Experţii CE şi din statele membre au apreciat progresele înregistrate de Justiţia din România

Ministerul Justiției informează că, în cadrul misiunii de evaluare în cadrul MCV, atât reprezentanții Comisiei Europene, cât și experții din statele membre au apreciat progresele înregistrate de Justiția din România și au subliniat necesitatea de a le consolida în perioada următoare.

17 sept. 2015, 16:27
Experţii CE şi din statele membre au apreciat progresele înregistrate de Justiţia din România

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, s-a întâlnit, joi, cu experții CE și din statele membre ale Uniunii Europene aflați la București, în perioada 14-18 septembrie, pentru misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la efectele intrării în vigoare a noilor coduri, inclusiv stadiul dezbaterilor parlamentare privind amendamentele propuse de reprezentanții sistemului judiciar și ai forului legislativ, reorganizarea hărții judiciare, Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni, măsurile de prevenire a conflictelor de interese în cadrul procedurilor de achiziții publice.

Ministrul Justiției a apreciat deschiderea Comisiei Europene și profesionalismul experților naționali, ilustrată în intervențiile pe care oficialii europeni le-au susținut cu diverse ocazii. Cu privire la modificarea Codurilor penale, ministrul Justiției a subliniat dialogul intens pe care l-a avut cu reprezentanții Parlamentului României, pentru a stabili etapele de lucru care să asigure o dezbatere deschisă a propunerilor normative, la care să participe Ministerul Justiției și reprezentanții sistemului judiciar„, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Justiţiei.

Ministrul Cazanciuc a subliniat colaborarea foarte bună existentă între instituția pe care o conduce și toate instituțiile din sistemul judiciar, în special dialogul constant pe tema aplicării noilor coduri, dar și susținerea pe care Executivul o acordă prin alocările bugetare necesare suplimentării constante a schemelor de personal și investițiilor în infrastructura instanțelor de judecată.

În cursul discuțiilor, atât reprezentanții CE, cât și experții din statele membre au apreciat progresele înregistrate de Justiția din România și au subliniat necesitatea de a le consolida în perioada următoare„, a menționat MJ.

Prezenta evaluare este a doua misiune derulată de către Comisia Europeană în România în anul 2015. Pe parcursul misiunii, echipa de evaluare a avut întrevederi cu reprezentanți ai Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare, Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanțelor și parchetelor din Timișoara, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Agenției Naționale de Integritate, Consiliului Național de Integritate.