„Sunt convins că nici mulți oameni politici nu au înțeles ce s-a întâmplat. Retragerea României de pe lista programului Visa Waiver, care este acum definitivă, reprezintă un semnal politic extrem de grav.”
„Cred că nu este încă momentul să discutăm în profunzime semnificația acestei decizii, dar este un semn de alarmă”, a spus Băsescu, în direct la România Tv.
Citește și: Ambasada SUA la București, mesaj crucial în ziua alegerilor prezidențiale: „Vocea oamenilor contează”
Traian Băsescu a reamintit contribuția esențială a României în consolidarea relației strategice cu Statele Unite, și a evidențiat faptul că apropierea dintre cele două țări a permis amplasarea unor baze militare americane pe teritoriul românesc.
Fostul președinte a reamintit că România a fost un partener de încredere al Washingtonului, a negociat și a pus în aplicare acordurile care au stat la baza parteneriatului strategic și a instalării scutului antirachetă de la Deveselu – un simbol al angajamentului bilateral în materie de securitate.
„SUA nu trimit armata până când relația politică nu este perfectă. Iar eu am construit această relație politică în urma unor discuții directe cu președintele Bush. O relație politică ce a dus la summitul NATO de la București din 2008. După ce s-a creat încrederea, s-a făcut pasul următor, cu componenta de securitate”, a explicat Băsescu.
Fostul lider de la Cotroceni atrage atenția că excluderea României din programul Visa Waiver ar putea reprezenta doar primul pas într-un proces mai amplu de răcire a relațiilor bilaterale, cu riscul diminuării treptate a interesului strategic al Statelor Unite pentru România.
Potrivit lui Traian Băsescu, un astfel de scenariu ar putea avea consecințe grave asupra poziției geopolitice a țării în regiune și asupra securității naționale.
„Mă tem că ar putea fi începutul unui proces invers: retragerea militarilor, scăderea interesului economic. Mă tem că s-ar putea crea o zonă tampon ucraineano-română. Poate par excesiv de îngrijorat, dar e bine să punem răul înainte ca să putem acționa”, a adăugat Băsescu.
Pe un ton categoric, Traian Băsescu a subliniat că România nu-și poate permite să trateze cu superficialitate semnalul transmis de excluderea din programul Visa Waiver.
Fostul președinte atrage atenția că, dincolo de impactul direct asupra mobilității cetățenilor români, această decizie ar putea avea implicații profunde asupra relațiilor economice și de securitate dintre România și Statele Unite, punând în pericol echilibrul unei cooperări strategice consolidate în ultimele decenii.
Guvernul României a anunțat că va continua dialogul diplomatic cu SUA la cel mai înalt nivel pentru ca drepturile românilor să fie respectate, după ce Departamentul de Securitate Națională al Statelor Unite a luat decizia de a reconsidera includerea țării noastre în programul Visa Waiver.
„România a îndeplinit toate condițiile tehnice pe care administrațiile americane le-au recomandat pentru accederea în Programul Visa Waiver. În contextul politicii noii administrații americane, dorim să continuăm colaborarea astfel încât reanalizarea candidaturii țării noastre să aibă loc în cel mai scurt timp posibil.”
„Guvernul României consideră că este esențial ca partenerii americani să transmită toate detaliile tehnice care au stat la baza anulării temporare a deciziei de intrare a României în Programul Visa Waiver pentru ca autoritățile române să poată pregăti răspunsuri detaliate pe fiecare temă în parte”.
Conform sursei citate, Guvernul României este gata să lucreze alături de partenerii americani pentru întărirea siguranței la frontierele Statelor Unite.
„În același timp, Guvernul consideră că, alegerea unui nou președinte al României, în urma alegerilor din 4 și 18 mai, poate reprezenta cel mai important moment pentru ca țara noastră să solicite partenerilor americani reluarea demersurilor de acceptare în Programul Visa Waiver.”
„Cetățenii români merită același tratament pe care îl au cetățenii altor state aliate care beneficiază de acces fără viză pe teritoriul american și, de aceea, Guvernul României va continua dialogul diplomatic la cel mai înalt nivel pentru ca drepturile românilor să fie respectate”.