Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş avertizează: „Tulpina Delta este cu până la 50% mai contagioasă. Trebuie accelerat ritmul de vaccinare”

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că trebuie accelerat ritmul de vaccinare pentru a nu avea o toamnă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2.

06 iun. 2021, 22:13
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş avertizează: „Tulpina Delta este cu până la 50% mai contagioasă. Trebuie accelerat ritmul de vaccinare”

Răzvan Cherecheş a analizat studiile despre noile tulpini ale virusului şi a realizat că imunitatea de grup va fi atinsă mai greu.

„Dacă tulpina de virus este mai infecţioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricţii suplimentare). Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecţioasă = vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viaţa normală”, a explicat Răzvan Cherecheş.

Soluţia stă în vaccinare, a mai spus Cherecheş.

„Trebuie accelerat ritmul de vaccinare, în caz contrar vom vedea la toamnă o creştere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, a precizat expertul.

Varianta Delta a noului coronavirus, care ameninţă posibilitatea de ridicare a ultimelor restricţii antiepidemice din Marea Britanie, are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa, până acum dominantă în această ţară, a declarat duminică ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.

Răzvan Cherecheş: „Veşti bune, pe lângă un set de vaccinuri eficiente, avem acum și un tratamanent eficient”

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș susține că tratamentul cu anticorpi monoclonali este eficient pe toate tulpinile existente. Este o veste bună, mai ales că și vaccinurile sunt eficiente, spune Cherecheș.

Anunțul a fost făcut pe Facebook și este însoțit de un document de pe portalul cell.com.

„Vești bune – tratamentul cu anticorpi monoclonali este eficient pe toate tulpinile existente până acum. Pe lângă un set de vaccinuri eficiente, avem acum și un tratamanent eficient – situația începe să arate tot mai bine. Dezavantajul tratamentului cu anticorpi monoclonali este prețul foarte mare”, a explicat expertul Răzvan Cherecheș.

Anticorpii monoclonali țintesc proteina spike a virusului, cea care atacă celulele din organismul uman. Tratamentul este folosit în țări din Europa și în Statele Unite.

Citeşte şi: Avertisment OMS: Vaccinarea copiilor nu este o prioritate, nu fac forme severe de boală