Expert OMS: Mii de oameni ucişi de Ebola nu au fost incluşi în bilanţurile oficiale

Bilanţurile victimelor epidemiei de Ebola anunţate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu includ mii de oameni ucişi de acest virus în ţările din vestul Africii şi înmormântaţi fără să fie declaraţi autorităţilor, avertizează un expert al acestei organizaţii citat joi de AFP.

14 oct. 2011, 17:26
Expert OMS: Mii de oameni ucişi de Ebola nu au fost incluşi în bilanţurile oficiale

Mii de oameni ucişi de Ebola nu au fost incluşi în bilanţurile oficiale, susţine un expert OMS.

Ultimul bilanţ comunicat miercuri de OMS menţionează 4.818 decese din cele 13.042 de cazuri confirmate. Dar directorul departamentului de strategie în cadrul OMS, Christopher Dye, atrage atenţia că în statele africane cele mai afectate de epidemie, respectiv Guineea, Liberia şi Sierra Leone, multe familii îşi îngroapă în secret morţii, temându-se că dacă declară autorităţilor decesele nu li se va permite să practice ritualurile lor tradiţionale la funeralii.

Expertul citat estimează că în cele trei ţări menţionate s-ar fi înregistrat circa 5.000 de asemenea decese cauzate de Ebola şi nedeclarate.

De altfel, epidemia de Ebola în vestul Africii a fost pusă şi pe seama ritualurilor locale de înmormântare ce presupun contactul cu lichidele corporale ale celui înhumat, întrucât virusul Ebola se transmite rapid în acest mod.