EXCLUSIV Victor Ponta spune ce îi aşteaptă pe români la iarnă: „Gaz o să fie, dar o să fie scump. Nu o să avem bani să plătim întreţinerea”

Victor Ponta a dezvăluit marţi seară, la România Tv, ce îi aşteaptă pe români la iarnă. Fostul premier avertizează că gazul va deveni atât de scump încât oamenii vor prefera să îngheţe în case.

06 sept. 2022, 22:42
EXCLUSIV Victor Ponta spune ce îi aşteaptă pe români la iarnă: „Gaz o să fie, dar o să fie scump. Nu o să avem bani să plătim întreţinerea”
Victor Ponta, dezvăluiri explozive la România Tv

Victor Ponta a făcut dezvăluiri explozive, marţi seară, la emisiunea „Punctul Culminant” de la România Tv. Fostul premier îi avertizează pe români că îi aşteaptă o iarnă grea.

Victor Ponta, dezvăluiri explozive la România Tv. Ce îi aşteaptă pe români la iarnă

Citeşte şi Gazele s-au scumpit brusc în Europa, cu 30%. Panică pe pieţe după oprirea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1

Fostul premier al României a dezvăluit ce îi aşteaptă pe români după ce ruşii de la Gazprom au ameninţat Europa că vor tăia complet gazul.

„Eu nu cred ca moare Gazprom de grija noastra. Problema e cum am ajuns in situatia asta. Daca noi i-am sanctionat pe rusi, de ce ne mai suparam pe ei că ne taie gazul?

Intre timp, mai vreau sa spun ceva. S-a oprit Nord Stream pentru ca Germania a devenit o tara de rezisti, care are ca scop să salveze Ucraina, în schimb s-a mărit cantitatea de gaze care trece prin Ucraina. Ucrainenii incaseaza taxe de tranzit si isi iau si gaz pentru ei din Rusia.

In America nu o sa inghete nimeni, in China nu o sa inghete nimeni, nici in Turcia. O să îngheţe in Europa, dar nu in toată că unii europeni sunt mai deştepti, unii mai prosti. Ghiciti în care parte ne aflăm noi, la cei mai prosti ca o sa avem si gazul nostru si tot o sa inghetam.

O sa avem rezerve cât sa nu ne fie frig in casă dar nu o sa avem bani sa platim intretinerea. Gaz o sa fie sa incalzim apartamentul dar o sa fie atât de scump că o să-l oprească lumea. Ce facem cu firmele? Omul o sa aiba cald in casa daca are bani de intretinere, dar nu o sa mai aiba unde să meargă să lucreze.

Eu nu sunt un om sarac, am vazut cat mi-a venit intretinerea in august, am înmultit de trei ori cu decembrie si am zis sa ne mutam undeva la tropice, unde e cald”, a declarat Victor Ponta la România Tv.

Reamintim că Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023. De asemenea, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei.

Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la gaz

casnic: 0,31 lei/kWh, fără limită de consum
non-casnic (imm-uri, instituţii publice etc.) – 0,37 lei/kWh (până în 50.000 MWh pe an)

Surprizele din Ordonanța pe Energie

producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii clienţilor casnici cantităţi necesare de gaze naturale din activitatea de producţie internă

producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice

furnizorii de gaze, obligaţi să facă stocuri de 30%

vânzarea succesivă a unor cantităţi de energie către traderi cu scopul vădit de a mări preţul se sancţionează cu amendă de 5% din cifra de afaceri

valoarea maximă a preţului ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat este de 1.300 de lei/MWh.

Citeşte şi Românii nu vor suferi de frig în case la iarnă. Ciucă: Continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii şi am reuşit să atingem un procent de 70% / Virgil Popescu: Nu există probleme cu aprovizionarea cu gaze în acest moment