EXCLUSIV. Românii din Marea Britanie, vaccinați anti-Covid cu doza de rapel Pfizer la trei luni de la prima doză, în ciuda recomandărilor specialiștilor. Adrian Marinescu: „E greu de spus dacă vaccinul va mai fi eficient”

10 03. 2021, 16:20

Românii din Marea Britanie, care urmează să se vaccineze cu doza de rapel a vaccinului Pfizer la trei luni de la administrarea primei doze, se arată îngrijorați de faptul că serul ar putea să nu își mai facă efectul dacă trece așa de multă vreme.

Eric Dobrescu (55 de ani), un român care locuiește de cinci ani în Marea Britanie, ne-a relatat că a fost vaccinat cu prima doză a vaccinului Pfizer pe data de 6 ianuarie 2021. Următoarea doză ar trebui să o facă pe 31 martie 2021. Asta în condițiile în care, conform RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului), rapelul pentru vaccinul Pfizer / BioNtech ar trebui să fie administrat la 21 de zile de la prima doză.

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile.

„Nu am înţeles de ce aici se face rapelul atât de târziu. Eu pe unde am citit, prin presă şi pe internet, a doua doză se face mult mai repede, la câteva săptămâni. Mi-e teamă că voi face vaccinul degeaba şi că nu o să mai am imunitate”, ne-a dezvăluit Eric Dobrescu.

Situația nu e singulară. Mai mulți români din Marea Britanie ne-au semnalat acest lucru. David Gavrilescu (43 de ani) mărturisește că îi este frică să nu se vaccineze degeaba și să se infecteze din nou cu coronavirus.

„Mie mi se pare că nu se respectă ceea ce a recomandat producătorul. S-ar putea să facem vaccinul degeaba, să nu aibă niciun efect. Nu am cum să mă simt prea bine în situația în care nu se respectă acest lucru. În general, în Anglia se respectă cam orice regulă. Țara asta se bazează pe reguli. Există o posibilitate ca ceea ce fac ei să fie bine, nu bag mâna în foc, ca să vaccineze cât mai multe persoane.

Mie îmi e cam frică. Sper să nu mă reîmbolnăvesc, totuși. Am avut COVID-19 în urmă cu un an, a fost o experiență foartea rea. Și știrile pe care le vedeam în fiecare zi îmi dăunau. Aveam impresia că nu o să mai scap. Și când vedeam cât de rău mă simțeam și că nu îmi scădea febra cu nimic m-am demoralizat rău. În fiecare zi mă simteam la fel. A fost groaznic”, a declarat el pentru RomâniaTv.net.

Ilinca Crețu (67 de ani) – „Nu e posibil așa ceva. Suntem singura țară din toată lumea care amână rapelul atât de mult. Nu au ținut cont de nimic, nici de recomandările OMS. Parcă nici nu ar vrea să scăpăm de pandemia asta. Mai înțelegeam dacă se amâna cu două – trei săptămâni, dar e inadmisibil să treacă trei luni până să ne putem considera imunizați complet. Vrem și noi să ne întoarcem în România să ne revedem familiile de Paște și să fim în siguranță. Acum trebuie să așteptăm alte câteva luni fiindcă depindem de a doua doză de vaccin. Nu am mai fost în țară de mai bine de un an. Sunt foarte supărată pe situație și îngrijorată”.

Adrian Marinescu: „E greu de spus dacă vaccinul mai e eficient”

Întrebat despre această situație, Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Bucureşti, a explicat că Marea Britanie a adoptat o „soluție de compromis”, pe ideea de a vaccina o mai mare parte a populației cu prima doză. În privința eficacității vaccinului după o amânare atât de lungă, medicul spune că momentan nu sunt suficiente date pentru a confirma acest lucru.

„Plecând de la realitate și de la faptul că sunt insuficiente dozele, indiferent de ce variantă de vaccin vorbim, încercăm să avem o campanie de vaccinare rapidă. Nu vorbesc de România, vorbesc în general. Dacă vorbim de Marea Britanie s-a plecat de la ideea că datele din studiile clinice arată că se poate prelungi a doua administrare până la 42 de zile. E adevărat că trei luni înseamnă mai mult. Și cred că e o soluție de compromis, așa s-a încercat, nu cred că există niște date foarte clare care să vorbească despre eficiență în această situație pentru că nu ne-am mai confruntat cu ea. Se vorbește și despre varianta de a fi o singură administrare. Dar e adevărat că acea singură administrare trebuie să fie la cei care au trecut deja prin boală. Cei care au trecut deja prin boală și au deja anticorpi ar putea face o singură doză.

