milioane lei, cu 35% mai multe comparativ cu perioada similară a anului 2020, precum şi 57,5 tone de tutun şi 730 kg tutun pentru narghilea.

Conform studiului Novell Research la nivel național, contrabanda cu produse din tutun a scăzut, ajungând la una dintre cele mai reduse valori istorice.

De altfel, reprezentanţii Ministerului de Interne precizează că la frontiera de nord-vest a țării s-a înregistrat o scădere a consumului de țigări provenite din contrabandă cu 5,4 % față de valorile înregistrate în luna mai a.c. Același trend se înregistrează și la nivel naţional (scădere de la 10,2 % la 7,7 %).

„Rezultate în combaterea contrabandei cu tigari şi a evaziunii fiscale, precum şi anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări, se pot obţine doar dacă se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă între structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal,.

Nu in ultimul rând, un rol important in contracararea acestui fenomen îl are colaborarea cu reprezentanţii companiilor producătoare, colaborare care s-a materializat atât în donarea unor echipamente necesare pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat în vederea eficientizării acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, cat si prin derularea unor campanii de informare care au avut ca principal scop de a informa şi conştientiza cetăţenii în legătură cu existenţa fenomenului de contrabandă cu ţigarete pe teritoriul României si implicit prevenirea si combaterea acestui fenomen infracţional”, mai afirmă reprezentanţii MAI.

Citeşte şi: Detalii incredibile despre cum avionul ucrainean folosit de contrabandişti făcea naveta între Cernăuţi şi România! Vameşii români l-au văzut cu ochiul liber şi când a intrat şi când a ieşit dar n-au putut să facă nimic! Nici acum autorităţile din România nu ştiu unde a aterizat!