Experienţa ciudată a pasagerilor unei curse aeriene. Au trecut din 2022 în 2023 fără a prinde miezul nopţii

Pasagerii unei companii aeriene care au rămas blocaţi pe o insulă îndepărtată din Pacific, după o aterizare de urgenţă în drum spre Sydney, au profitat la maximum de aventura lor neaşteptată şi idilică, dar au trecut din 2022 în 2023 fără a prinde miezul nopţii.

01 ian. 2023, 18:04
Experienţa ciudată a pasagerilor unei curse aeriene. Au trecut din 2022 în 2023 fără a prinde miezul nopţii

Experienţa ciudată a pasagerilor unei curse aeriene. Au trecut din 2022 în 2023 fără a prinde miezul nopţii. Mai exact, o aeronavă care efectua o cursă pe ruta Los Angeles – Sydney a aterizat forţat la Pago Pago, în Samoa Americană, după temeri legate de o posibilă problemă mecanică la unul dintre motoarele avionului. De îndată ce au aflat, localnicii din Pago Pago s-au mobilizat şi i-au dus pe pasageri într-un tur al insulei şi le-au servit bere pe o plajă pustie.

Între timp, a fost trimis un alt avion care să-i ducă mai departe la Sydney, însă din cauza diferenţei de fus orar, practic avionul urma să decoleze în dimineaţa din ajunul Anului Nou şi ajungea la destinaţie în dimineaţa Anului Nou, fără a mai prinde miezul nopţii în acest timp. Mai exact, aeronava de înlocuire trebuia să plece din Pago Pago la ora locală 3 dimineaţa, pe 31 decembrie, şi urma să ajungă la Sydney la ora locală 7.15, pe 1 ianuarie.

Samoa Americană se află chiar la est de linia internaţională pentru demarcaţia datei, ceea ce înseamnă că pasagerii aflaţi la bord nu au avut parte de miezul nopţii de 31 decembrie. La scurt timp după decolare, ei s-au trezit direct în 2023, fiind duminică, puţin după ora 4 dimineaţa, potrivit news.ro.

Linia internaţională pentru demarcaţia datei (International Date Line – IDL) este o delimitare imaginară acceptată la nivel internaţional pe suprafaţa Pământului, situată între Polul Sud şi Polul Nord şi care serveşte drept graniţă între o zi calendaristică şi următoarea. Ea trece prin Oceanul Pacific, urmând aproximativ linia de longitudine de 180°, dar are unele deviaţii pentru a ocoli unele teritorii şi grupuri de insule. Traversarea liniei de demarcaţie spre est scade data cu o zi, în timp ce traversarea liniei de datare spre vest o creşte.