Sorin Grindeanu nu a confirmat dacă va candida la șefia partidului, menționând că ia în calcul inclusiv să nu intre în cursa internă, dar asta nu l-a împiedicat să comenteze direcţia pe care partidul a adoptat-o sub conducerea lui Marcel Ciolacu, care s-a dovedit falimentară.
„O să hotărâm împreună, în mod sigur în această toamnă. O să văd dacă candidez, sincer. Există și varianta să nu candidez. Până atunci, noi trebuie să urmărim foarte atent ce se întâmplă cu pachetul doi și trei, care sunt foarte importante. La alegerile interne e bine să fie concurență”, a afirmat liderul social-democrat.
În legătură cu prăbușirea PSD în sondaje, Sorin Grindeanu a respins estimările care indică un scor apropiat de 15% și a oferit o evaluare proprie.
„Legat de sondaje, eu nu cred în cele făcute înainte de congrese. Suntem pe la 20%, de unde trebuie să începem să creștem. Eu sunt mai taliban decât Marcel Ciolacu. Asta nu înseamnă că nu pot exista în PSD mai multe curente.”, a mai spus liderul social-democrat.
Grindeanu a subliniat că partidul a trecut prin mai multe etape doctrinare în ultimele decenii, de la naționalismul din perioada Dragnea până la social-democrația moderată din epoca Geoană.
„Pe vremea lui Dragnea era un curent puternic naționalist, care ne-a dus la un scor de 46%. Poate să existe un curent social-democrat, ca pe vremea lui Geoană. PSD trebuie să aibă specificul său în România, cum a avut în ultimii 30, chiar dacă am fost și suntem partid de stânga. Se vine cu o echipă, de la președinte, vicepreședinți etc.”, a mai arătat fostul ministru al Transporturilor.
Întrebat despre coabitarea cu figuri mai noi în partid, cum este Florin Jianu, care a criticat măsurile propuse de PSD, Grindeanu a explicat că a înțeles rațiunea politică a cooptării acestora, dar rezultatele electorale au arătat că deciziile nu au fost cele mai inspirate.
„Până a ajunge Florin Jianu, europarlamentar, ne-am mai întâlnit. Eu am înțeles de ce a vrut Marcel să aducă acest curent nou în partid, reprezentat de domnul Jianu, poate și domnul Costoiu, deși el e mai vechi. Sunt decizii politice pe care noi le-am luat în acele luni, când Marcel a venit cu acești colegi noi, cum ar fi și doamna Elisabeta Lipă. Dovada că nu s-a judecat foarte bine stă în rezultatele alegerilor. Asta înseamnă că lucrurile în anii viitori trebuie să stea altcumva și să nu mai avem dintr-o dată vicepreședinți, prim-vicepreședinți, pentru că nu se pot arde etapele într-o organizație cum e PSD-ul”, a conchis Grindeanu.