Expertii britanici contrazic OMS : vapingul este cel mai eficient instrument în lupta împotriva fumatului clasic

Într-un nou raport privind eforturile de combatere a fumatului la nivel global, OMS avertizează că multe țări „nu abordează corect vânzarea produselor de tipul țigărilor electronice și nici nu reușesc să reglementeze această vânzare cum trebuie”.

06 aug. 2021, 12:12
Expertii britanici contrazic OMS : vapingul este cel mai eficient instrument în lupta împotriva fumatului clasic

OMS susține că practica numită vaping riscă să anuleze anii de progrese obținute în urma campaniilor de descurajare a fumatului și că țigările electronice, utilizate în același mod ca și țigările clasice, ar putea reinstitui nociva practică. Astfel, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că „Nicotina generează dependență și sistemele electronice de livrare a nicotinei sunt dăunătoare și obținerea lor trebuie să fie mai bine reglementată”.

La rândul său, ”Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului și ambasadorul OMS pentru boli netransmisibile, a adăugat: „Pe măsură ce vânzările de țigări au scăzut, companiile de tutun au comercializat și promovat agresiv produse noi – cum ar fi țigările electronice și produsele din tutun încălzit – și au făcut presiuni asupra guvernelor pentru a obține reglementări mai lesnicioase. Scopul lor este simplu: să atragă o altă generație și să o facă dependentă nicotină. Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple”.

Pe de altă parte, experții britanici au criticat mesajul OMS. Institutul de Sanatate Publica al Marii Britanii (Public Health England – PHE) susține că vapingul este cel mai eficient instrument în lupta fumătorilor cu această dependență. Bref, experții britanici în domeniul sănătății insistă că țigările electronice îi ajută pe fumători să renunțe la fumat. Tot ei au acuzat Organizația Mondială a Sănătății că, îndemnând guvernele să combată vapingul, pun în pericol viața a milioane de oameni, potrivit evz.ro.

Mai mult, ca reacție la raportul OMS, Martin Dockrell, liderul proiectelor dedicate controlul tutunului de la Institutul de Sanatate Publica al Marii Britanii, susține că  lucrul cel mai bun pe care îl poate face un fumător este să se lase de această practică, și dovezile arată că vapingul este unul dintre cele mai eficiente și mai la îndemână mijloace de luptă în acest sens, în special pentru fumătorii care au mai încercat și altădată să renunțe și au eșuat.  Dockrell mai spune că vapingul ajută ca aproximativ 50.000 de fumători să renunțe la această obișnuință în fiecare an. „Dovezile sunt clare și spun că vapingul este mult mai puțin dăunătoar decât fumatul”, a mai precizat acesta.

Recomandări eludate
Și agenția de sănătate publică din Marea Britanie Knowledge-Action-Change (KAC) a acuzat OMS că „încearcă să distragă atenția de la anii de eșec” al campaniilor antifumat declanșând „un nou război împotriva nicotinei”. Raportul OMS spune că trei sferturi dintre statele lumii și 5,3 miliarde de persoane sunt ”puse la adăpost” de cel puțin una dintre măsurile recomandate de OMS în combaterea fumatului, iar jumătate dintre fumători ”sunt feriți” de cel puțin două din recomandările antifumat ale organizației.  OMS a subliniat și că, urmare a recomandărilor sale, a putut fi observat un „progresul încurajator” ilustrat de scăderea numărului de fumători cu vârsta de peste 15 ani de la 22,7% în 2007 la 17,5% în 2019. Cu toate acestea, britanicii de la KAC afirmă că 1,1 miliarde de oameni au continuat să fumeze în întreaga lume și 8 milioane de vieți se pierd anual din cauza bolilor legate de fumat, cifre care au rămas neschimbate de două decenii.

Până la eradicare, vapingul este de ajutor
Gerry Stimson, profesor emerit la Imperial College, Londra, și director la KAC, a declarat: „Că OMS încearcă acum să-și reorienteze eforturile de control al tutunului, încurajând statele să adopte interdicții sau politici excesiv de restrictive cu privire la produsele de nicotină mai sigure. Acest lucru este pe cât de iresponsabil, pe atât de ilogic. Noua abordare a OMS  va duce ca milioane de oameni să fumeze în continuare, la milioane de oameni care vor muri prematur din această practică și la vânzarea a mai și mai multor milioane de țigări”. ”KAC încurajează reducerea riscurilor ca strategie de sănătate publică, „de obicei, oferind forme mai sigure de produse cu potențial periculos sau încurajând comportamente mai puțin dăunătoare, decât să se concentreze exclusiv pe eradicarea produselor nocive sau comportamentelor de acest fel”, a mai spus Stimson. Și John Britton, profesor de epidemiologie la Universitatea din Nottingham, a declarat că „Acest raport (al OMS – n.r.) demonstrează că, din păcate, OMS încă nu înțelege diferența fundamentală dintre dependența de fumatul de tutun, care ucide milioane de oameni în fiecare an, și dependența de nicotină, care nu face victime”.  El a spus că poziția OMS este ipocrită în recomandarea de utilizarea produselor medicinale cu nicotină pentru tratarea dependenței de fumat, dar susține „interzicerea consumului altor produse cu nicotină care fac fix același lucru, dar mai bine”. El a adăugat: „OMS are dreptate ca nefumătorii, în special copiii, să fie descurajați de la utilizarea oricărui produs cu nicotină. Dar pentru cei peste un miliard de fumători de tutun din lume, sistemele electronice de livrare a nicotinei fac parte din soluție, nu din problemă”.


loading...
Partenerii noștri