EXCLUSIV România TV a descoperit dovezile care arată clar că incendiul de la Ferma Dacilor a fost provocat de o „mână criminală” VIDEO

Reporterul România TV Cristina Mihăilescu a reuşit, în premieră, să pătrundă pe domeniul Fermei Dacilor şi a prezentat detaliile care indică faptul că incendiul care a luat opt vieţi ar fi fost provocat intenţionat.

18 ian. 2024, 12:46
EXCLUSIV România TV a descoperit dovezile care arată clar că incendiul de la Ferma Dacilor a fost provocat de o „mână criminală” VIDEO

Primul indiciu prezentat de reporterul România TV Cristina Mihăilescu este legat de faptul că în imediata vecinătate a corpului de clădire care a ars violent se află mai multe căsuţe din lemn, cu acoperiş de stuf, care nu au ars, fiind ignifugate în primăvara anului 2023 cu aceeaşi substanţă cu care a fost tratată toată construcţia de la Ferma Dacilor.

Deşi pe filmările din noaptea incendiului se văd clar scântei mari care sar pe acoperişul uneia dintre căsuţe, aceasta nu este deloc afectată.

O altă dovadă că incendiul nu ar fi putut fi provocat de o problemă electrică este faptul că tablourile aflate în curte sunt toate dotate cu siguranţe automate, care sar în caz de scurtcircuit sau fluctuaţii puternice, dar acest lucru nu s-a întamplat.

Ipoteza incendiului provocat a fost susţinută din prima zi de patronul Cornel Dinicu, iar acum avocatul său confirmă faptul că acest scenariu se conturează din ce în ce mai clar.

Citeşte şi: Primarul de la Gura Vadului, dus cu mandat la audieri pentru incendiul de la Ferma Dacilor

Trei martori cu identitate protejată sunt pregătiți să depună mărturie că incendiul a fost, de fapt, provocat intenționat. Avocatul Bogdan Aanei a menționat într-o declarație recentă la România TV, că acești martori sunt persoane apropiate de activitatea de la fermă și pot oferi detalii cruciale care susțin ipoteza unui incendiu provocat.

”Există trei martori, dar în acest moment, identitatea lor este confidențială, care urmează să fie audiaţi tocmai pentru a demonstra ipoteza dezvoltată de domnul Cornel Dinicu că incendiu a fost provocat de o mână criminală.

Cu siguranță sunt persoane care cunosc activitatea desfășurată la fermă, dar nu le cunosc identitatea și nu pot să vă dau detalii suplimentare”, a spus Bogdan Aanei.

Cornel Dinicu, proprietarul Fermei Dacilor, se consideră nevinovat, o poziție susținută și de avocatul său. Bogdan Aanei a criticat măsura arestului preventiv luată împotriva lui Dinicu, considerând-o excesivă și precipitate, având în vedere complexitatea dosarului și a probelor care urmează să fie adunate și analizate.

Citeşte şi: Fonduri europene 2024. Până la 70.000 de euro pentru ONG-urile românești, pentru computere, softuri și alte mijloace IT

Tribunalul Prahova este aşteptat să decidă joi în legătură cu redeschiderea urmăririi penale într-un dosar instrumentat de DNA în care un fost şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova şi un fost inspector de prevenire au fost cercetaţi pentru că ar fi permis funcţionarea fără aviz de securitate la incendiu a complexului turistic Ferma Dacilor de la Tohani, distrus parţial de un incendiu în care opt oameni au murit. Dosarul fusese clasat, însă după incendiu a fost propusă în instanţă redeschiderea urmăririi penale.

Un complet de la secţia penală a Tribunalului Prahova a amânat în urmă cu o săptămânp, dosarul privind redeschiderea anchetei în care fostul şef al ISU Prahova Elisei Tiberiu Dumitru, în prezent pensionat, şi o fostă angajată a Inspecţiei de Prevenire, care nu mai lucrează în ISU Prahova, dar a rămas în sistemul de urgenţă, sunt suspectaţi că au favorizat funcţionarea fără avize a complexului turistic Ferma Dacilor.

Decizia a fost luată în contextul în care avocatul fostului şef al ISU Prahova a cerut un nou termen, pentru a avea timp să îşi pregătească pledoaria.

”Amână cauza având în vedere cererea de amânare formulată de către apărătorul ales al inculpatului Dumitru Elisei Tiberiu, în vederea pregătirii apărării”, a fost soluţia instanţei.

Elisei Tiberiu Dumitru a condus ISU Prahova şi s-a pensionat în anul 2021, şeful DSU, Raed Arafat, dezvăluind public, după incendiul de la Ferma Dacilor, că pensionarea acestuia şi a unui alt fost şef din cadrul ISU Prahova nu s-a făcut ”cu voia lor”.

Cristina Chelba a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova. De mai mult timp, ea a avansat, iar surse din instituţie au declarat pentru News.ro că lucrează în cadrul IGSU, pe o funcţie superioară celei pe care o deţinea în ISU Prahova, având atribuţii care îi permit să îi controleze pe foştii ei colegi de la Prahova.

De altfel, numele Cristinei Chelba apare pe ”Lista auditorilor desemnaţi pentru efectuarea auditului de supraveghere la persoanele autorizate să execute lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor, potrivit prevederilor OMAI nr. 87/2010”, listă întocmită la nivelul Centrului Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi care datează din mai 2018. Numele Cristinei Chelba apare pe lista cu auditori desemnaţi pentru ISU Prahova. “Consider o provocare munca în acest domeniu, pentru că noi, femeile, putem demonstra că suntem la fel de bine pregătite în cele mai multe domenii, ca şi bărbaţii. (…) Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi dobândi în cadrul ISU, cu greu poate fi acumulată în alt domeniu.”, declara locotenentul Cristina Chelba pentru portalul forum.pompierii.info care a publicat un material despre femeile pompier din ISU Prahova, în urmă cu mai mulţi ani.