Explozie la Petromidia: patru persoane au ARSURI GRAVE. Protecţia Mediului: Nu a fost o poluare care să necesite o alertă UPDATE

O explozie a avut loc, luni, la Petromidia Năvodari. Patru persoane au suferit arsuri. În jurul orei 19:00, incendiul a fost localizat şi era ţinut sub control, pentru ca să fie lichidat în jurul orei 19:20.

22 aug. 2016, 15:22
Explozie la Petromidia: patru persoane au ARSURI GRAVE. Protecţia Mediului: Nu a fost o poluare care să necesite o alertă UPDATE

UPDATE: Cei patru răniți în explozia de la Rafinăria Petromidia au fost transportați la București cu două ambulanțe, după ce zborurile cu care aceștia trebuiau aduși de la Constanța în Capitală au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Vor fi aduși cu două autospeciale de transport victime multiple. Echipajele noastre o să-i preia în două ambulanțe de transport victime multiple. Mașinile sunt în dotarea ISU Constanța”, a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Unul dintre răniții în explozia de la Rafinăria Petromidia ar fi trebuit să fie preluat de la Constanța cu un elicopter SMURD EC 135, iar ceilalți trei cu un elicopter MI-17, însă cele două zboruri au fost anulate, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanți MAI și ai Inspectoratului General de Aviație.

UPDATE: Agenţia Naţională de Protecţia Mediului a dispus trimiterea unor laboratoare mobile pentru măsurarea gradului de poluare cu agenţi chimici volatili în apropierea rafinăriei Petromidia din Năvodari, însă nu s-a atins pragul de alertă, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Ioan Ghergheş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Instalația de distilare în vid de pe platforma Petromidia, care a fost afectată de un incident luni după-amiază în jurul orei 18:00, a fost oprită, iar în acest moment orice pericol a fost îndepărtat, precizează reprezentanții Rompetrol Rafinare, într-o informare transmisă Agerpres.

Potrivit acestora, la nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialiști și a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident.

„În cursul acestei zile, în jurul orei 18:00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalației de distilare în vid. În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranță. La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialiști și a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalația afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă. Reprezentanții Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autoritățile responsabile pentru operarea în siguranță a rafinăriei” precizează sursa citată.

Pentru neutralizarea incendiului au intervenit echipajele de pompieri ale rafinăriei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgență Dobrogea, al județului Constanța și de la Stația de Pompieri Midia-Năvodari.

Potrivit Rompetrol Rafinare, în timpul incidentului au fost rănite 4 persoane, care se află la spital sub supraveghere medicală.

„Reprezentații companiei sunt în legatură directă cu colegii afectați și cu familiile lor și le acordă tot sprijinul necesar”, precizează reprezentanții rafinăriei de la Năvodari.

În urma incidentului de pe platforma Petromidia, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a trimis la Năvodari un laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, au declarat reprezentanți ai Ministerului Mediului.

Pe lângă reprezentați ai ANPM, la Năvodari se află și specialiști din Garda Națională de Mediu.

Reprezentanții de la Ministerul Mediului au subliniat că, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în următoarele ore, circulația aerului va fi, în zona accidentului, predominant dinspre nord spre sud-vest, apoi, până marți după-amiază, înspre sud-est, deasupra mării. „Vântul moderat va determina o deplasare destul de rapidă a poluantului”, au precizat aceleași surse.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, Claudia Tatarici, a declarat că la Constanța a fost activat planul roșu de intervenție.

În urma incidentului, în afara celor patru salariați care au suferit arsuri grave, un al cincilea muncitor a fost intoxicat cu fum, a precizat Claudia Tatarici.

Petromidia reprezintă peste 40% din capacitatea de rafinare a României și peste 30% din consumul regional de carburanți. Petromidia este singura rafinărie din România situată pe malul Mării Negre, în urma investițiilor ajungând la o capacitate de procesare de 5 milioane de tone/an. Acționarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria de la Nădovari, este grupul KMG International, ce are ca unic acționar Grupul și operatorul național de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Statul român deține o participație de 44,69% din acțiunile Petromidia.

Starea de sănătate a celor patru victime:

Un bărbat, 35 de ani, arsuri gradul III pe 100% din suprafața corpului, stabil, intubat – va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.

Un bărbat, 49 de ani, arsuri gradul II-III pe 25% din suprafața corpului, stabil, cu leziuni ale căilor respiratorii, stabil, intubat – va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.

Un bărbat, 34 de ani, arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii – va fi transportat la Spitalul de Arși.

Un bărbat, 58 de ani, arsuri de gradul II pe 24% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii – va fi transportat la Spitalul de Arși.

Liderul de sindical de pe Platorma Rafinăriei Petromidia, Petre Tancău, a precizat că incendiul a fost generat de o explozie la o pompă de alimentare DDV, din cadrul unei instalații de prerafinare. În secţia în care a avut loc explozia lucrau 28 de angajaţi.

„O persoană a fost preluată deja pentru a fi transportată la spital, s-a declanșat planul roșu, intervenţia este în curs”, a declarat Raed Arafat, secretrar de stat în Ministrul de Interne.

„Momentan nu avem date despre un posibil risc bacteriologic. Au explodat două rezervoare de azot, deflagrația este urmată de un incendiu. Focul încă se manifestă, nu a fost lichidat. O echipă CBRN, specializată în intervenții de risc bacteriologic, a ajuns la rafinărie”, a precizat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat în MAI Raed Arafat primele evaluări nu arată existenţa unui risc major de poluare. Î