Experimentul „Săptămâna de lucru de patru zile”, succes incontestabil. Sindicatele au început să renegocieze contractele de muncă în vederea reducerii programului

Săptămâna de lucru de patru zile a avut un succes răsunător în Islanda, în urma experimentului 86% dintre angajații din Islanda fie au trecut la un program mai scurt, fie sunt în curs de obţinere a acestui drept.

06 iul. 2021, 10:15
Experimentul „Săptămâna de lucru de patru zile”, succes incontestabil. Sindicatele au început să renegocieze contractele de muncă în vederea reducerii programului

Săptămâna de lucru de patru zile a fost un experiment desfăşurat între anii 2015 și 2019, iar cei care au luat parte la expermient au fost plătiți cu același salariu, au avut aceleași sarcini de lucru, dar au stat mai puțin la serviciu. În cele mai multe cazuri, productivitatea a rămas aceeași sau chiar s-a îmbunătățit, au constatat iniţiatorii experimentului. La experiment au participat peste 2.500 de angajați din sectorul public, în general funcționari din Primăria Reykjavik și din Guvern, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a țării. Mulți dintre ei au trecut de la săptămâna de lucru de 40 de ore la cea de 35 sau 36 de ore, informează BBC.

Rezultatele experimentului au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă, astfel încât, în prezent, 86% dintre angajații din Islanda fie au trecut la un program mai scurt, pentru același salariu, fie sunt în curs să obțină acest drept.

Citeste si Bill Gates şi Jeff Bezos investesc în producţia de „carne falsă”. Din ce este extrasă şi câţi bani au investit cei doi miliardari

Prin reducerea programului de muncă, angajaţii au reuşit să găsească echilibrul dintre viața profesională și cea privată

Angajații au declarat că, lucrând doar patru zile pe săptămână, nu au mai resimţit un nivel ridicat de stres și au fost mai puțin expuși riscului de epuizare. În plus, au reuşit să găsească echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Acest studiu arată că cel mai mare test din lume privind reducerea săptămânii de lucru în sectorul public a fost, din toate punctele de vedere, un succes incontestabil. Arată că sectorul public este pregătit să fie un pionier în ceea ce privește reducerea săptămânii de lucru – iar alte guverne pot învăța din asta”, a declarat Will Stronge, cel care a condus cercetările.

Experimentul islandez de reducere a săptămânii de lucru ne spune nu numai că este posibil să se lucreze mai puțin în vremurile moderne, dar și că este posibilă o schimbare ce aduce un progres real”, a arătat şi cercetătorul Gudmundur D. Haraldsson.

Citeste si „Vaccinaţi-vă sau căiţi-vă!”. Biserica Ortodoxă Rusă îi numeşte păcătoşi pe cei care refuză imunizarea anti-Covid

Experimentul „Săptămâna de lucru de patru zile”, derulat şi în alte ţări

Şi alte ţări au urmat exemplul Islandei. Spania experimentează și ea săptămâna de lucru de patru zile în companii, în parte și din cauza provocărilor aduse de pandemie. În Noua Zeelandă, compania Unilever le oferă angajaților posibilitatea de a-și reduce orele de lucru cu 20%, fără a le fi afectat salariul.

În Marea Britanie, un raport comandat de campania „Săptămâna de 4 zile” a indicat, în mai, că programul de lucru mai scurt ar putea reduce totodată și amprenta de carbon a Regatului Unit.