Explozie a cazurilor de pneumonie în România

Chiar dacă a scăzut numărul de cazuri de gripă și Covid, spitalele se confruntă cu un număr tot mai mare de cazuri de pneumonie. Zeci de persoane sunt internate la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu această afecțiune pulmonară, iar multe altele urmează tratamentul acasă. În Bistrița s-au înregistrat peste 270 de cazuri de pneumonie de la începutul anului și până acum, iar șase pacienți au decedat.

01 mart. 2024, 13:57
Explozie a cazurilor de pneumonie în România

Explozie a cazurilor de pneumonie în România.  A scăzut foarte mult numărul cazurilor de gripă și Covid, dar a crescut cel al pacienților cu pneumonie. Peste 40 de persoane sunt internate la Spitalul Județean de Urgență Slatina, atât copii, cât și adulți, cu această afecțiune. Oamenii s-au prezentat la medic cu simptome, iar în urma investigațiilor au primit diagnosticul de pneumonie. Principalele simptome ale pneumonei sunt tusea, febra și chiar durerile în piept și cele abdominale, spun medicii.

Virusul se transmite foarte ușor, avertizează cadrele medicale. Iar sfatul cel mai important este acela ca la primele simptome de boală să ne prezentăm la medic. Recomandarea purtării măștii de protecție în locuri aglomerate și în apropierea persoanelor bolnave rămâne în continuare, spun medicii citați de olttv.ro.

Șase decese cauzate de pneumonie au fost înregistrate, săptămâna trecută, în județul Bistrița-Năsăud, potrivit datelor comunicate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

În săptămâna 19 – 25 februarie, circa 2.700 de persoane din județ au fost diagnosticate cu afecțiuni respiratorii, numărul cazurilor fiind aproape similar cu cel din săptămâna 12 – 18 februarie.

În intervalul menționat, în județ au fost raportate 25 de cazuri de gripă. Cele mai multe au fost înregistrate la grupele de vârstă peste 65 de ani (8 cazuri). Pentru că au făcut forme mai grave de boală, 6 pacienți au avut nevoie de spitalizare.

În ceea ce priveşte infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, au fost înregistrate în perioada amintită 2.380 de cazuri, din care 29 internate. Cele mai multe cazuri de IACRS au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 ani (735 cazuri), urmată de grupa 15 – 49 ani (702 cazuri).

În perioada 19 – 25 februarie, medicii au raportat și 274 de cazuri de pneumonie, cu 62 de internări. Cea mai afectată grupă de vârstă a fost cea a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani (82 cazuri), urmată de cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani (65 cazuri).

Totodată, s-au înregistrat și 6 decese ale unor persoane care au fost diagnosticate cu pneumonie, fiind vorba despre patru persoane cu vârste peste 65 de ani, o persoană din grupa de vârstă 15 – 49 de ani și o persoană din grupa de vârstă 50 – 64 de ani.