Experiment inedit: Un ochi TRANSPLANTAT pe coada unui mormoloc este FUNCŢIONAL

O echipă de cercetători americani a reuşit să transpalanteze un ochi de mormoloc pe coada acestuia. Inedit este faptul că ochiul încă era funcţionabil, ajutându-l pe mormoloc să vadă. Acest experiment poate schimba viaţa a milioane de oameni orbi.

01 mart. 2013, 08:38

Pentru demonstrarea experimentului, cercetătorii au extirpat ochii normali ai animalelor, sigurul ochi funcţional fiind cel din coadă. Uimitor este faptul că acesta a fost conectat printr-un nerv la măduva spinării şi nu la creierul mormolocului.  Cu toate acestea, el a funcţionat normal. Descoperire are are mai multe implicaţii, în special în domeniul medicinei regenerative, potrivit profesorilor Universităţii Tufts din Statele Unite.

Citeşte şi Studiu: Poţi să vezi GORILA care dansează? 83% dintre RADIOLOGI au omis-o VIDEO

„Capacitatea mormolocului de a vedea cu ochii ectopici, care sunt conectaţi la coloana vertebrală şi nu direct la creier, este uimitoare. Un prim scop al medicinei este acela ca într-o zi să reuşim să regeneră funcţii sau organe deteriorate prin folosirea biologiei sau a componentelor artificiale. Studiul are mai multe implicaţii, dar principalul este acela că am realizat că nu mai trebuie să facem conexiuni direct la creier atunci când tratăm tulburări senzoriale, cum ar fi orbirea”, a declarat doctorul Michael Levin, profesorul care conduce cercetarea, pentru Daily Mail.

Citeşte şi ATENŢIE. Folosirea aspirinei pentru perioade prea mari de timp ar putea duce la orbire

Cercetătorii au experimentat pe 134 de mormoloci africani, proveniţi de la broasca Xenopus laevis, un animal comun de laborator. Vietăţile au fost puse într-un acvariu care era colorat jumătate în roşu, jumătate în albastru, lumini care erau inversate regulat. Când mormolocii erau în zona roşie, primeau un şoc electric. După ce au operat animalele, ei au descoperit că  19 procente dintre cei care au un ochi în coadă, au învăţat să răspundă la semnalele luminoase. Ei se îndepărtau de roşu, în timp ce lumina albastră le stimula mişcarea naturală.

Răspunsul lor nu a fost diferit faţă de rezultatele grupului de control de mormoloci care au aveau ochii intacţi.


Citeşte şi: Fotografii uimitoare ale irisului ochiului, văzut de aproape