Explozie stelară care a luminat galaxia, în urmă cu peste 12 miliarde ani, observată de cercetători

O explozie stelară care a luminat toată galaxia din care făcea parte astrul şi care a avut loc în urmă cu peste 12 miliarde de ani, la începuturile Universului, a fost observată de cercetătorii americani cu ajutorul unui satelit al NASA, informează maxisciences.com.

11 aug. 2013, 12:36
Explozie stelară care a luminat galaxia, în urmă cu peste 12 miliarde ani, observată de cercetători

Explozia a avut loc în urmă cu peste 12 miliarde de ani, la circa 2 miliarde de ani după Big Bang. Moartea stelei a provocat expulzarea în spaţiu a unor jeturi puternice de materie şi energie, cu viteza luminii. Explozia a fost atât de puternică încât a luminat toată galaxia din care făcea parte astrul, iar acest lucru a făcut-o vizibilă pentru cercetători.

Lumina a călătorit 12,7 miliarde de ani până pe Pământ şi le oferă în prezent cercetătorilor informaţii precise despre primele stele din Univers.

„Steaua a trăit într-o epocă foarte interesantă, numită ‘era întunecată’, la doar câteva miliarde de ani după Big Bang”, a explicat autorul studiului, Ryan Chornock, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian.

„Într-un fel, suntem medici legişti care investighează moartea unei stele şi viaţa galaxiei în primele ei momente cosmice„, a mai spus acesta, citat de Science Daily.

Explozia stelei a fost detectată cu ajutorul razelor gamma şi a unui satelit al NASA, pe 6 iunie, iar cercetătorii au avut la dispoziţie timp suficient pentru a studia „postluminiscenţa” – cauzată de suflul exploziei, care atinge gazele din jur, le agită şi le face să strălucească. Această lumină trece apoi prin norii stelari, lăsând nişte „amprente” în măsura în care elementele chimice absorb anumite lungimi de undă. Observând spectrul luminos, astronomii pot să determine ce tip de gaze conţinea galaxia.

Iniţial, în Univers nu existau decât elemente uşoare – hidrogen, heliu, litiu. Elementele mai grele au fost create în interiorul stelelor de reacţii nucleare. Astfel, elementele necesare vieţii, oxigenul şi carbonul de exemplu, nu existau la începuturile Universului. Studiul arată că această galaxie antică nu conţinea decât o zecime din elementele mai grele existente în sistemul nostru solar.

Este posibil deci să fi existat pe atunci planete telurice, însă formele de viaţă nu ar fi putut apărea pe ele.

„În epoca în care această stea a murit, Universul se pregătea încă pentru forme de viaţă, construia elementele necesare”, a spus Chornock, al cărui studiu a fost publicat în The Astrophysical Journal.

„În viitor, graţie telescopului uriaş Magellan, vom putea detecta fenomene cosmice care au avut loc şi mai devreme”, spune Edo Berger, coautor al studiului, cercetătorii putând astfel să descopere ce s-a întâmplat în această „eră întunecată” a Universului.