EXCLUSIV Vortexul polar face ravagii în România. Meteorologul Elena Mateescu: „Vreme specifică iernii, cu temperaturi cu 8-12 grade sub mediile datei din calendar”

Vortexul polar care va traversa România în zilele următoare va aduce temperaturi specifice sezonului rece, astfel că se vor înregistra valori termice cu 8-12 grade mai mici decât cele specifice acestei perioade.

03 apr. 2023, 20:16
EXCLUSIV Vortexul polar face ravagii în România. Meteorologul Elena Mateescu: „Vreme specifică iernii, cu temperaturi cu 8-12 grade sub mediile datei din calendar”

Meteorologul Elena Mateescu a dezvăluit, la România TV, ce e aşteaptă în zilele următoare din punct de vedere termic şi al precipitaţiilor. La munte va ninge în cantităţi însemnate şi în aproape toată ţara vremea va fi deosebit de rece, va viscoli, iar vântul va bate cu putere.

Este un episod ce caraterizează o vreme specifica iernii, vor fi ninsori asociate şi cu intensificări ale vântului. Din această noapte, de la ora 2, până mâine seară la ora 22.00 în zona Carpaţilor Meridionali şi sudul Orientalilor, la altitudini mai mari de 1400 m, se va aşeza un strat de zăpadă consistent.

Vorbim de intensificări ale vântului cu viteze de 55-60 km pe oră, perioade cu viscol şi vizibilitate scăzută, ar până miercuri la ora 10 avem un cod galben în aproape toată ţara. Vremea va fi deosebit de rece, vorbim de cantităţi de precipitaţii în special în sudul, centrul şi estul ţării şi de posibilitatea ca în zonele mai joase de relief, din nordul, centrul, precum şi înpartea de est şi vest a ţării să consemnăm precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, local depunându-se strat de zăpadă şi cantităţi de apă care pot depăşi 20-25 litri pe metrul pătrat, iar în sud-vest chiar 40-50 litri pe metrul pătrat.

Citeste si Prognoza meteo pe două săptămâni. Vreme deosebit de rece până de Florii. Cum va fi în Săptămâna Mare

Din punct de vedere termic, observăm diferenţe de 10 grade spre zonele nordice, în zona de nord a Moldovei, la această oră sunt ooar 3-4 grade, în timp ce în extremitatea de sud 14 grade, pe măsură ce intrăm în noapte valorile de temperaturi vor coborî, astfel încât mâine dimineaţă să consemnăm valori preponderent negative în zonele nordice până la cel mult 6-7 grade în partea de sud, sud-est.

Mâine, vremea se va răci accentuat în toată ţara, devenind rece pentru această dată, cu maxime între 0 până la 10 grade, ceea ce înseamnă valori cu 8-12 grade sub mediile datei din calendar„, a spus şefa ANM în emisiunea Ultima oră.

Începând de la Florii, temperaturile vor începe să crească până vor ajunge la normalul acestei perioade.

Până sâmbătă vorbim de o vreme uşor mai rece, de la aceste zile foarte reci o să consemnăm, începând de vineri, o creştere de temperaturi, mai ales sâmbătă când o să consemnăm valori de 15-16 grade în majoritatea regiunilor extracarpatice, iar duminică, de Florii, valori de 15-16 grade. Pentru Paşte, vom avea 16-18 grade la nivelul intregii ţări, 17-18 grade în Bucureşti, 14-16 grade la Constanţa, 14-16 grade la Brasov„, a explicat Elena Mateescu la România TV.