Exigenţele preşedintelui american Donald Trump faţă de europeni „seamănă cu un ultimatum”

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a apreciat luni că 'exigenţele' faţă de europeni ale preşedintelui american Donald Trump cu privire la acordul nuclear iranian 'seamănă uneori cu nişte ultimatumuri'.

22 ian. 2018, 10:29
Exigenţele preşedintelui american Donald Trump faţă de europeni „seamănă cu un ultimatum”

‘Am constatat cu interes că preşedintele Trump nu a rupt acordul, chiar dacă pe de o parte a formulat exigenţe care aduc uneori cu nişte ultimatumuri’, a declarat Le Drian la sosirea sa pentru o reuniune a UE la Bruxelles şi care se va deplasa în Iran la 5 martie.

În 12 ianuarie, preşedintele american le-a cerut europenilor să ajute la remedierea ‘lacunelor teribile’ ale acordului nuclear, atenţionând că în caz contrar SUA vor reimpune sancţiuni legate de programul nuclear iranian şi se vor retrage de facto din acordul încheiat în 2015 la Viena, cu alte mari puteri (China, Rusia, Franţa, Germania, Marea Britanie) şi Iran.

În acest stadiu, cei trei semnatari europeni ai acordului şi şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, însărcinată să supravegheze la punerea în practică a acordului, nu au dezvăluit cum intenţionează să-i răspundă lui Trump, care cere ca până la 12 mai să fie încheiat un acord de monitorizare pentru permanentizarea unor clauze ale pactului nuclear, dar care vrea de asemenea să interzică Teheranului să dezvolte rachete balistice.

‘Vom avea ocazia în timpul acestei reuniuni să refacem legătura asupra acestui dosar esenţial (…) cu fermitatea asupra necesităţii menţinerii acestui acord, care este un element esenţial al luptei împotriva proliferării’ (armelor nucleare), a explicat Le Drian, care a subliniat în paralel că ‘Iranul nu respectă’ o rezoluţie a ONU ce limitează capacităţile sale de a fabrica rachete balistice. ‘Vom avea de asemenea ocazia să ne exprimăm din nou îngrijorările, întrebările cu privire la tentaţiile de destabilizare pe care le iniţiază astăzi Iranul în regiune, fie că este vorba de Yemen, Liban sau Siria’, a adăugat el.