Experții explică de ce costă atât de mult gazele în România

Un expert în energie explică creșterea prețurilor la gazele naturale. În luna ianuarie, prețul gazelor naturale e mai mai mare cu 61% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit INS.

16 feb. 2022, 23:46
Experții explică de ce costă atât de mult gazele în România
Facturi mai scumpe cu 80% la gaze. "În loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat me­canismul perfect de scumpire"

Dumitru Chisăliţă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), a explicat factorii ce au generat creșterea accelerată a prețurilor la gazele naturale. Expertul în energie a afirmat că, dincolo de factorii externi, sunt şi factori interni şi chiar momentele de panică şi speculă a furnizorilor.

CITEȘTE ȘI: Încă o lovitură pentru românii care au primit facturi mărite la energie. Furnizorii de gaze cer prețuri de 5 ori mai mari din aprilie

„Sunt şi cazuri în care consumatorii casnici au plătit facturi de 600 – 700% faţă de preţurile din ianuarie 2021. Dar media pentru consumatorul casnici este de 150 maximum 200% creştere în ianuarie a.c., faţă de ianuarie anul trecut.(…) Factorii externi ar putea cumula circa 25% din scumpirea gazelor, la care s-ar adăuga factorii interni generaţi de acţiunile statului, plus alte 21 de procente din scumpire provocate de momentele de panică şi chiar speculă ale unor furnizori”, a explicat Dumitru Chisăliţă potrivit Adevărul.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu facturile la gaze din 2022. Un mare furnizor vine cu schimbări pentru abonați de la 1 aprilie

Noi scumpiri ale gazelor naturale

„Vom vedea noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada ce urmează, spre sfârşitul lunii februarie, în martie, cu un apogeu în luna aprilie, pentru că foarte mulţi consumatori casnici vor schimba contractele pe un alt preţ, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată noi reguli privind plafonarea preţurilor sau compensarea facturilor”

, a mai precizat Dumitru Chisăliţă.