EXCLUSIV | Un fost consilier al lui Traian Băsescu avertizează: „Rusia ar putea să-şi folosească forţa militară să atace din nou Ucraina. Jocul Moscovei e unul foarte serios”

Iulian Fota, consilier prezidențial pentru securitate națională, a declarat, în direct la România TV, că ameninţarea Rusiei cu atacarea Ucrainei este "una serioasă, credibilă, posibilă", iar ceea ce ar trebui să îngrijoreze România este că Moscova vrea "o altă arhitectură de securitate europeană".

26 ian. 2022, 14:00
EXCLUSIV | Un fost consilier al lui Traian Băsescu avertizează: „Rusia ar putea să-şi folosească forţa militară să atace din nou Ucraina. Jocul Moscovei e unul foarte serios”

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate națională, a analizat în direct la România TV posibilitatea declanşării unui război între Rusia şi Ucraina, pe fondul intensificării tensiunilor.

„În acest moment, teama mea pe care o avem cu toţii în Occident şi care este justificată este că Rusia ar putea să-şi folosească forţa militară pe care o deţine în exces şi mult superioară ucrainenilor şi să atace din nou – când spun din nou, am în minte precedentul din 2014 – să atace din nou Ucraina.

Rusia plimbă trupele prin teritoriu şi e perfect legitim ce fac şi e dreptul lor să facă chestiunea asta, cum şi NATO a făcut-o”, a declarat Iulian Fota, la România TV.

Citeşte şi: Şedinţă a CSAT pe criza din Ucraina. Preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă discută despre ameninţarea Rusiei

Iulian Fota, despre criza din Ucraina. „Şansa principală o are diplomaţia, nu războiul”

„Domnul Antony Blinken (secretarul de stat al SUA, n.red) se întâlneşte cu Serghei Lavrov (ministrul rus de Externe) la Geneva. Deci mai avem o secvenţă foarte interesantă în acest joc diplomatic extrem de important.

Asta mă face pe mine să cred că şansa principală o are diplomaţia, nu războiul. Noi trebuie să înţelegem jocul Moscovei şi jocul Moscovei e unul foarte serios şi trebuie tratat foarte serios, cum, de altfel, Occidentul o şi face”,a punctat fostul consilier prezidenţial în al doilea mandat al lui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Rusia îşi trimite cele mai noi avioane de luptă în Belarus. SUA avertizează regimul lui Lukaşenko cu o ripostă rapidă şi fermă

Iulian Fota: „E posibil în ce orice moment ca Rusia să atace Ucraina

„Ameninţarea rusească, cu agresarea Ucrainei, cu invadarea ei, cu atacarea ei militar, este una serioasă, credibilă, posibilă.

Sunt absolut de acord cu Casa Albă când a spus că e posibil în ce orice moment ca Rusia să atace Ucraina.

Ar fi o situaţie mult mai complicată pentru că, ca în orice război, mor oameni şi de o parte şi de alta şi distrugerile materiale sunt altele.

Te gândeşti şi la efectul de contagiune. Văd din ce în ce mai multă lume care creditează ideea şi ideea asta se va umfla, că trebuie o altă arhitectură de securitate europeană şi Rusia trebuie să facă parte din ea.

Deja începem să îngropăm arhitectura de securitate, ceea ce nu este un lucru relaxant pentru România”, a subliniat Iulian Fota.

Cine este Iulian Fota

Conf. univ. dr. Iulian Fota este şeful Colegiului Național de Informații este absolvent al studiilor de licență din cadrul Institutului român de construcții civile și industriale și al studiilor de master din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, specializarea Relații internaționale. Iulian Fota a urmat cursurile postuniversitare din cadrul Colegiului Național de Apărare, specializarea Studii de securitate, și cele din cadrul Școlii Naționale de Apărare, specializarea Securitate internațională.

În prezent, este conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, iar de-a lungul timpului a ocupat diverse funcții în sistemul public, precum consilier prezidențial pentru securitate națională (2009 – 2014), director al Colegiului Național de Apărare (2005 – 2009), consilier în cadrul Departamentului pentru integrare euro-atlantică și politica de apărare, în Ministerul Apărării Naționale (2001 – 2005).