Expertizele seismice ale blocurilor din Buzău AU DISPĂRUT. Zeci de imobile erau clasificate cu risc la CUTREMUR

Reprezentanţii Primăriei Buzău solicită urgent sprijin financiar de la Guvern, după ce au constatat că documentele care atestau că zeci de blocuri sunt clasificate cu risc seismic ridicat au dispărut, iar autorităţile locale nu au bani să le refacă.

08 nov. 2016, 18:47
Expertizele seismice ale blocurilor din Buzău AU DISPĂRUT. Zeci de imobile erau clasificate cu risc la CUTREMUR

Dispariţia expertizelor seismice din oraşul aflat la mai puţin de 100 de kilometri distanţă de Vrancea a fost descoperită după ce unii locatari ai blocurilor cu bulină roşie au cerut să li se prezinte documentele.

Pe site-ul Primăriei Buzău este afişată doar o listă a clădirilor de pe raza municipiului, care au fost expertizate tehnic şi încadrate în clasele I-III de risc seismic.

Lista cuprinde 44 de blocuri şi case şi a fost actualizată în 2005, în baza unor verificări făcute în 1993, 1994 şi 1997, însă fără să fie prezentate şi dovezile care să justifice aceste încadrări.

„Fizic, aceste expertize nu se regăsesc nicăieri şi oricum aveau o valabilitate de 10 ani, deci oricum ar fi trebuit să fie efectuate altele noi. Expertizele s-au tot căutat şi nu au fost găsite. Ele nu sunt de găsit de ani de zile. S-au căutat în arhive. Unii spun că s-ar putea să existe, nu ştiu unde, într-o arhivă. La Consiliul Judeţean întotdeauna s-a spus că sunt acolo, în orice demers. Partea importantă este că oricum ele sunt făcute în urmă cu mai mult de 10 ani, undeva în 2003, ele au expirat să spunem aşa, adică ar fi trebuit să fie reînnoite. Este o procedură care necesită fonduri, pe care primăria nu le are, de aceea am făcut un demers, un memoriu tehnic, pe care l-am înaintat către Guvern, pentru ca să putem atrage fonduri. Noi nu primim decât circa 20 la sută din banii care se strâng din contribuţiile tuturor. Am făcut la începutul lunii octombrie un memoriu tehnic către Guvern, către domnul vice-prim-ministru Vasile Dâncu, prin care solicităm lucrurile acestea, adică sprijinul Guvernului pentru a primi fonduri, inclusiv pentru a reuşi să facem o nouă expertiză, să putem face ceva concret şi în privinţa reabilitării blocurilor, acolo unde se poate, dar şi în privinţa efectuării unor noi expertize”, a declarat Gabriel Peneş, purtătorul de cuvânt al Primăriei Buzău, citat de Mediafax. 

Expertul tehnic Viorel Constantinescu spune că efectuarea unor noi expertize ar fi utilă pentru descoperirea altor clădiri în care locatarii sunt expuşi la riscuri.

„Eu cred că dacă cineva este interesat le poate găsi pe cele vechi, din moment ce au fost utilizate şi transmise peste tot, la momentul respectiv. Cred că se pot găsi la cei care s-au ocupat de partea de documentaţii pentru spaţii comerciale. Acolo trebuie căutat , în final se vor găsi. Multe dintre ele au fost date celor care au intrat în posesia spaţiilor, că aveau nevoie de ele. Reprezentanţii primăriei pot spune orice, dar eu pot să spun partea tehnică. O astfel de clădire nu se poate îmbunătăţi pe traseu. În general, orice clădire care a fost făcută fără să fie respectate nişte norme seismice, pentru că atunci nu existau, nu are cum să răspundă pozitiv la viitoarele solicitări seismice. Aceste clădiri care au fost proiectate după normele care erau la momentul respectiv şi şi nu ţineau cont de exigenţele de manifestare a unei acţiuni seismice, nu au cum să se încadreze în urma unor alte expertize într-o stare mai bună. Pot însă fi depistate şi altele. Este posibil să fie şi altele”, a mai precizat expertul tehnic Viorel Constantinescu.