În situația în care nu au trecut prin boală și au acest interval mai lung, e greu de spus ce se va întâmpla. Poate ne vor spune în viitorul apropiat. E foarte greu de spus dacă mai e eficient. Dar probabil e o variantă raportată la ceea ce se poate face în momentul de față în Marea Britanie, unde situația e, într-adevăr, grea. S-a luat această hotărâre pornind de la criteriile epidemiologice complete. Nu au ce să facă altfel”, a declarat Adrian Marinescu pentru RomâniaTv.net.

Poziția specialiștilor din Marea Britanie: „Oamenii vor ajunge să aibă imunitate părțială prin amânarea dozei de rapel”

Omul de știință din spatele vaccinului anti-Covid Pfizer / BioNTech a transmis că perioada dintre prima și a doua doză de vaccin nu ar trebui să fie mai mare de șase săptămâni.

Profesorul Ugur Sahin, directorul executiv al companiei BioNTech, a oferit un punct de vedere după decizia Marii Britanii de a amâna a doua doză a vaccinului cu până la 12 săptămâni cu scopul ca o parte mai mare a populației să fie vaccinată cu prima doză cât mai rapid.

„În calitate de cercetător, nu m-ar deranja dacă a doua doză a vaccinului ar fi administrată după trei săptămâni, patru săptămâni, poate cinci săptămâni și chiar și șase săptămâni ar fi în regulă. Dar nu aș amâna-o mai mult de atât. Eu consider că nu e bine să fie o durată mai mare de sașe săptămâni”, a spus el.

Profesorul Sahin a adăugat că cei aflați la guvernare au decizii foarte dificile de luat, având în vedere cantitatea redusă de doze de vaccin, însă a adăugat că trebuie să existe o recunoaștere a protecției limitate pe care o poate oferi o singură doză de vaccin.

„Discuția e foarte amplă și sunt multe avantaje și dezavantaje. Avantajele sunt foarte clare – imunizând mai mulți oameni putem avea benficii mari. Dar, totodată, trebuie să fim conștienți de faptul că doar vom primi imunitate parțială în cazul mai multor persoane. Este o combinație de risc – beneficiu. Beneficiul de a imuniza mai multe persoane este sacrificat de riscul ca oamenii vaccinați să aibă o protecție mai mică”.

Din câte se pare, autoritățile din Marea Britanie au o poziție diferită vizavi de vaccin, mărind perioada dintre cele două doze, tocmai pentru a fi vaccinați cât mai mulți oameni, chiar dacă acest lucru presupune o imunitate parțială pentru cei vaccinați.

Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat că datele de până acum susțin decizia Marii Britanii de a amâna până în a 12-a săptămână administarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.

„Circa 89% din eficacitate vine între a 14-a şi a 21-a zi după prima doză”, a spus Hancock, adăugând că a analizat datele şi că acestea susţin decizia autorităţilor de a prelungi la 12 săptămâni intervalul de timp între administrarea celor două doze.

„Ne uităm la aceste date şi măsurăm eficacitatea aici, pe plan intern, pentru cei care au fost vaccinaţi, comparând datele între cei care au fost vaccinaţi şi cei care au fost testaţi pozitiv. Monitorizăm această situaţie şi vom publica aceste date imediat ce vor fi clinic valide”, a adăugat ministrul britanic al Sănătăţii.

Ce spun specialiștii de la The Lancet

Specialiștii de la The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, au transmis că sunt de acord cu programul de dozare de trei săptămâni în cazul vaccinului Pfizer – BioNTech, „care s-a dovedit extrem de eficient în studiul clinic de fază 3, considerat standardul de aur”.

„Cu toate acestea, nu acceptăm întârzierea celei de-a doua doze cu 12 săptămâni, așa cum a fost pusă în aplicare de ofițerii medicali șefi din Marea Britanie. Marea Britanie este în prezent singura țară care a adoptat o întârziere maximă de 12 săptămâni”.

Ideea de a proteja o mai mare parte a populației prin întârzierea celei de-a doua doze este bazată pe o declarație comună a JCVI (Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare) și a Serviciului de Sănătate Publică din Anglia (PHE). Această idee este contrară datelor clinice din Israel, au mai spus specialiștii de la The Lancet.

„Am recomanda cu tărie ca guvernul britanic să revină la cele două doze într-un program de 3 săptămâni (94% eficacitate) sau, după cum a fost susținut recent de OMS și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care nu adoptă mai mult de 6 săptămâni de întârziere la a doua doză „în circumstanțe excepționale”.