EXCLUSIV. Tudorel Toader: „Eu zic că guvernul nu o să pice. Procedurile sunt neconstituţionale”

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător la CCR, a opinat că Florin Cîțu nu trebuie să aibă nicio emoție legată de moțiunea de cenzură depusă de AUR și USR-PLUS.

08 sept. 2021, 20:34
EXCLUSIV. Tudorel Toader: „Eu zic că guvernul nu o să pice. Procedurile sunt neconstituţionale”

Tudorel Toader a explicat motivele pentru care cabinetul Cîțu va rămâne în funcție, menținut chiar de viitoarea decizie a CCR.

”Eu zic că guvernul nu o să pice, deși ar trebui, pentru că numai de binele românilor nu este interesat. De ce nu pică? Pentru că procedurile urmate sunt neconstituționale. Nu poți să convoci Parlamentul și parlamentarii să nu știe de ce sunt acolo, conform articolului 66. Nu acceptă nimeni că Birourile Permanente vor stabili ordinea de zi. Conflictul juridic nu este. Conflictul juridic constituțional e între puterile statului, prin faptul că uzurpă puterile altei puteri sau nu își îndeplinește îndatoririle. Ori, aci nu este cazul.

CCR a înregistrat sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR. Se va analiza după 15 septembrie
Moțiunea se poate dezbate, dar fără efect juridic. Va veni CCR și nici nu va intra pe fond, ci va respinge pe procedură, pentru că nu s-a pornit bine. Constituția nu împiedică Parlamentul să hotărască, de multe ori hotărăște neconstituțional.

Guvernul rămâne în picioare cu puteri diminuate, dacă moțiunea trece, iar apoi vine CCR și restabilește puterile guvernului.”, a explicat Tudorel Toader în exclusivitate la România TV.

Augustin Zegrean explică de ce moțiunea USR PLUS și AUR poate fi blocată pe termen nelimitat

Zegrean a spus că deși „CCR spune de mulți ani că o motiune de cenzură depusă trebuie dezbatuta”, totuși procedurile parlamentare prevăd cine anume trebuie să convoace ședințe comune a senatorilor și deputaților în care să se citească, dezbată și voteze moțiunea. Dacă nu are cine să convoace ședințele reunite de plen, cum a fost cazul la moțiunea de cenzură USR PLUS și AUR pentru că PNL și PSD au boicotat întâlnirile conducerii Parlamentului, Constituția nu prevede nicio soluție.

„Nu exista niciun fel de constrangere, niciun fel de sanctiune (daca PNL și PSD absentează și moțiunea nu se poate dezbate și vota, n.red), nimeni nu s-a gandit cand s-a scris Constitutia ca se va ajunge in asemenea situatii. Nu poti sa sanctionezi alesi ai poporului, poporul ii sanctioneaza pe alesi. Dar poporul uita, asta e problema”, a adăugat fostul președinte CCR.

Zegrean a apreciat că Ludovic Orban și Anca Dragu, în calitate de lideri ai Camerei Deputaților și Senatului, nu au cum să fixeze ședințele pentru moțiunea de cenzură, acest lucru fiind atributul conducerii reunite a Parlamentului.