Exclusiv Vouchere de 250 de lei de la 1 iunie, dar nu pentru toată lumea. Marius Budăi: „Banii vor intra pe card retroactiv”

De la 1 iunie, Guvernul va da voucherele de 50 de euro pentru 3 milioane de persoane vulnerabile. Banii vor veni pe carduri, distribuite de Poşta Română, dar nu vor ajunge la toată lumea din cauza unor probleme tehnice.

12 mai 2022, 09:04
Exclusiv Vouchere de 250 de lei de la 1 iunie, dar nu pentru toată lumea. Marius Budăi: „Banii vor intra pe card retroactiv”

Vouchere pentru alimente de 250 de lei de la 1 iunie 2022, dar cardurile nu vor ajunge la toţi beneficiarii. Decizia a fost luată după multe discuții în contradictoriu chiar între membrii coaliției. Peste 2,3 milioane de pensionari vor beneficia de vouchere de 50 de euro la două luni, având pensii sub 1.500 lei pe lună.

Vouchere de 250 de lei pentru românii cu veniturile mici. Când vor putea fi folosite tichetele sociale

Cardurile vor ajunge la români prin poştă, însă nu toți le vor primi până la 1 iunie, precizează ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş. „Sunt patru tranşe avute în vedere: distribuţia va avea loc prin poştă, cardurile sociale sunt emise de unităţile autorizate, se comunică aceste carduri şi apoi prin poştaş ajung la beneficiarul final, deci omul nu trebuie să facă nimic. Valabilitatea acestor tichete e de un an de zile”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministrul muncii, Marius Budăi a declarat în exclusivitate la România TV că există posibilitatea ca voucherele în valoare de 250 de lei să ajungă cu intârziere. Mai mult, ministrul susține că românii care nu vor primi cardurile până la finalul lunii iunie, vor primi banii retroactiv în luna iulie.

„Actul normativ a trecut de şedinţa de guvern. Practic, după apariţia în Monitor, se poate începe procedura de achiziţionare de carduri, care vor fi distribuite începând cu 1 iunie catre beneficiarii din toată ţara. Nu se va putea în data de 1 iunie să distribuim peste 3 milioane de carduri în aceeasi zi beneficiarilor, dar cu 1 iunie vom începe activitate si vor fi distribuite pe masura ce se primesc cardurile. Alimentarea se face aşa cu prevede OUG, o dată la două luni. Speram ca pana la sfârşitul lunii iunie sa putem distribui toate cardurile în ţară, dar in situatia in care va fi un cetatean care nu va primi pana in 30 iunie cardul si-l va primii pe 1-2 iulie, nu vor pierde acei bani se va alimenta retroactiv”, a spus Budăi în exclusivitate la România TV

„Distribuirea va începe cu data de 1 iunie. Trebuie să avem în vedere că sunt trei milioane de carduri. (…)

Prima tranșă s-ar putea să aibă perioada de distribuire iunie și iulie, dar nu rămâne nimeni fără acest drept. Dacă m-ați pune să promit, nu aș putea să îmi iau acest angajament” a declarat şi Marcel Boloș.

Veste bună pentru 3 milioane de români. Marcel Ciolacu anunţă de când intră banii pentru voucherele sociale

„E vorba de 3 milioane persoane care vor beneficia de vouchere odată la două luni, este o măsură a cărei valoare este de 3.1 mld lei, iar 50 la sută din bani vor proveni din fonduri EU”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

De cei 250 de lei se vor putea cumpăra pâine, cartofi, ulei, orez, carne de pui şi ouă.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: „Distribuirea voucherelor de 50 de euro se va face prin Poşta Română”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că distribuirea voucherelor sociale în valoare de 50 de euro, pentru persoanele vulnerabile, se va face prin Poşta Română, din luna iunie.

„Cred că vom fi în situaţia în care prima tură de vouchere se va finanţa de la bugetul de stat şi vom recupera ulterior banii. (…). Pensionarii vor primi aceste sume aşa cum primesc şi pensiile, prin Poşta Română”, a declarat ministrul Marius Budăi.

Voucherele pentru alimente vor ajunge la pensionari prin intermediul a două instituţii, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi. „Dacă vorbim de pensionari, le vom achiziționa și le vom da prin Poștă sau prin Casa de pensii”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Cum folosim voucherele pentru alimente 2022
Voucherele pentru alimente de bază ar urma să aibă o valoare de 50 de euro și să fie împărțite la fiecare două luni. Ar rezulta că fiecare persoană care va primi un astfel de voucher va beneficia de aproape 4,1 lei pe zi.

Printre beneficiari sunt: familii cu cel puțin doi copii sau monoparentale cu un venit mai mic de 600 lei/lună, pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități.

Elevii care primesc burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Când se dau voucherele pentru alimente și ce putem cumpăra pe ele
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, în exclusivitate la Antena 3, ce vor îşi vor putea cumpăra românii cu voucherele care vor ajunge la cei cu venituri reduse.

Voucherele vor fi tipărite pe hârtie, ca şi tichetele de masă, nu vor fi pe card. La fel ca şi în cazul tichetelor de masă, la vouchere nu se va acorda rest.

Voucherele pentru alimente vor fi împărţite pensionarilor cu venituri lunare mai mici de 1.500 de lei, persoanelor cu dizabilităţi, familiilor în care venitul mediu de persoană este de 600 de lei şi persoanelor fără adăpost.

Avantajele voucherelor pentru alimente

– pot fi cumpărate alimente

– suma este pe card

Sursa: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului

Dezvantajele voucherelor pentru alimente

– nu poţi cumpăra de la producătorii mici fără POS

– nu poţi cumpăra din pieţe/ magazine mici fără POS

– nu poţi achita carburant

– nu se primeşte rest

Ce poţi cumpăra pe voucherele pentru alimente

– pâine

– cartofi

– ulei

– orez

– carne de pui

– ouă

Sursa: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului