EXPLICAŢIA „curcubeului” din jurul Soarelui. Iată cum s-a format

Fenomenul este foarte rar, fiind nevoie ca un cumul de factori să se petreacă în acelaşi timp pentru formarea haloului. Acesta a putut fi văzut din majoritatea cartierelor Iaşului în prima parte a zilei de marţi.

17 mai 2017, 13:41

Ieşenii au putut vedea marţi pe cer unul dintre fenomenele rare asociate Soarelui care pot fi văzute cu ochiul liber – un halo, ca un curcubeu circular, a putut fi văzut în prima parte a zilei din majoritatea carierelor oraşului. Inele care seamănă cu un curcubeu, dar cu formă complet circulară, au înconjurat concentric Soarele.

Profesorii Facultăţii de Fizică de la Universitatea „Alexan­dru Ioan Cuza” din Iaşi au explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că un astfel de fenomen este unul rar, fiindcă este nevoie ca un cumul de factori să se petreacă în acelaşi timp pentru formarea haloului.

Fenomenul este similar cu cel pe care-l observăm atunci când ve­dem un curcubeu obişnuit. Este nevoie ca razele Soarelui să se refracte în picăturile de apă care sunt în atmosferă, iar atunci lumina albă se descompune în culori. Fenomenul fizic este numit dispersie, şi se formează pe cer la ieşirea luminii din picăturile de apă„, a explicat conf.dr. Sebastian Popes­cu, decanul Facultăţii de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iaşi.

Astfel, acesta spune că, în cazul Soarelui, ca să putem observa un astfel de fenomen, între cei care se uită spre el şi astrul ceresc trebuie să existe un anumit tip de nori la înălţime mare, care poartă numele de cirus, care au cristale de gheaţă în compoziţia lor.

Este interesant la acest fenomen că do­uă persoane care stau la distanţă mică unul de celălalt văd lucruri diferite, fiindcă contează şi unghiul la care eşti faţă de razele luminii care se refractă„, a completat deca­nul.

Fenomenul a putut fi observat de mai multe ori în ultimele luni în cazul lunii, unde este însă mult mai puţin intens colorat, fiindcă intensitatea lumini în cazul lunii este mult mai scăzută. În jurul acesteia s-a văzut un cerc alb de lumină, însă dacă se făceau observaţiile dintr-o zonă lipsită de alte lumini puternice se putea observa că aceasta este co­lo­rată cu roşu spre interior şi albastru spre exterior.

Citeşte şi Dermatologii avertizează. Iată ce se întâmplă dacă te expui la soare când eşti parfumat în exces