Explozie a preţurilor pe piaţa imobiliară în 2024. Cât cer dezvoltatorii pe un apartament de două camere, în faza de proiect

Analizele și previziunile experților din domeniul imobiliar aduc incertitudine pentru piața din România în 2024. Economia și dinamica imobiliară sunt de natură să-i neliniştească pe românii care plănuiesc să-şi achiziţioneze o locuinţă în acest an.

08 ian. 2024, 18:04
Explozie a preţurilor pe piaţa imobiliară în 2024. Cât cer dezvoltatorii pe un apartament de două camere, în faza de proiect

Modificările fiscale programate generează tensiuni și incertitudine pe piața imobiliară, în 2024. Cert e că modificările fiscale care intră în vigoare în această lună vor avea un impact asupra pieței. TVA-ul se va majora cu 4% și sunt așteptate ajustări de prețurile de vânzare a locuințelor noi.

“Piața imobiliară e într-o perioadă mai latentă. Sunt vânzări, sunt dezvoltări care continuă, dar ritmul lor este mult mai scăzut. Cred că numărul dezvoltatorilor s-a mai restrâns un pic de pe piață, dar marii dezvoltatori își continuă cumva proiectele fără  mari probleme. Există o lipsă de încredere a unor clienți în a achiziționa , dar asta mai mult datorată zilei de mâine, a inflației și a cheltuielilor zilnice. De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5 la sută dispare din zona rezidențială și va fi doar cota de 9 la sută. Probabil că pe început de an va exista o scădere, având în vedere că 4 la sută din start sunt costuri în plus din TVA. Poate în a doua parte a anului, după alegeri, lucrurile intră într-un ritm alert”, a spus Ciprian Cădariu, reprezentantul City of Mara, pentru Adevarul.

De exemplu, dezvoltatorul unui bloc din sectorul 6, în zona Lacul Morii, a stabilit preţurile apartamentelor de două camere între 87.300 euro și 111.426 euro (TVA inclus), în funcție de suprafață.

Citeşte şi: Peste 400.000 de români riscă să piardă bani dacă li se măreşte salariul

„LA PLATA CASH, SE OFERA DISCOUNT:

5%, pentru avans 50% din valoarea apartamentului, la semnarea Promisiunii de vanzare-cumparare;

10%, pentru avans 90% din valoarea apartamentului, la semnarea Promisiunii de vanzare-cumparare;

Modalitati de plata:

Avans 90% – 78570 Euro, TVA inclus;

Avans 50% – 82935 Euro, TVA inclus;

Avans 15% – 87300 Euro, TVA inclus;

Se accepta in vederea achizitiei, plata cash, credit Noua Casa /ipotecar si se lucreaza cu toate bancile din Romania”, se arată în anunţul dezvoltatorului, potrivit DC News.

Blocul va avea vedere la Lacul Morii din Sectorul 6, fiind foarte aproape de acest obiectiv. Regimul de înălțime este de nouă etaje. Se va afla la aproximativ 25 de minute de mers pe jos de Metrou Gorjului.

Citeşte şi: Românii cheltuie mai mult decât câștigă și mulți ajung datori la bănci din cauza cardurilor de credit cu ”dobândă zero”