Exerciţiu pentru verificarea funcţionării sistemelor de alarmare a populaţiei în caz de dezastre, în întreaga ţară

Un nou exerciţiu de alarmare a populaţiei are loc miercuri, în întreaga ţară, având ca scop testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. În intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente în toate judeţele.

04 oct. 2017, 05:25
Exerciţiu pentru verificarea funcţionării sistemelor de alarmare a populaţiei în caz de dezastre, în întreaga ţară

Potrivit IGSU, între orele 10.00 şi 11.00 în toate judeţele ţării vor avea loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale. Astfel de exerciţii se desfăşoară, începând din luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

În Capitală există 390 de sirene în evidenţe (337 electrice şi 53 electronice). Din acestea, doar 102 sunt centralizate şi pot fi acţionate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov. La exerciţiul din luna septembrie, din cele 102, doar 56 au funcţionat.

În ceea ce priveşte judeţul Ilfov, acesta are în evidenţe 75 de sirene (58 electrice şi 17 electronice). Dintre aestea, doar 10 sunt centralizate şi pot fi acţionate de către ISU Bucureşti-Ilfov. La exerciţiul din luna septembrie, din cele 10 sirene centralizate, numai patru au funcţionat.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.