Explozie în Marea Neagră, lângă România: un avion rus de luptă s-a ciocnit cu o dronă a SUA

Coliziune în Marea Neagră. Un avion rus de luptă s-a lovit de o dronă americană de supraveghere a armatei americane, informează surse oficiale din Occident, citate de BBC.

14 mart. 2023, 19:14
Explozie în Marea Neagră, lângă România: un avion rus de luptă s-a ciocnit cu o dronă a SUA

Update, 19:45

Americanii au ieșit cu o reacție oficială:

„Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9″, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. „De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”, au mai comentat oficialii.

Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan l-a informat pe președintele Joe Biden pe această temă, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Potrivit lui Kirby, nu este „neobișnuit” ca avioanele rusești să intercepteze avioane americane deasupra Mării Negre. El a mai adăugat că au mai avut loc și alte interceptări în ultimele săptămâni, dar episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesioniste și nechibzuite” au fost acțiunile trupelor comandate de la Moscova.

Update, 19:20

Drona desfășura o operațiune de rutină în spațiul internațional, de supraveghere, iar două avioane ale Rusiei au încercat să o intercepteze. Zeci de minute a fost escortată de două avioane rusești, SU-27, informează CNN. Americanii susțin că una dintre nave chiar a încercat să doboare drona, iar una dintre aeronave s-a apropiat de dronă, până când a distrus elicea dronei.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 7 dimineața.

Știrea inițială, 19:12.

Informația a fost comentată de agenția de presă rusă TASS.

„Ceva s-a întâmplat, dar nu avem o confirmare că drona a picat. O investigație este în curs de desfășurare”, anunță AFP, citată de TASS.