EXCLUSIV – Răcire accentuată a vremii și precipitații de săptămâna viitoare. Elena Mateescu, director ANM: Se vor înregistra temperaturi negative pe timpul nopții și vor cădea lapoviță și ninsoare la munte

Meteorologii anunță că vremea se va răci semnificativ la începutul săptămânii viitoare. Temperaturile vor scădea cu peste 10 grade de la o zi la alte și se vor semnala precipitații însemnate cantitativ sub formă de lapoviță și ninsoare la munte, în zonele înalte, și ploi în rest, inclusiv la București.

12 oct. 2023, 14:05
EXCLUSIV – Răcire accentuată a vremii și precipitații de săptămâna viitoare. Elena Mateescu, director ANM: Se vor înregistra temperaturi negative pe timpul nopții și vor cădea lapoviță și ninsoare la munte

Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat la România TV că urmează o răcire accentuată a vremii săptămâna viitoare. La munte, la altitudini înalte, vor fi lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă.

”Vorbim de alternanțe termice semnificative. Dacă în a doua parte a acestei săptămâni, inclusiv duminică, temperaturile maxime vor putea avea valori de până la 29 de grade, inclusiv în Capitală vor fi 27 … 29 de grade, debutul săptpmânii viitoare va aduce o răcire în ceea ce privește temperaturile. Minimele pe parcursul nopților vor fi unele destul de coborâte. Vorbim de minime negative în zonele depresionare, nordice, centrale, minus 3 – minus 4, cu cel mult 1 – 7 grade în restul zonelor extracarpative.

Dacă în aceste zile consemnăm valori de până la 29 de grade, ei bine debutul săptămânii viitoare aduce cel mult 10 … 16 grade. Iată diferențe cu mai mult de 10 grade față de aceste zile”, a precizat Elena Mateescu la România TV.

Citește și: Prognoza meteo. Răsfăţ climatic până în weekend, dar nopţile vor fi geroase. De luni, ploi, lapoviţă şi ger

Este posibil în zona montană înaltă, pe fondul acestei mase de aer mai rece, să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul țării vor predomina ploi.

”Sunt diferență foarte mari de temperaturia de la o zi la alta, dar episodul de răcire nu este unul de lungă durată. Diferențele termice vor fi mai mari de 10 grade. Sunt posibile și intensificări ale vântului și senzația de frig resințită va fi mult mai accentuată.

Trebuie însă să vorbim și de cantități de apă mai însemnate, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în zona montană înaltă și precipitații sub formă lichidă în Capitală în episodul rece”, a mai spus meteorologul Elena Mateescu.

Citește și: Alertă meteo. Curentul JET aduce un carusel de temperaturi şi iarnă timpurie

 

Temperaturi de peste 20 grade după episodul de toamnă târzie

”Însă răcirea nu este de lungă durată. Așa cum s-a întâmplat și în episodul anterior, din a doua parte a săptămânii viitoare temperaturile vor urca din nou în special, în jumătatea sudică, la valori de 20 … 23 de grade.