Explozie la aeroportul din Kabul confirmată de Pentagon. UPDATE: trei atentate, cel puţin 100 morţi, inclusiv 12 americani VIDEO

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

26 aug. 2021, 21:45
Explozie la aeroportul din Kabul confirmată de Pentagon. UPDATE: trei atentate, cel puţin 100 morţi, inclusiv 12 americani VIDEO

Explozie la aeroportul din Kabul UPDATE.  Bilanţul atacurilor comise joi în zona Aeroportului din Kabul a ajuns la 102 morţi, 90 de afgani şi 12 militari americani, conform publicaţiei The Wall Street Journal. Alte 120 de persoane, inclusiv 15 militari americani, au fost rănite.

Explozie la aeroportul din Kabul UPDATE. Organizaţia Stat Islamic a revendicat, joi seară, atacul de la aeroportul din Kabul, soldat cu moartea a 12 soldaţi americani şi a 60 de afgani. De asemenea, cel puţin 140 de persoane au fost rănite.

Într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, Statul Islamic a anunţat că unul dintre luptătorii săi s-a apropiat la mai puţin de „cinci metri de militari americani” şi şi-a declanşat centura explozivă.

Explozie la aeroportul din Kabul UPDATE. Nouă cetățeni români se află în continuare în Afganistan, a anunțat joi Ministerul de Externe, precizând că a luat legătura cu toți și că nu au fost afectați de atacuri. „Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din Kabul. Condoleanțe familiilor victimelor & refacere grabnică celor răniți!

MAE Romania / Celula de criză interinstituțională e în contact cu cei 9 cetățeni români aflați încă în Afganistan, care nu au fost afectați de atacuri”, a anunțat joi seară ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter.

Explozie la aeroportul din Kabul UPDATE. Mai mulţi militari americani au fost ucişi sau răniţi în atentatul care a avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, informează AFP. „Confirmăm că mai mulţi militari (americani) au fost ucişi în atentatul complex de la aeroportul din Kabul”, a anunţat Kirby într-un comunicat. „Alţi câţiva au fost răniţi”, a adăugat el. „Ştim de asemenea că mai mulţi afgani au fost victime ale acestui atentat odios”, a conchis Kirby.

BBC: Cel puțin 60 de civili afgani au fost uciși și 140 răniți în exploziile din zona aeroportului din Kabul, anunță BBC și WSJ, citând un oficial afgan din domeniul sănătății.

Cel puțin 10 militari americani și-au pierdut viața în urma exploziilor, scrie Reuters, citând un oficial de la Pentagon.

Explozie la aeroportul din Kabul UPDATE. Un al treilea atentat a avut loc în apropierea aeroportului din Kabul. Conform datelor preliminare, de data aceasta o camioneta a talibanilor a fost aruncat în aer de o bombă, informează Canalul de stiri NEXTA pe canalul de Telegram.

Explozie la aeroportul din Kabul UPDATE. RIA Novosti, care citează o sursă din Ministerul Sănătății din Afganistan, raportează o creștere a numărului de morți în atacul terorist la 70, iar numărul răniților – peste 100. Informaţiile nu au mai fost prezentate de alte surse.

Explozie la aeroportul din Kabul UPDATE. Pentagonul a anunţat joi că în afara aeroportului din Kabul a avut loc o explozie. Un oficial american a declarat că explozia a fost cauzată de un sinucigaş cu bombă. Potrivit Reuters, au fost ucise cel puţin 13 persoane, între care şi copii. Un oficial taliban a spus că cel puţin 11 oameni au murit, între care femei şi copii, şi că mai mulţi talibani care păzeau au fost răniţi. Aceste date nu au fost confirmate încă.

Explozie la aeroportul din Kabul. Pentagonul a anunţat joi că în afara aeroportului din Kabul a avut loc o explozie. Din primele informaţii, se pare că sunt cel puţin zece morţi.

Semnal de ALARMĂ. Există informaţii legate de un atac terorist iminent

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a scris pe Twitter: „Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Nu este clar la acest moment dacă sunt victime. Vom oferi detalii când vom aveam posibilitatea”.

De asemenea,focuri de armă au fost trase joi în direcţia unui avion militar italian care decola de la Kabul, a declarat o sursă din Ministerul italian al Apărării, transmite Reuters. Conform aceleiaşi surse, avionul nu a fost avariat.

Anunțul că a avut loc o explozie vine la câteva ore după ce Ambasada SUA în Afganistan a emis o alertă de securitate pe site-ul său web, îndemnându-i pe americani să evite aeroportul din Kabul. Mai mult, cei care se aflau la anumite porți de intrare în aeroport au fost somați să „plece imediat”. „Cetățenii SUA care se află acum la Abbey Gate, East Gate sau North Gate ar trebui să plece imediat”.

Aproximativ 100.000 de oameni, evacuaţi din Afganistan de SUA şi aliaţi începând cu 14 august

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

Miercuri, zborurile din Kabul au dus circa 13.400 de oameni, a transmis Casa Albă, astfel că totalul celor evacuaţi de SUA şi partenerii de coaliţie, începând cu 14 august, este de 95.700.

Între timp, mai mult de 14.500 de evacuaţi au ajuns la baza aeriană Ramsteain din Germania, cea mai mare unitate a US Air Force din afara Americii.

Noaptea trecută, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că, în ciuda ritmului în care operează zborurile, Departamentul de Stat estimează că 1.500 de cetăţeni americani ar putea rămâne pe teritoriul afgan după 31 august, data limită stabilită cu talibanii pentru evacuare.

Aeroportul internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară.Mai multe state au transmis în ultimele ore alerte cu privire la o ameninţare deosebită de atac terorist pe aeroportul din Kabul şi şi-au avertizat cetăţenii să nu călătorească acolo.

Tanc de luptă T-90, aruncat la gunoi. Imagini incredibile, blindatul este complet echipat, lipsindu-i doar muniţia de luptă

Ministrul britanic al Forţelor Armate, din cadrul Ministerului Apărării, a spus joi că există informaţii potrivit cărora, în următoarele ore, cel mai probabil în Kabul, va avea loc un atac terorist „extrem de letal”.

Mii de oameni care vor să fugă de talibani s-au adunat la graniţa cu Pakistanul. Porţile de la punctul de trecere Spin Boldak sunt deschise şi unii reuşesc să treacă, scrie BBC.

Mai multe ţări europene se apropie de finalul operaţiunilor de evacuare de pe aeroportul din Kabul.