EXPERIMENT: Cât costă un coș cu 11 alimente în octombrie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. Franzela este cu 180% mai scumpă

În urma unui experiment, s-a constatat că produsele alimentare s-au scumpit față de anul trecut cu aproape 50% mai mult.

24 oct. 2022, 15:52
EXPERIMENT: Cât costă un coș cu 11 alimente în octombrie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. Franzela este cu 180% mai scumpă

Conform unui experiment făcut de digi24.ro, românii plătesc cu aproape 45 de lei mai mult pentru un coș cu alimente format din 11 produse de bază, față de aceeași perioadă a anului trecut. Niciun produs nu are același preț ca anul trecut, fiecare dintre acestea scumpindu-se cu cel puțin un leu.

Alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri sunt pâinea, zahărul, făina, uleiul și produsele lactate. Și carnea este unul dintre produsele care s-au scumpit semnificativ.

În marile magazine, un kilogram de pulpă de porc costă în jur de 25 de lei, aproape cu 10 lei mai mult decât în 2021.

Citește și: TICHETE DE MASĂ 2022. Schimbare majoră pentru români după scumpirile la alimente

Produsele lactate au avut și ele parte de majorări uriașe, untul fiind mai scump cu 6 lei, laptele cu 3 lei, iar o bucată de brânză de 200 de grame costă mai mult cu 2 lei și 40 de bani.

Anul trecut un litru de ulei costa 8 lei și 91 de bani, iar acum aceeași sticlă a ajuns să coste 13 lei și 39 de bani, ceea ce înseamnă o majorare de 50%.

Nici aprovixionarea din piață nu este o modalitate mai bună în momentul de față, fiind înregistrată o creștere de 45% la prețul cartofilor.

Pentru 11 produse alimentare de bază, anul trecut, costul era puțin peste 100 de lei. În 2022, aceleași produse ajung la aproximativ 150 de lei.

Economiștii estimează că scumpirile vor continua și în lunile următoare. Vârful inflației ar urma să fie atins abia în luna martie 2023.

Obiceiurile de consum ale românilor au fost schimbate din cauza scumpirilor. Aceștia nu mai cumpără unt, ci margarină, iar salamul a fost înlocuit de parizer, asta pentru a le ajunge banii.

Oamenii nu mai țin cont nici de eticheta sau brandul produsului, ci aleg alimente fabricate de lanțurile comerciale, având prețurri mai accesibile. Prețurile acestora sunt mai mici cu 25% decât celelalte produse de pe piață.

Citește și: Laptele şi produsele lactate se vor regăsi obligatoriu pe rafturi separate de alte alimente în magazine. Se înființează Observatorul Laptelui. Parlamentul a adoptat legea