Exerciţiu amplu în Marea Baltică în cadrul „Baltops”. La manevre participă 8.000 de militari

8000 de militari din 18 ţări iau parte la manevrele anuale 'Baltops': viceamiralul american Andrew Lewis va fi la comanda amplului exerciţiu din Marea Baltică.

07 iun. 2019, 19:41
Exerciţiu amplu în Marea Baltică în cadrul „Baltops”. La manevre participă 8.000 de militari

Nicio ţară nu poate face faţă pe cont propriu tuturor problemelor de securitate ale lumii de azi, a avertizat vineri la Kiel (Germania) viceamiralul american Andrew Lewis, care va comanda începând de duminică un amplu exerciţiu militar al NATO în regiunea baltică, transmite dpa, potrivit agerpres.ro.

Peste 8000 de militari din 18 ţări iau parte la manevrele anuale „Baltops”, care se vor desfăşura până pe 20 iunie, informează stiripesurse.ro.

Obiectivul acestor manevre s-a schimbat în mod repetat în ultimii 47 de ani pentru a se adapta situaţiei politice curente, a menţionat amiralul german Christian Bock. Iniţial, a fost un exerciţiu militar amical, după aderarea la NATO a statelor baltice exsovietice, după sfârşitul războiului rece, dar apoi lucrurile s-au schimbat, a notat Bock.

„Bineînţeles, prin acest exerciţiu reacţionăm la situaţia generală de securitate şi la influenţa Rusiei asupra contextului de securitate”, a adăugat comandantul german.

La manevrele Baltops din acest an participă 36 de aeronave, 50 de nave şi două submarine. Cea mai mare dintre nave este portavionul spaniol Juan Carlos I, de 238 de metri.

La începutul săptămânii viitoare, militarii vor exersa desanturi de-a lungul coastei Mării Baltice în nordul Germaniei.